Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ALSTOM: προχωρά σε 1500 απολύσεις

Ο Γάλλος κατασκευαστής τρένων, μετρό και σιδηροδρομικών συστημάτων η Alstom πρόκειται να περικόψει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας. Ενώ οι πωλήσεις της ανεβαίνουν, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν πτώση τον περασμένο μήνα και η παρέμβαση είναι μέρος μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών του βιομηχανικού ομίλου, ανακοίνωσε η εταιρεία στα εξαμηνιαία της αποτελέσματα.

Για να μειώσει το κόστος, η Alstom θέλει κυρίως να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων με διοικητικές ή εμπορικές λειτουργίες. Σχεδόν μία στις 10 θέσεις εργασίας σε αυτά τα τμήματα θα εξαφανιστεί. Το τεχνικό προσωπικό ή οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δεν θα επηρεαστούν από την αναδιοργάνωση. Εκτός από τη μείωση αυτών των «γενικών εξόδων», η Alstom στοχεύει επίσης να υλοποιήσει σχέδια για την αύξηση της παραγωγής, επί του παρόντος πάνω από 10 τοις εκατό αύξησης της παραγωγής αυτοκινήτων ετησίως και τη βελτίωση της έγκαιρης παράδοσης.

Κύριο μέλημα της εταιρείας είναι ο υψηλός δανεισμός σε συνδυασμό με τις αρνητικές ταμειακές ροές το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Η αρνητική ελεύθερη ταμειακή ροή της Alstom κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου εξαμήνου αποτελεί σαφή έκκληση για αλλαγή», δήλωσε ο Henri Poupart-Lafarge, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom σε δελτίο τύπου. Τα χρέη λοιπόν πρέπει να μειωθούν κατά 2 δισ. ευρώ. Εκτός από τη μείωση του κόστους προσωπικού, η Alstom θέλει να το πετύχει αυτό με την πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ένα πρόγραμμα για το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί.

Οι Financial Times ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο γαλλικός γίγαντας των τρένων «μάχεται για να παραμείνει στις ράγες», σημειώνοντας ότι η στρατηγική εξαγορά του καναδικού Bombardier ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ «επισκιάστηκε από μια σειρά αποτυχιών». Στο γαλλικό χρηματιστήριο, η Alstom σημείωσε σημαντική πτώση στην αξία των μετοχών της από τις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Οι πωλήσεις αυξάνονται, αλλά ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της Bombardier προκαλούν προβλήματα
Οι κινήσεις της Alstom σχετίζονται με την εξαγορά του τμήματος τρένων της Bombardier το 2021. Πολλά χρήματα χάνονται λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις των τρένων Aventra της Bombardier στο Ηνωμένο Βασίλειο. Poupart-Lafarge: «Ενώ η ζήτηση παραμένει σταθερή, παρά την κάποια αστάθεια, η εμπορική μας απόδοση ήταν ήπια. Η ενοποίηση της Bombardier Transportation συνεχίζει να προοδεύει. Ωστόσο, η παράδοση του προγράμματος Aventra ήταν πιο περίπλοκη από ό,τι αναμενόταν». Δεν έχει ανακοινωθεί τι προκαλεί την καθυστέρηση στην παράδοση των τρένων. Περισσότερα από 2.600 Aventra έχουν πουληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2014, καθιστώντας το το κορυφαίο τρένο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τρένα Aventra χρησιμοποιούνται επίσης στη νέα γραμμή Elizabeth του Λονδίνου που εγκαινιάστηκε.

Συνολικά, οι πωλήσεις της Alstom αυξάνονται και ως εκ τούτου η εταιρεία είναι αισιόδοξη. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 8,4 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023/24, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 4,9% σε πραγματική βάση και 8,8% σε οργανική βάση σε σύγκριση με τις πωλήσεις της Alstom την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η οργανική ανάπτυξη αναφέρεται σε εκείνες τις ροές εσόδων που είναι άμεσο αποτέλεσμα των υφιστάμενων εργασιών της επιχείρησης, σε αντίθεση με τα έσοδα που αποκτήθηκαν μέσω της αγοράς άλλης εταιρείας ή επιχειρηματικής μονάδας το προηγούμενο έτος.

Ο Poupart-Lafarge παραμένει διευθύνων σύμβουλος της Alstom, αλλά δεν θα έχει πλέον τη διπλή θέση ως Πρόεδρος του Δ.Σ. Στην επόμενη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τον Ιούλιο του 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει τον Philippe Petitcolin, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Safran, να εκλεγεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. «Η αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων επιταχύνεται. Αναλαμβάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για να διατηρήσουμε την επενδυτική μας βαθμολογία και να εξασφαλίσουμε τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας. Έχοντας εμπιστοσύνη στη δύναμη των εκκρεμοτήτων μας και στα στέρεα επιχειρηματικά θεμέλια της Alstom, είμαι πλήρως αφοσιωμένος να ανταποκριθώ σε αυτήν την πρόκληση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom.

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα