Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι ανακοινώνουν οδικό χάρτη έκδοσης εισιτηρίων

Η Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομής (CER) δημοσίευσε έναν χάρτη για την έκδοση εισιτηρίων, ο οποίος περιγράφει περαιτέρω βελτιώσεις στην εμπειρία των πελατών κατά τον προγραμματισμό, την κράτηση και τα διεθνή σιδηροδρομικά ταξίδια. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει ένα σύνολο “συγκεκριμένων δράσεων” που πρέπει να αναληφθούν έως το 2025, μαζί με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2030.

Η CER αναφέρει ότι ενώ πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες επιτρέπουν ήδη στους πελάτες να αγοράζουν εισιτήρια για διεθνή ταξίδια, η εμπειρία αυτή δεν είναι πάντα χωρίς προβλήματα και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πελατών.

Οι φορείς εκμετάλλευσης στη γενική συνέλευση της CER στο Γκντανσκ στις 20 Σεπτεμβρίου δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τη διεθνή έκδοση εισιτηρίων για τους σιδηροδρόμους “με την ευρύτερη έννοια”, με τα μέλη της CER να δεσμεύονται για δράσεις που αποσκοπούν στην παροχή μιας πιο απρόσκοπτης εμπειρίας για τους επιβάτες έως το 2025. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση του ορίζοντα κρατήσεων και τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων, καθώς και τη διασφάλιση ότι οι επιβάτες σε διεθνή ταξίδια με πολλαπλούς μεταφορείς λαμβάνουν καλύτερη υποστήριξη σε περίπτωση δυσλειτουργιών ή καθυστερήσεων.

Στις 8 Οκτωβρίου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών επιβατικών εταιρειών συναντήθηκαν στο Παρίσι σε ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου για να συζητήσουν το μακροπρόθεσμο όραμά τους για τους πελάτες και τους επιβάτες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Kristian Schmidt, διευθυντής Χερσαίων Μεταφορών της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move), και ο κ. Christopher Irwin, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιβατών, για να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με το μέλλον των διεθνών επιβατικών υπηρεσιών, ιδίως της έκδοσης εισιτηρίων.

Σύμφωνα με την CER, οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων προδιαγραφών για την πώληση σιδηροδρομικών εισιτηρίων που εναρμονίζουν τους διαφορετικούς τρόπους πώλησης εισιτηρίων μέσω του Open Sales Distribution Model (OSDM), των πανευρωπαϊκά ολοκληρωμένων σιδηροδρομικών δρομολογίων μέσω του Multiple East-West Railways Integrated Timetable Storage (MERITS) και της βάσης για την πλήρη ψηφιοποίηση των εισιτηρίων μέσω της Electronic Ticket Control Database (ETCD).

Μακροπρόθεσμο όραμα

Ο χάρτης πορείας καθορίζει ένα μακροπρόθεσμο όραμα που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2030, για την παροχή μιας απρόσκοπτης εμπειρίας χρήστη για τους επιβάτες κατά την αναζήτηση, επιλογή και αγορά εισιτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών πρώτου και τελευταίου μιλίου. Η CER αναφέρει ότι οι επιβάτες θα έχουν πρόσβαση σε απλές, αξιόπιστες και ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, τις τιμές, αξιόπιστες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και την αγορά εισιτηρίων για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τόσο για τις εγχώριες, όπως αστικές, περιφερειακές και υπεραστικές υπηρεσίες, όσο και για τις διεθνείς υπηρεσίες. Τα εισιτήρια που εκδίδονται από διάφορους σιδηροδρόμους και πωλητές εισιτηρίων θα πρέπει να γίνονται εύκολα αποδεκτά σε όλη την Ευρώπη και, σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού, οι επιβάτες θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν εύκολα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συνέχισης του ταξιδιού τους, καθώς και για τα δικαιώματά τους ως επιβάτες.

“Η έκδοση εισιτηρίων στους διεθνείς σιδηροδρομικούς συνδέσμους βρίσκεται σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τις αερομεταφορές”, δηλώνει η διευθύνουσα σύμβουλος των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων (NS), κα Marjan Rintel. “Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Οι επιβάτες πρέπει να έχουν μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης κατά την αναζήτηση, την επιλογή και την αγορά των σιδηροδρομικών εισιτηρίων τους. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, κρατήσεις έως και 12 μήνες νωρίτερα και εύκολα αποδεκτά εισιτήρια από διαφορετικούς προμηθευτές σε όλη την Ευρώπη. Αυτός ο χάρτης πορείας είναι επομένως ένα τεράστιο πρώτο βήμα”.

“Το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό σύστημα αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ”, λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του CER, κ. Alberto Mazzola. “Ένα από τα πράγματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η έκδοση εισιτηρίων και η Κοινότητα των Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων είναι έτοιμη να προσφέρει. Έχουμε δεσμευτεί για μια σειρά δράσεων που θα εξασφαλίσουν μια απρόσκοπτη εμπειρία έκδοσης εισιτηρίων έως το 2025, καθιστώντας έτσι τον σιδηρόδρομο ακόμη πιο ελκυστικό ως μια πράσινη και οικονομικά προσιτή λύση μεταφοράς. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποστηρίξουν τον οδικό χάρτη και να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε από κοινού τον στόχο της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία”.

Τελευταία Νέα

Σταϊκούρας στη Βουλή: Τα 15 σημεία για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, είναι μια εθνική τραγωδία, που...

Τρίτος αξιωματούχος της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στην έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών

Ο τρίτος κατηγορούμενος που κατέθεσε ενώπιον του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα για...

Ψήφισμα ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αθήνα, 27/3/2024 ΨΗΦΙΣΜΑ               Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο...

Παρόμοια Θέματα