Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Γ. Ξιφαράς, Γ.Γ. Μεταφορών: Δόθηκε το «πράσινο φως» για το Θριάσιο, στο Ελεγκτικό οδεύει η σύμβαση

Εντός του έτους θα κατατεθεί και η Εθνική Στρατηγική για την Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Το «πράσινο φως» για την τροποποιημένη σύμβασηπαραχώρησης του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου δόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, όπως αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς στο 2ο Forum Καινοτομίας, που συνδιοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Στην ενότητα για τα logistics, με κεντρικό συντονιστή του πάνελ τον δημοσιογράφο / ιδιοκτήτη του metaforespress.gr Φ. Φωτεινό, ο Γ.Γ. Μεταφορών τόνισε ότι «καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της σύμβασης για το Θριάσιο Ι, ήταν μια δύσκολη διαδικασία, αλλά σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Σημειώνεται ότι, σε σχέση με την αρχική σύμβαση παραχώρησης, η ΕΕ ζήτησε την τροποποίηση περί των 12 σημείων.

Ανάδοχος του έργου, των 600 περίπου στρεμμάτων, έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair. Ο αρχικός προϋπολογισμός φτάνει τα 158,4 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των φορτηγών που θα εξυπηρετούνται ημερησίως, στη πλήρη λειτουργία του Θριασίου Ε/Κ, είναι 400 και των βαγονιών 50, ενώ θα δημιουργηθούν 250.000 παλετοθέσεις και 210.000 τ.μ. αποθηκών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ, υπογραμμίζοντας ότι κεντρική στόχευση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποτελεί η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, με τον σιδηρόδρομο να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι εμφανές το έλλειμμα στις σιδηροδρομικές υποδομές και στο πλαίσιο βελτίωσης και εκσυγχρονισμού τους, η ΕΡΓΟΣΕ προκήρυξε ένα νέο πακέτο έργων, ύψους 3,5 δις. ευρώ.

Ενισχύεται η σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας και των συνδυασμένων μεταφορών 

Γενικότερα, για την εφοδιαστική αλυσίδα, ο Γ.Γ. Μεταφορών σημείωσε ότι, εντός του έτους, θα κατατεθεί η Εθνική Στρατηγική για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητάς της και με τη χρησιμοποίηση «Ψηφιακής Πλατφόρμας» για την επίτευξη και σύνθεση επιμέρους στόχων.

«Η εφοδιαστική αλυσίδα στηρίζει την οικονομία με σταθερό τρόπο, φάνηκε αυτό και την περίοδο της πανδημίας. Θα θέλαμε η Ελλάδα να φτάσει στο σημείο που βρίσκονται και άλλες χώρες», ανέφερε ενδεικτικά.

Ο κ. Ξιφαράς επισήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανάπτυξη των logistics και, ειδικότερα, η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα μας να μετατραπεί σε κέντρο διασύνδεσης με την Ευρώπη.

Επίσης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος στην εθνική οικονομία, ακόμα και σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, χαρακτηρίζοντας τον ως «στέρεα μορφή ανάπτυξης, με πολλαπλασιαστή για το σύνολο της οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι  «κύριος στόχος της κυβερνητικής επιτροπής για την εφοδιαστή αλυσίδα αποτελεί η ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, καθώς και η παρακολούθηση εκτέλεσης του σχετικού Σχεδίου Δράσης».

Τέλος, σημείωσε πως η ψηφιακή μετάβαση του κλάδου είναι ένα απαραίτητο βήμα για την παρακολούθηση και τη διαρκή βελτίωση του τομέα των μεταφορών.

Τελευταία Νέα

Ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών για την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ., κ. Αθανάσιος Μπίνης, υπέβαλλε την παραίτησή του, στις 19 Μαρτίου...

Σε δίκη δύο Βολιώτες γιατροί για την αναρρωτική άδεια που έδωσαν στον επιθεωρητή του ΟΣΕ

Ποινική δίωξη σε βάρος των δύο γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου για φερόμενη εμπλοκή τους...

Σταϊκούρας: Ο ΟΣΕ το πιο προβληματικό στοιχείο στην Ελλάδα -Δρομολογούνται προσλήψεις

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο Νίκος...

Παρόμοια Θέματα