Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
No menu items!

ΓΑΛΛΙΑ SNCF: Η Alstom έλαβε την πρώτη της παραγγελία για τρένα υδρογόνου

Τα πετρελαιοκίνητα τρένα TER θα είναι σύντομα σπάνια. Σε ένα δελτίο τύπου, η SNCF ανακοίνωσε ότι τέσσερις περιφέρειες έχουν παραγγείλει τα πρώτα τρένα TER Regiolis H2, τα οποία μπορούν να λειτουργούν τόσο σε ηλεκτρική λειτουργία μέσω των συρματοκιβωτίων όσο και με υδρογόνο όταν οι γραμμές δεν είναι ηλεκτροδοτημένες.

Το δίκτυο TER δεν χρησιμοποιεί πάντα διαδρομές με ηλεκτρική τροφοδοσία. Για την επίλυση του προβλήματος, οι τοπικές αρχές διαθέτουν επί του παρόντος μόνο τρένα με κινητήρα ντίζελ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ενέργεια είναι πολύ ρυπογόνος. Και η εκ νέου ηλεκτροδότηση των γραμμών είναι πολύ δαπανηρή.

Η SNCF θέλει να βάλει τέλος στα τρένα ντίζελ με τη μετάβαση στο υδρογόνο


Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την SNCF, “το ντίζελ εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 26% της ενέργειας που καταναλώνεται από τα TER και είναι υπεύθυνο για το 61% των εκπομπών CO2”. Με τη μετατροπή των τρένων της σε υδρογόνο, η SNCF μπορεί εύκολα να πρασινίσει το αποτύπωμα άνθρακα με χαμηλότερο κόστος.

Συνολικά, έχουν παραγγελθεί 12 έως 14 τρένα υδρογόνου από τέσσερις πρωτοπόρες περιφέρειες: Bourgogne-Franche-Comté, Grand Est, Auvergne Rhône-Alpes και Occitanie. Κάθε περιφέρεια έχει παραγγείλει τρεις συρμούς – εκτός από το Grand Est, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει δύο επιπλέον συρμούς.

Τα τρένα θα τροφοδοτούνται από κυψέλη καυσίμου στην οροφή των οχημάτων. Αυτό αντιδρά υδρογόνο με οξυγόνο από τον αέρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται στη συνέχεια σε μπαταρίες και χρησιμοποιείται από τους ηλεκτροκινητήρες του τρένου. Η SNCF μας διαβεβαιώνει ότι το μόνο υπόλειμμα αυτής της αντίδρασης είναι ο σχηματισμός νερού.

Η σύμβαση ανατέθηκε στον κατασκευαστή εξοπλισμού Alstom. Η τελευταία εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό πάνω σε τρένα υδρογόνου. Ο κατασκευαστής συνεργάζεται επίσης με την Plastic Omnium για λύσεις αποθήκευσης – μία από τις κεντρικές προκλήσεις του υδρογόνου, καθώς οι συμβατικές λύσεις αποθήκευσης δεν είναι κατάλληλες για αυτό το είδος ενέργειας.

Το υδρογόνο είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό παρουσία οξυγόνου. Επομένως, πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι αποθήκευσης που να μην δημιουργούν κανένα πρόβλημα για την ασφάλεια των επιβατών. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με την Alstom, θα πρέπει να δούμε τα πρώτα τρένα Regiolis H2 από το 2022.

Το Regiolis H2 θα μπορεί να μεταφέρει 220 επιβάτες, να ταξιδεύει με ταχύτητα έως 160 km/h και να έχει εμβέλεια 600 km. Οι πρώτες δοκιμές υδρογόνου TER θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024. Τα τρένα TER που παρήγγειλαν οι περιφέρειες δεν θα τεθούν σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2025.

Τελευταία Νέα

Γαλλία -SNCF: Δοκιμές για ψηφιακή αυτόματη ζεύξη

Η εμπορευματική εταιρεία Rail Logistics Europe των Γαλλικών Εθνικών Σιδηροδρόμων (SNCF) θα πραγματοποιήσει τον...

Τσεχία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα-Νεκρός ο μηχανοδηγός

Σήμερα το πρωί, σημειώθηκε σύγκρουση στο Bohumín της Τσεχίας μεταξύ ενός CD Pendolino των...

«Ζωές ξεριζωμένες» στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μαρκοπούλου

«...Τρεις μήνες οδοιπορούμε, έλιωσαν τα παιδιά και οι γυναίκες κι οι άντρες ντρέπονται πια...

Παρόμοια Θέματα