Την ίδια στιγμή, το μήκος των αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 60% από το 1995 έως το 2020
Περισσότεροι από 2.500 σιδηροδρομικοί σταθμοί και 13.717 χιλιόμετρα περιφερειακών σιδηροδρομικών γραμμών έχουν σταματήσει να λειτουργούν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συρρικνώνουν συστηματικά τους σιδηροδρόμους τους, ενώ διοχετεύουν χρήματα για την επέκταση του υπερφορτωμένου, ρυπογόνου οδικού δικτύου τους, διαπιστώνει νέα έκθεση.
Το μήκος των αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 60% από το 1995 έως το 2020, ενώ οι σιδηρόδρομοι συρρικνώθηκαν κατά 6,5%, σύμφωνα με έρευνα από τις γερμανικές δεξαμενές σκέψης Ινστιτούτο του Βούπερταλ και T3 Transportation. Με άλλα λόγια, για κάθε 1 ευρώ που ξόδεψαν οι κυβερνήσεις για την κατασκευή σιδηροδρόμων δαπάνησαν αντιστοίχως 1,6 ευρώ για την κατασκευή δρόμων, σε μια επιλογή καθαρά «πολιτική», όπως τη χαρακτηρίζει η Λόρελεϊ Λίμουζιν, ακτιβίστρια της Greenpeace που παρήγγειλε τη μελέτη. «Βλέπουμε τις συνέπειες στο κλίμα, αλλά και στους ανθρώπους, που έχουν μείνει χωρίς εναλλακτική λύση πέρα από τα αυτοκίνητα», τονίζει.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι η Ε.Ε., η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησαν 1,5 τρισ. ευρώ μεταξύ 1995 και 2018 για να επεκτείνουν τους δρόμους τους, αλλά μόλις 0,93 τρισ. ευρώ για να επεκτείνουν τα σιδηροδρομικά τους δίκτυα. Την τετραετία που ακολούθησε (2018-21), το μέσο χάσμα στις επενδύσεις σε σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές μειώθηκε από 66% σε 34%.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μόλις επτά χώρες επένδυσαν περισσότερα στους σιδηροδρόμους παρά στην οδοποιία –η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο–, ενώ οι υπόλοιπες ξόδεψαν περισσότερα σε δρόμους. «Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ενθαρρύνουν πραγματικά τη χρήση αυτοκινήτου επενδύοντας δημόσιο χρήμα στην επέκταση των αυτοκινητοδρόμων», εξηγεί ο δρ Τζούλιο Ματιόλι, ερευνητής μεταφορών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αυτό, επισημαίνει, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει εάν θέλουμε να μετριάσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι αυτοκινητόδρομοι αυξήθηκαν περισσότερο στην Ιρλανδία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία και λιγότερο στη Λιθουανία, στη Λετονία και στο Βέλγιο. Σε 15 από τις 30 χώρες που μελετήθηκαν, το μήκος των αυτοκινητοδρόμων υπερδιπλασιάστηκε σε περίοδο 25 ετών.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν κλείσει περισσότερους από 2.500 σιδηροδρομικούς σταθμούς από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όπως επίσης περίπου 13.717 χλμ. περιφερειακών σιδηροδρομικών γραμμών.
Η Ε.Ε. σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το τέλος της δεκαετίας από τα επίπεδα του 1990, αλλά δεν έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα των οδικών μεταφορών της που ήταν υπεύθυνες για τα 3/4 των εκπομπών του κλάδου το 2020.