Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας ανοίγει για τα επιβατικά τρένα μετά από 8 χρόνια κλεισίματος

Μετά από 8 χρόνια, οι σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών μεταξύ του Szeged στη Νότια Ουγγαρία και της σερβικής πόλης Szabadka ξεκίνησαν ξανά στις 28 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Ουγγρική Κρατική Σιδηροδρόμων. Πέντε ζεύγη επιβατικών τρένων την ημέρα κυκλοφορούν πλέον μεταξύ των δύο χωρών.

Ανάμεσα στο Szeged-Rendező και τα σύνορα κοντά στο Röszke στην Ουγγαρία, περισσότερα από 13 χιλιόμετρα της σιδηροδρομικής γραμμής και τα περίχωρά της έχουν ανανεωθεί. Εμπορευματικά τρένα κυκλοφορούν στο τμήμα από τον περασμένο Αύγουστο και η επιβατική κίνηση μπόρεσε να ξεκινήσει από τις 28 Νοεμβρίου.
Ο János Lázár, ο Ούγγρος Υπουργός Κατασκευών και Μεταφορών, περιέγραψε τη σιδηροδρομική γραμμή Szeged-Szabadka ως σιδηροδρομική γραμμή ενότητας ως επιβάτης του πρώτου ταξιδιού. «Αυτή η σιδηροδρομική γραμμή είναι ένας σιδηρόδρομος αλληλεγγύης, που συμβολίζει την αλληλεγγύη, το κοινό παρελθόν και το μέλλον της Ουγγαρίας και της Σερβίας. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σύμβολο: είναι μια πραγματική βοήθεια στην καθημερινή ζωή για φοιτητές και εργαζόμενους που μετακινούνται τακτικά μεταξύ των δύο χωρών, και φυσικά για οικογένειες που προσπαθούν να διατηρήσουν επαφή με τους αγαπημένους τους πέρα ​​από τα σύνορα. Ένα σημαντικό βήμα: η αρχή μιας νέας εποχής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Υπάρχει μια άλλη σιδηροδρομική γραμμή σε χρήση μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας, η οποία εκτείνεται κάθετα μεταξύ Βουδαπέστης και Βελιγραδίου και περνά επίσης από τη Szabadka. Το πρόσφατα άνοιξε εκ νέου τρέχει βορειοανατολικά από τη Szabadka, ωστόσο, προς την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας Szeged.
Ουγγρικά και σερβικά τρένα
Υπάρχουν πέντε ζευγάρια (ή δέκα τρένα την ημέρα) μεταξύ των δύο χωρών, τέσσερα από τα οποία εξυπηρετούνται από ουγγρικά και έξι με σερβικά τρένα Uzsgyi. Ο χρόνος ταξιδιού μεταξύ Szeged και Subotica είναι περίπου μιάμιση ώρα, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών ελέγχων. Το πρώτο τρένο από Szeged αναχωρεί στις 5:19 και φτάνει στη Subotica στις 7:00 και από Subotica αναχωρεί στις 6:03 και φτάνει στο Szeged στις 7:25, διασφαλίζοντας την πρωινή ώρα αιχμής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μπορεί να προγραμματιστεί μια ημερήσια εκδρομή από την πρωτεύουσα προς Subotica ή Palic με το Sunshine IC να αναχωρεί από τη Βουδαπέστη-Nyugati στις 5:53 και να φτάνει στις 21:07.
Η έναρξη της επιβατικής κίνησης, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου 2023, έπρεπε να αναβληθεί λόγω ελλείψεων του εργολάβου σχετικά με την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού ασφαλείας εκείνη τη στιγμή. Για να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία έπρεπε να καλυφθούν οι ελλείψεις στη λίστα σφαλμάτων και να ληφθούν οι άδειες.

Μεταμόρφωση της σιδηροδρομικής γραμμής

Ως μέρος της επένδυσης, ο σταθμός Röszke μεταμορφώθηκε πλήρως, κατασκευάστηκε μια νέα υπερυψωμένη πλατφόρμα χωρίς φραγμούς και εγκαταστάθηκαν νέα καταφύγια βροχής στις πλατφόρμες Στην περιοχή του Szeged, κατασκευάστηκε ένας τοίχος προστασίας από τον θόρυβο με μήκος περίπου 1.408 μέτρα. Στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν επίσης κατασκευαστεί και κατασκευάζονται σιδηροδρομικές διαβάσεις με ελαφριά και ημιφράγματα. Η επένδυση για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής γραμμής Szeged-Szabadka θα πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως το 2025. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τις διατάξεις της άδειας προστασίας του περιβάλλοντος, οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα μόνο 60 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τους Ουγγρικούς Σιδηροδρόμους. Η ταχύτητα των επιβατικών αμαξοστοιχιών μπορεί να αυξηθεί σε διάφορα στάδια ολοκληρώνοντας τις υπόλοιπες εργασίες κατασκευής.
Μιλώντας εξ ονόματος των ουγγρικών κρατικών σιδηροδρόμων, ο Zoltán Pafféri, Διευθύνων Σύμβουλος της MÁV Zrt δήλωσε: «Η στενή και αποτελεσματική συνεργασία Ούγγρων και Σέρβων εμπειρογνωμόνων σιδηροδρόμων ήταν απαραίτητη για την επανέναρξη όχι μόνο της εμπορευματικής κυκλοφορίας αλλά και της επιβατικής κίνησης σε αυτή τη γραμμή μετά από οκτώ χρόνια διακοπή, με πρόγραμμα – όχι λιγότερο από 5 ζεύγη τρένων την ημέρα – που μπορεί να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης. Ευχαριστώ όλους τους σιδηροδρόμους, τόσο στα σύνορα όσο και πέρα».

Τελευταία Νέα

Συνέντευξη του προέδρου του ΟΣΕ στο TRT

Η συνέντευξη του Προέδρου του ΟΣΕ, Γιάννου Γραμματίδη στο TRT και στην εκπομπή «Κεντρική...

Κοινή ανακοίνωση ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    ΑΘΗΝΑ 19/9/2024 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Αγαπητοί Επιβάτες...

Φλωρίδης για τις δολιοφθορές στις γραμμές του ΟΣΕ: Οι δράστες θα πάνε μέσα για κακούργημα

Για τις νέες δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά της ΝΔ μίλησε σήμερα καλεσμένος στον ΣΚΑΪ...

Παρόμοια Θέματα