Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Η Ιταλία προκήρυξε διαγωνισμό για σχεδιασμό και κατασκευή του ETCS ύψους 2,7 δισ. ευρώ

Η Rete Ferroviaria Italiana ανακοίνωσε διαγωνισμό ύψους 2,77 δισ. ευρώ για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ETCS επιπέδου 2 σε όλη την εθνική επικράτεια. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής λήγει τον Φεβρουάριο του 2022 και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την 1η Μαρτίου 2022.

Η σύμβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 5 ετών (1825 ημέρες, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη προσφορά).

Ο διαχειριστής σιδηροδρομικών υποδομών της Ιταλίας προτίθεται να αναπτύξει το σύστημα ERTMS σε 3.400 χλμ. γραμμών μέχρι το 2026. Το 2022-2024 η RFI θα εγκαταστήσει την ψηφιακή τεχνολογία σε 1.377 χλμ. γραμμών και σε άλλα 2.023 χλμ. τα έτη 2025-2026. Τα σχέδια αυτά είναι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τον προγραμματισμό του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNNR).

Η στρατηγική κατεύθυνση της RFI είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη του ETCS επιπέδου 2 σε ολόκληρο το δίκτυό της έως το 2036, σύμφωνα με τις τεχνολογικές επενδύσεις για την ανανέωση του ψηφιακού εξοπλισμού των σταθμών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αντικαθιστώντας σταδιακά τα προϋπάρχοντα συστήματα σηματοδότησης με πλήρως ψηφιακή και διαλειτουργική τεχνολογία.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το εθνικό δίκτυο θα διαθέτει περίπου 16.800 χιλιόμετρα γραμμής εξοπλισμένα με την πλέον προηγμένη τεχνολογία για τη σιδηροδρομική κυκλοφορία, ανανεώνοντας ολόκληρο το σύστημα διοίκησης και ελέγχου και σηματοδότησης, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί το ERTMS.

Σύμφωνα με την PNRR οι προγραμματισμένες επενδύσεις στους σιδηροδρομικούς κόμβους και τις γραμμές καλύπτουν την τεχνολογική ανάπτυξη μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας ERTMS για τη σημαντική αύξηση της χωρητικότητας και της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών που θα βελτιώσει τις υπεραστικές μεταφορές και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιφερειακής και προαστιακής σιδηροδρομικής κυκλοφορίας που εισέρχεται στο Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Νάπολη. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η αξία του έργου είναι 2,97 δισ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μέσο “Next Generation”.

Σύμφωνα με το PNRR, η RFI θα εξοπλίσει 5.000 οχήματα με ETCS.

Η FS Italiane αναφέρει ότι μέσω ενός μη επιστρεπτέου κεφαλαίου άνω των 6 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ και την Cassa Depositi e Prestiti (CDP) θα γίνει εγκατάσταση του ERTMS στο τροχαίο υλικό της Trenitalia. Από τους πόρους που έλαβε από την ΕΤΕπ, 4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση του ERTMS σε 76 περιφερειακά υβριδικά τρένα. Το CDP θα παράσχει 2,2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την επικαιροποίηση του συστήματος σε 12 τρένα υψηλών ταχυτήτων για διεθνή και διασυνοριακή κυκλοφορία μεταξύ Ιταλίας-Ελβετίας-Γερμανίας (επτά τρένα ETR 610) και εγχώρια κυκλοφορία και σε πέντε τρένα ETR 470 που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στην Ελλάδα. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας θα υποστούν τεχνολογική αναβάθμιση με την εγκατάσταση του συστήματος ERTMS Baseline 3.

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα