Στη διάθεση στρατοπέδου στο οποίο θα μεταφερθούν τα συντρίμμια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξετάζοντας εκ νέου μετά από μήνες το αίτημα του εφέτη-ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη.
Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της 1ης Στρατιάς, πλαισιωμένα από τον εφέτη ανακριτή, τη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν χθες αυτοψία – σύμφωνα με πληροφορίες της «E»- σε στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς στη Λάρισα που υποδείχθηκαν με πρωτοβουλία του Υπ. Εθνικής Άμυνας.
Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, επί υπουργίας Νίκ. Παναγιωτόπουλου, το ΓΕΣ είχε εγκρίνει το αίτημα του κ. Μπακαΐμη και μάλιστα, είχε επιλεγεί το στρατόπεδο της Λάρισας, ωστόσο για άγνωστους λόγους η απόφαση μεταφοράς των συντριμμιών δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Σημειώνεται πως μηχανές και συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών της Hellenic Train μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι. Από την ΕΛ.ΑΣ. εδώ και μήνες έχει τεθεί θέμα για την απασχόληση αστυνομικών στη φύλαξη του χώρου, ενώ από συνηγόρους θυμάτων της τραγωδίας είχε τεθεί θέμα πως τα συντρίμμια μεταφέρθηκαν σε οικόπεδο του ΟΣΕ, όταν σε βάρος 15 εργαζόμενων και στελεχών του Οργανισμού έχει ασκηθεί δίωξη και σε βαθμό κακουργήματος για την τραγωδία.
Έχοντας περάσει ένας χρόνος από το βράδυ της τραγωδίας, την 28η Φεβρουαρίου 2023, το Υπ. Εθνικής Άμυνας φαίνεται να ανταποκρίνεται στο αίτημα των δικαστικών αρχών και στο πλαίσιο αυτό, χθες εξετάστηκαν στρατόπεδα.
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ
Στο μεταξύ, χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε παραγγελία στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθεί, πιθανή πειθαρχική ευθύνη της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας, η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για τους υφυπουργούς Χρ. Τριαντόπουλο και Ζωή Ράπτη, με αφορμή την αλλοίωση («μπάζωμα» του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Όπως είναι γνωστό, στις 8 Δεκεμβρίου 2023 δύο συγγενείς θυμάτων κατέθεσαν συμπληρωματική μήνυση, ζητώντας, μεταξύ άλλων, και την ποινική δίωξη τόσο των μελών του ΣΟΠΠ όσο και «του υφυπουργού Χρήστου Τριαντοπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν παρών και συντόνιζε το σύνολο των δράσεων που έλαβαν χώρα στην περιοχή κατά την πρώτη εβδομάδα μετά το συμβάν, και της υφυπουργού Ζωής Ράπτη, η οποία βρισκόταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην περιοχή του συμβάντος από την επόμενη μέρα».
Με την επίμαχη Διάταξη η Εισαγγελέας Πρωτοδικών αποφαίνεται για τα υπόλοιπα μέλη του ΣΟΠΠ, ενώ για τους δύο υφυπουργούς σημειώνει ότι «επειδή δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρων αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στον χώρο χωρίς να προκύπτει η καθ’ οποιανδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του ατυχήματος πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς ουσία αβάσιμη».
Η Διάταξη επικρίθηκε, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η Εισαγγελέας «όφειλε να αποστείλει αμελλητί τον φάκελο στη Βουλή», καθώς αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, με την κ. Αδειλίνη να παρεμβαίνει χθες και στην παραγγελία της να σημειώνει προς την εισαγγελέα Εφετών «παρακαλούμε να διερευνήσετε κατά το άρθρο 117 παρ.1 περ. στα’, 9 Ν. 4938/2022, τυχόν πειθαρχική ευθύνη της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ε.Κ., η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 παρ. 4 «περί ποινικής ευθύνης υπουργών».
Σημειώνεται ότι προχθές, γονέας θύματος προσέφυγε κατά της επίμαχης Διάταξης, προσφυγή που -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- θα επανεξεταστεί άμεσα από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, όπως επίσης αναμένεται να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα μετά την Παραγγελία της κ. Αδειλίνη.
ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ
Στο πλαίσιο τώρα της έρευνας στα χώματα που μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό οικόπεδο, χημικοί της Χημικής Υπηρεσίας επανέλαβαν χθες τη δειγματοληψία, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι έρευνες ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για τον τυχόν εντοπισμό γενετικού υλικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχει ελεγχθεί το 1/4 περίπου των χωμάτινων όγκων, ενώ κάθε τμήμα που ελέγχεται, μεταφέρεται στον φυλασσόμενο χώρο στο Κουλούρι. Στη διαδικασία αναφέρθηκε χθες με δηλώσεις του και ο συγγενής θύματος Χρ. Κωνσταντινίδης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η έρευνα των εκπαιδευμένων σκύλων αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Μέχρι χθες, πάντως, στους χωμάτινους όγκους είναι γνωστό πως βρέθηκαν αρκετά υπολείμματα εξοπλισμού των αμαξοστοιχιών, ενώ από την έρευνα των σκύλων δεν έχει προκύψει ακόμη κάποιο στοιχείο.
Υπενθυμίζεται πως τα χώματα φέρεται να μεταφέρθηκαν την επομένη κιόλας της τραγωδίας, την 1η Μαρτίου 2023, ενώ με την περάτωση της έρευνας είναι προφανές ότι θα ερευνηθεί με ποιανού εντολή μεταφέρθηκαν στο οικόπεδο του ιδιοκτήτη των χωματουργικών μηχανημάτων.
Σε ό,τι αφορά την ανάκριση, να σημειωθεί ότι για σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να απολογηθούν δύο ακόμα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ άλλοι δύο, μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
ΣΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Να αναφερθεί, τέλος, ότι προχθές, στο Κουλούρι -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» και στα συντρίμμια των συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών διενήργησαν αυτοψία δύο στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, παρουσία δύο στελεχών του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), αλλά και δύο ιδιωτών τεχνικών συμβούλων συγγενών των θυμάτων. Ειδικότερα, πρόκειται για τον επικεφαλής της Μονάδας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Κων. Καπετανίδη, το στέλεχος του ΕΔΑΣΑΑΜ, Δημ. Γαλανό, και τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, Bart Accou και Fabrizio Carpineli, ενώ σημειώνεται πως η Επιτροπή συγκροτήθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, έναν χρόνο δηλαδή μετά το δυστύχημα των Τεμπών, και μετά τη συγκρότησή της διενήργησε προχθές την πρώτη αυτοψία στο Κουλούρι.