Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022
No menu items!

8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ – ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ & ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

45 χρόνια μετά τη θέσπιση από τον ΟΗΕ της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας, τιμώντας τους αγώνες του Κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, η άτυπη «ποσόστωση» ανισότητας υπέρ των ανδρών, οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και η έμφυλη βία σε κάθε της μορφή παραμένουν στην αγορά εργασίας.

8 Μαρτίου του 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία συμμετείχαν στην πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία γυναικών διεκδικώντας καλύτερους όρους δουλειάς.

Παρά τη σταδιακή, αργή όμως, βελτίωση των σχετικών δεικτών, τις θεσμικές αλλαγές, τη δημιουργία δομών κατάρτισης και «συμφιλίωσης» της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, η ισότητα των φύλων παραμένει ακόμα ζητούμενο στην χώρα μας ενώ η άρση διακρίσεων και αποκλεισμών συνιστά ένα κορυφαίο διακύβευμα.

Τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας των γυναικών συγκριτικά με αυτά των ανδρών, η υποεκπροσώπησή τους στην κατοχή υψηλών διοικητικών θέσεων και στην επιχειρηματικότητα, η υψηλή συμμετοχή σε ευέλικτες και επισφαλείς θέσεις εργασίας καταδεικνύουν ότι το «χάσμα» συντηρείται…

Την ώρα που οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία (το 76 % των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής μέριμνας και το 86 % των εργαζομένων στον τομέα της προσωπικής φροντίδας στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας είναι γυναίκες), πλήττονται δυσανάλογα περισσότερο με την υγειονομική κρίση να επιδεινώνει σοβαρά τις υφιστάμενες ανισότητες σε όλους τους τομείς της ζωής, από την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας έως την απώλεια θέσεων εργασίας, διαγράφοντας την πρόοδο των τελευταίων ετών.

Η ανάπτυξη του Κινήματος #metoo σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, η οποία οφείλει να ενισχυθεί ώστε να σπάσει επιτέλους η σιωπή γύρω από περιστατικά κακοποίησης. Τα θύματα πρέπει να μιλήσουν για τους «δαίμονες» που κλήθηκαν να παλέψουν ενεργοποιώντας τα δίκτυα προστασίας και φυσικά την τιμωρία όσων ευθύνονται για αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις.

Τελευταία Νέα

Τρίκαλα: Θάνατος άνδρα που παρασύρθηκε από τρένο…

Ένας άνδρας παρασύρθηκε πριν λίγο από διερχόμενη αμαξοστοιχία κοντά στη διάβαση Πύλης. Ο άτυχος άνδρας...

ΓΣΕΕ: Εφιαλτική τροπή με καθημερινά εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα σε χώρους εργασίας

Εφιαλτική τροπή έχουν πάρει πλέον τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας. Κάθε μέρα θρηνούμε και...

Παρόμοια Θέματα