Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Γερμανία: Απεργία σιδηροδρομικών- Επέκταση και στα επιβατικά τρένα

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών της Γερμανίας GDL ξεκίνησε τον δεύτερο γύρο απεργιών νωρίς τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις στις επιβατικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε η Deutsche Bahn (DB).

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι εργαζόμενοι του συνδικάτου απεργούν φέτος σε μια σκληρή διαμάχη με την Deutsche Bahn για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις συνθήκες εργασίας.

Η απεργία ξεκίνησε στις 2 π.μ. τοπική ώρα (00:00 UTC/GMT), αφού το συνδικάτο απέρριψε την προσφορά της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας να διευρύνει το πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Εκτός από τους μηχανοδηγούς, και άλλοι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους κλήθηκαν να αποχωρήσουν. Η δράση θα διαρκέσει 48 ώρες έως τις 2 π.μ. της Τετάρτης.

“Στην περιφερειακή και προαστιακή σιδηροδρομική κυκλοφορία, η DB στοχεύει στο 40% περίπου της κυκλοφορίας των τρένων”, ανέφερε η Deutsche Bahn σε ανακοίνωσή της. “Ωστόσο, ο αριθμός των αμαξοστοιχιών θα διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την περιοχή”.

“Μια ακριβής εκτίμηση των επιπτώσεων είναι δυνατή μόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας το πρωί”, ανέφερε.

Η GDL βρίσκεται σε απεργία από το Σάββατο, η οποία μέχρι τη Δευτέρα επηρέαζε μόνο τα εμπορευματικά δρομολόγια.

Μια διήμερη απεργία στις αρχές του μήνα διέκοψε τόσο τα υπεραστικά ταξίδια όσο και τις προαστιακές σιδηροδρομικές γραμμές πολλών μεγάλων πόλεων.

Την Κυριακή, η Deutsche Bahn έκανε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την απεργία.

People at a train station (picture-alliance/dpa)

Προσφέρθηκε να συμπεριλάβει ένα εφάπαξ “μπόνους για τον κοροναϊό” – μια πριμοδότηση για εργασία εν μέσω πανδημίας – στον κατάλογο των υπό συζήτηση θεμάτων.

Η GDL απέρριψε αυτό που αποκάλεσε “προσχηματική προσφορά” και επέμεινε ότι η απεργία στις επιβατικές γραμμές θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί.

“Η προσφορά της Deutsche Bahn δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένη”, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Κλάους Βεσέλσκι.

Είπε ότι η GDL χρειάζεται μια συγκεκριμένη πρόταση, “

Το συνδικάτο ζητά αύξηση των μισθών κατά 3,2%, μπόνους για τον κοροναϊό 600 ευρώ και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν σχετικά με το πότε θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις των μισθών και τη διάρκεια της μισθολογικής συμφωνίας.

Η Deutsche Bahn δεν θέλει να πληρώσει αμέσως, αλλά σε δύο στάδια: 1,5% την 1η Ιανουαρίου 2022 και 1,7% την 1η Μαρτίου 2023, με διάρκεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024.

Άλλα θέματα που συζητούνται είναι οι συντάξεις και η επιρροή της GDL εντός της DB.

Η DB έχει χάσει δισεκατομμύρια από την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού, ενώ οι πρόσφατες πλημμύρες κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε πολλές σιδηροδρομικές γραμμές.

ΠΗΓΗdw.com

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα