Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ Ι.Τ

Αθήνα 7 Ιανουαρίου 2022

ANAKOINΩΣΗ

Οι προσωπικές και παραταξιακές στρατηγικές δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπονται σε στρατηγικά αδιέξοδα για τη Συνομοσπονδία.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. εξέφρασε στα όργανα της Συνομοσπονδίας την πλήρη αντίθεσή της με την εισήγηση του Προέδρου της ΓΣΕΕ για ανάκληση των εκπροσώπων στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.). Η απόφαση αυτή δεν έχει καμία τεκμηρίωση, δεν εδράζεται σε καμία σοβαρή επιχειρηματολογία…


Όπως όλοι γνωρίζουν, η Παράταξή μας συνυπέγραψε την προσφυγή της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση του οποίου ακυρώθηκε η πρώτη εκλογή Προέδρου της Ο.Κ.Ε. καθώς τότε η υποψηφιότητα του κ. Πάιδα είχε συγκεντρώσει τη σχετική και όχι την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία έναντι αυτής του κ. Ζησιμόπουλου, ο οποίος αποτελούσε πρόταση της Συνομοσπονδίας και είχε στηριχθεί από το σύνολο των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ στην Ο.Κ.Ε.


Κατά την επαναληπτική διαδικασία εκλογής κατήλθαν δύο αξιόλογες υποψηφιότητες του κ. Πάιδα και της κας Θεοχάρη. Απόφαση της ΓΣΕΕ για πρόταση Προέδρου από την ομάδα των Εργαζομένων δεν υπήρξε ποτέ.
Ο όλος χειρισμός από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κατέστησε την υποψηφιότητα της κας Θεοχάρη ως προσωπική του επιλογή ή προτίμηση της Παράταξής του αδικώντας μια αξιόλογη επιστήμων. Ταυτόχρονα, επέλεξε να πραγματοποιήσει μόνος του -και όχι θεσμικά- συνεννοήσεις με τους εργοδοτικούς φορείς (ομάδα Εργοδοτών).


Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανέδειξε με απόλυτη και μεγάλη πλειοψηφία Πρόεδρο της Ο.Κ.Ε. το συνάδελφο Ι. Πάιδα, προερχόμενο από την ομάδα των Εργαζομένων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια απόπειρα εφεύρεσης δήθεν «κομματικού παραμάγαζου» είναι μια καταφανώς ανυπόστατη, πλην όμως βολική δικαιολογία για τη συγκάλυψη μιας προσωπικής ή παραταξιακής αποτυχίας. Άλλωστε σε περιπτώσεις πραγματικών κυβερνητικών παρεμβάσεων όπως έχουν σημειωθεί δύο φορές την τελευταία πενταετία στην Ε.Ο.Κ.Ε. δεν καταγράφηκε καμία αντίδραση καθώς αυτοί που διορίστηκαν ήταν «ομογάλακτοι»…


Η δημοκρατική και πλειοψηφικά ευρεία εκλογή του Προέδρου της Ο.Κ.Ε. καθιστά αστειότητες τους όποιους ισχυρισμούς για υπονόμευση της αμεροληψίας ή της ανεξαρτησίας. Ο σεβασμός των δημοκρατικών αποφάσεων είναι πάνω από ημέτερους.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο σημαντικός και συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός της Ο.Κ.Ε. δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων ή ικανοποίησης προσωπικών συμφερόντων ενώ πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με παραταξιακές εμμονές ή «γινάτι».


Η απόφαση ανάκλησης των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και το έγγραφο που απεστάλη εκθέτει και αποδυναμώνει τη Συνομοσπονδία. Ως Παράταξη δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε μια τέτοια αντιθεσμική δράση.


Ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. είναι εργαζόμενος με ισχυρή συνδικαλιστική παρουσία, προέρχεται από την ομάδα των Εργαζομένων και έχει την απόλυτη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ οφείλουν με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις τους να αναδείξουν κρίσιμα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά ζητήματα διαμορφώνοντας τους όρους ώστε η Ο.Κ.Ε. να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της θέσης του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Τελευταία Νέα

Ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών για την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ., κ. Αθανάσιος Μπίνης, υπέβαλλε την παραίτησή του, στις 19 Μαρτίου...

Σε δίκη δύο Βολιώτες γιατροί για την αναρρωτική άδεια που έδωσαν στον επιθεωρητή του ΟΣΕ

Ποινική δίωξη σε βάρος των δύο γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου για φερόμενη εμπλοκή τους...

Σταϊκούρας: Ο ΟΣΕ το πιο προβληματικό στοιχείο στην Ελλάδα -Δρομολογούνται προσλήψεις

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο Νίκος...

Παρόμοια Θέματα