Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σάλος με τις αποκαλύψεις της «F&M Voice»

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η αποκάλυψη της «F&M Voice» από την περασμένη Πέμπτη για τις... εξωπραγματικές χρεώσεις ΦΠΑ που έκανε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα εισιτήρια του Προαστιακού.

Γράφει ο: Δαμιανός Κοσμίδης

Σύμφωνα με το θέμα το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα, χιλιάδες επιβάτες του Προαστιακού χρεώνονταν τους τελευταίους μήνες με επιπλέον αδικαιολόγητες χρεώσεις, δηλαδή με «καπέλο» 0,15-0,20 ευρώ ανά εισιτήριο!

Το θέμα, το οποίο έλαβε τεράστιες διαστάσεις, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και στην εκπομπή «Τρίποντο στην Οικονομία» του Χάρη Ντιγριντάκη, από τον δημοσιογράφο της FMVoice και συντάκτη του δημοσιεύματος, Γιώργο Παλαιτσάκη.

Όπως αποκάλυψε, ειδικότερα, η εφημερίδα μας, τα ποσά του ΦΠΑ με τα οποία χρεώνονταν για πολλούς μήνες -χωρίς να το πάρουν χαμπάρι- οι ταξιδιώτες του Προαστιακού της Αττικής ήταν μεγαλύτερα κατά 0,15 έως 0,20 ευρώ ή υψηλότερα κατά ποσοστά 60%-67% σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα! Η εταιρεία δεν εφάρμοζε στα εισιτήρια αυτά τον μειωμένο από το 24% στο 13% συντελεστή ΦΠΑ, όπως αυτός καθορίστηκε με νόμο από την κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με ένα από τα ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσίασε η εφημερίδα στο αποκαλυπτικό της δημοσίευμα, σε εισιτήριο που αφορά στο δρομολόγιο Αθήνα-Μέγαρα, ως καθαρή αξία αναγράφονταν 2,30 ευρώ και ο ΦΠΑ, ο οποίος κανονικά έπρεπε να υπολογίζεται με συντελεστή μειωμένο στο 13% επί της καθαρής αξίας και να ανέρχεται στα 0,30 ευρώ (2,30×13%=0,299 και με τη στρογγυλοποίηση 0,30 ευρώ) υπολογιζόταν αυθαίρετα στα 0,50 ευρώ, δηλαδή 20 λεπτά παραπάνω!

Τα 0,50 ευρώ επί της καθαρής αξίας των 2,30 ευρώ αντιστοιχούν σε…. συντελεστή ΦΠΑ 21,74% (!) που είναι… ανύπαρκτος στην ελληνική φορολογική νομοθεσία. Στην ουσία, δηλαδή, με βάση τα όσα αναγράφονταν στο εισιτήριο, ο πελάτης χρεωνόταν με συντελεστή ΦΠΑ… 21,74% αντί για 13% -υψηλότερο κατά 67%- και εμφανιζόταν να πληρώνει επιπλέον 0,20 ευρώ αδικαιολόγητα!

Ακούστε στο παρακάτω ηχητικό (από το 16’00’’ και μετά) την συνέντευξη του συντάκτη της «F&M Voice» Γιώργου Παλαιτσάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και στην εκπομπή «Τρίποντο στην Οικονομία» του δημοσιογράφου Χάρη Ντιγριντάκη.

http://www.alpha989.com/Media.aspx?a_id=1338&item=34629&prodId=225

Νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την «παρέμβαση» με την οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιχείρησε να… αποκαταστήσει το ζήτημα, μετά το δημοσίευμά μας, στην «F&M Voice» της ερχόμενης Πέμπτης.

ΠΗΓΗfmvoice.gr

Τελευταία Νέα

Εμπορευματικές μεταφορές στην ΕΕ: Οι θαλάσσιες αντιστοιχούν στο 67,8%, οι οδικές στο 22%, οι σιδηροδρομικές στο 5,7% και οι αεροπορικές στο 0,2%

Το 2022, οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αντιπροσώπευσαν το 24,9% του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών...

Ψάχνουν στρατόπεδο στη Λάρισα για τα συντρίμμια των Τεμπών

Στη διάθεση στρατοπέδου στο οποίο θα μεταφερθούν τα συντρίμμια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών...

Ξεκινούν οι εργασίες στην γραμμή του Τρένου Πηλίου

Αυτοψίες Δημάρχου Νοτίου Πηλίου- Διευθύνοντα Συμβούλου ΟΣΕ Τελικές αυτοψίες και επιμετρήσεις στη γραμμή του Τρένου...

Παρόμοια Θέματα