Η Duisport και η Nevomo, μια εταιρεία σιδηροδρομικής τεχνολογίας με έδρα την Πολωνία, συνεργάστηκαν για να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρήσης του MagRail στις σιδηροδρομικές λειτουργίες του λιμανιού. Τα δύο μέρη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που στοχεύει στην επέκταση της χωρητικότητας των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών του λιμανιού με τη χρήση τεχνολογιών εμπνευσμένων από το hyperloop.
“Η τεχνολογία MagRail της Nevomo είναι ιδανική για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας στο Duisport.”σχολίασε ο Alexander Garbar, επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης και στρατηγικής της Duisport.
Τι είναι το MagRail;
“Το MagRail έχει σχεδιαστεί για να διευρύνει εύκολα, γρήγορα και οικονομικά αποδοτικά τη χωρητικότητα και να ενισχύσει τις δυνατότητες των υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών και να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών”, εξήγησε η Nevomo. “Ο γραμμικός κινητήρας, ένα από τα βασικά υποσυστήματα, δίνει καλύτερες επιδόσεις στην υπάρχουσα υποδομή χωρίς να χρειάζεται να γίνουν χρονοβόρες και δαπανηρές αναβαθμίσεις των γραμμών. Επιπλέον, το MagRail επιτρέπει στα σιδηροδρομικά οχήματα να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια σε μη ηλεκτροδοτούμενες επί του παρόντος περιοχές, όπως οι τερματικοί σταθμοί και τα λιμάνια”.
Η ιδέα της εταιρείας είναι εμπνευσμένη από την τεχνολογία hyperloop που έχει σχεδιαστεί κυρίως για επιβατικά τρένα. Ωστόσο, η Nevomo βρήκε έναν τρόπο να την εφαρμόσει και στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. “Το σύστημα MagRail είναι ένα παθητικό τρένο μαγνητικής αιώρησης που λειτουργεί σε υπάρχουσες σιδηροδρομικές γραμμές με ταχύτητες έως 550 χλμ/ώρα. Αυτή η υβριδική λύση επιτρέπει τη λειτουργικότητα τόσο του συστήματος MagRail όσο και των συμβατικών τρένων στις ίδιες γραμμές. Ο απώτερος στόχος μας – το hyperloop θα απαιτήσει νέες ειδικές υποδομές. Θα επιτρέψει στα οχήματα να ταξιδεύουν με ταχύτητα έως και 1.200 χλμ/ώρα”, υπογράμμισε ο Nevomo.
Το MagRail δεν είναι εντελώς νέο στην αγορά σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, καθώς άλλες εταιρείες και φορείς του σιδηροδρομικού τομέα το έχουν ήδη δοκιμάσει και εγκρίνει. Ένα παράδειγμα είναι ο ιταλικός διαχειριστής σιδηροδρομικής υποδομής RFI, δήλωσε ο Nevomo.
Παρόμοια τεχνολογία στο Αμβούργο
Το Duisport δεν είναι το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι που επιχειρεί να ενισχύσει τις σιδηροδρομικές δραστηριότητές του χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, το λιμάνι του Αμβούργου ανακοίνωσε τη συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία HyperlooTT για την ανάπτυξη του έργου HyperPort. Με απλά λόγια, το HyperPort προορίζεται να αναπτύξει την τεχνολογία hyperloop για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από και προς το λιμάνι, να βελτιώσει τις συνδέσεις θαλάσσιου λιμένα με την ενδοχώρα και να αυξήσει τη χωρητικότητα και την αποδοτικότητα των τερματικών σταθμών.
Το HyperPort θα χρησιμοποιεί κάψουλες υψηλής ταχύτητας για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ λιμένων και προορισμών στην ενδοχώρα. Συγκεκριμένα, μια κάψουλα μεταφοράς μπορεί να φιλοξενήσει δύο εμπορευματοκιβώτια 20 ποδών ή ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ή 45 ποδών ανά δρομολόγιο. Τα εμπορευματοκιβώτια θα φορτώνονται κάθετα στις κάψουλες χρησιμοποιώντας ένα άνοιγμα στο πάνω μέρος τους. Θα ταξιδεύουν με ταχύτητα εκατοντάδων χιλιομέτρων την ώρα, καθιστώντας έτσι δυνατή τη μεταφορά έως και 2.800 εμπορευματοκιβωτίων την ημέρα “σε ένα κλειστό περιβάλλον λειτουργίας, χωρίς κυκλοφοριακές ή περιβαλλοντικές επιδράσεις”, δήλωσε η HHLA.