Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο

Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ιταλίας, Ferrovie dello Stato, θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, με τον υπουργό Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι να απορρίπτει κατηγορηματικά οποιεσδήποτε φήμες ιδιωτικοποίησης.
Ο Ματέο Σαλβίνι διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γερουσίας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πώληση της Ferrovie dello Stato, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι δημόσια ιδιοκτησία. Αυτή η δήλωση ήρθε αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Στέφανο Ντοναρούμα, πρότεινε στις 7 Σεπτεμβρίου ότι η εταιρεία μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιό της σε ιδιώτες επενδυτές, αν και απέφυγε να συζητήσει μια πλήρη διακύμανση στο χρηματιστήριο. Επιπλέον, ο Nicola Zaccheo, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής μεταφορών της Ιταλίας, τόνισε τη στρατηγική σημασία της διατήρησης των υποδομών υπό κρατικό έλεγχο. Αυτές οι συζητήσεις εκτυλίσσονται καθώς η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, η οποία έχει πουλήσει μερίδια σε άλλες κρατικές εταιρείες, πρόσφατα άναψε πράσινο στο Υπουργείο Οικονομικών για να πουλήσει έως και το 14% της ταχυδρομικής εταιρείας Poste Italiane διατηρώντας τον κρατικό έλεγχο.
Η σταθερή στάση του Σαλβίνι για τη διατήρηση της Ferrovie dello Stato υπό κρατικό έλεγχο θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το επενδυτικό κλίμα σχετικά με τη στρατηγική υποδομή της Ιταλίας. Παρά την ευρύτερη τάση ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε από την κυβέρνηση της Μελόνι, κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως οι σιδηρόδρομοι παραμένουν προστατευμένα, διασφαλίζοντας τη συνέχεια στις δημόσιες επενδύσεις και διαχείριση. Οι επενδυτές θα πρέπει να σημειώσουν, ωστόσο, ότι άλλες κρατικές εταιρείες, όπως η Poste Italiane, θα εξακολουθήσουν να δουν μερική ιδιωτικοποίηση, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάμεικτα μηνύματα στην αγορά
Η πράξη εξισορρόπησης της Ιταλίας μεταξύ ιδιωτικοποίησης και δημόσιου ελέγχου αποκαλύπτει μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ενώ η πώληση μεριδίων σε οντότητες όπως η Poste Italiane ευθυγραμμίζεται με τους στόχους απελευθέρωσης της αγοράς, η διατήρηση μιας στρατηγικής δέσμευσης σε βασικές υποδομές όπως οι σιδηρόδρομοι υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης στα μακροπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα. Τέτοιες διπλές στρατηγικές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο άλλες χώρες πλοηγούνται στις δικές τους συζητήσεις δημόσιου έναντι ιδιωτικού τομέα σχετικά με τις υποδομές ζωτικής σημασίας.

Τελευταία Νέα

Συνέντευξη του προέδρου του ΟΣΕ στο TRT

Η συνέντευξη του Προέδρου του ΟΣΕ, Γιάννου Γραμματίδη στο TRT και στην εκπομπή «Κεντρική...

Κοινή ανακοίνωση ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    ΑΘΗΝΑ 19/9/2024 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Αγαπητοί Επιβάτες...

Φλωρίδης για τις δολιοφθορές στις γραμμές του ΟΣΕ: Οι δράστες θα πάνε μέσα για κακούργημα

Για τις νέες δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά της ΝΔ μίλησε σήμερα καλεσμένος στον ΣΚΑΪ...

Παρόμοια Θέματα