Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Γαλλία: τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών σε εξέγερση κατά του Μακρόν


Η έκκληση της Sud-Rail προς τα μέλη της: “Έτοιμοι για απεργία αν οι εργαζόμενοι αναγκαστούν να έχουν πιστοποιητικά”.


Mερίδα των εργαζομένων της γαλλικής εθνικής εταιρείας σιδηροδρόμων, Sncf, δεν θα ελέγχει τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid των επιβατών. Και προαναγγέλλουν απεργία, εάν επιβεβαιωθεί η απαγόρευση των εργαζομένων που δεν διαθέτουν βιβλιάριο υγείας. Αυτό ανακοινώθηκε από το συνδικάτο Sud-Rail, το οποίο απηύθυνε έκκληση στα μέλη του να περιοριστούν στην εκτέλεση μόνο “εργασιών ασφαλείας και ελέγχου εισιτηρίων”. Το πράσινο πάσο αποκλείεται.

Πρόκειται για μια πράξη ανυπακοής σε σχέση με το μέτρο που δρομολόγησε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και επικύρωσε το γαλλικό κοινοβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα υποχρεωτικό υγειονομικό πιστοποιητικό από τον Αύγουστο για όσους προτίθενται να ταξιδέψουν με τρένα Tgv, Intercity και διεθνή τρένα που αναχωρούν από τη Γαλλία. Το μέτρο δεν πείθει κάποια συνδικάτα, τα οποία έχουν επισημάνει ότι οι έλεγχοι διέλευσης θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις μεταφορές και να προκαλέσουν καθυστερήσεις και αναστάτωση.

Σύμφωνα με τον Daniel Ferte από το συνδικάτο Fo-Cheminots, ο συστηματικός έλεγχος των πιστοποιητικών Covid πριν από την είσοδο στο τρένο είναι “μη ρεαλιστικός”, δεδομένου ότι οι επιβάτες στις κύριες γραμμές της Sncf είναι περισσότεροι από “500.000 την ημέρα”. “Σε κανονικές ώρες στη γραμμή Παρίσι-Λιλ, που διαρκεί μία ώρα, μόλις και μετά βίας μπορείς να ελέγξεις όλα τα εισιτήρια”, εξηγεί. Η επέκταση των ελέγχων στα διαβατήρια “απαιτεί πολλές αλλαγές στις πρακτικές μας που πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τεχνικούς πόρους που είναι δύσκολο να κινητοποιηθούν”, προσθέτει ο Sebastien Mariani από το συνδικάτο Cfdt.

Η Sncf, από την πλευρά της, μας διαβεβαίωσε ότι, τουλάχιστον για πρώτη φορά, οι έλεγχοι θα είναι “τυχαίοι και όχι συστηματικοί”. Για την Sud-Rail, ωστόσο, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους ελέγχους: το γαλλικό διάταγμα ορίζει ότι, από τις 30 Αυγούστου, όλοι οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι πρέπει να διαθέτουν πράσινο πάσο για να εργάζονται σε τρένα μεγάλων αποστάσεων. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η Sud-Rail “δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε απεργία”. Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο αναφέρει ότι συμφωνεί ότι ένας “γενικός εμβολιασμός σε παγκόσμια κλίμακα” είναι ο “καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η πανδημία”, αλλά “απορρίπτει τον εξαναγκασμό και τις επιθέσεις στις ελευθερίες” και θεωρεί το υποχρεωτικό πιστοποιητικό για τους εργαζόμενους “αντικοινωνικό” και “φορέα διακρίσεων”. Το συνδικάτο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κάρτα υγείας “οικοδομείται εναντίον των εργαζομένων, ιδίως εκείνων” που εργάστηκαν “χωρίς καμία προστασία κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος και οι οποίοι αυτή τη φορά θα είναι οι πρώτοι που θα τιμωρηθούν”.

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα