Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Ευρώπη: Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80% θέτει σε κίνδυνο τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις

Οι ισπανικές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πρωτοφανή αύξηση του
κόστους λειτουργίας τους, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ζήτησαν από την κυβέρνηση στήριξη, για να αποτρέψουν την διακοπή των υπηρεσιών τους.

Αυτό επαναλήφθηκε από το Ισπανικό Κέντρο Προώθησης Σιδηροδρομικών Εμπορευμάτων, CPTMF, το οποίο ζήτησε συνάντηση με την επικεφαλής του Υπουργείου Μεταφορών, Κινητικότητας και Αστικής Ατζέντας, Raquel Sánchez, για να θέσει το θέμα.

Το υψηλό λειτουργικό κόστος είναι άμεσο αποτέλεσμα των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που χρεώνει ο διαχειριστής της υποδομής ADIF. Σύμφωνα με την CPTMF, το κόστος αυτό έχει αυξηθεί κατά 80%. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επηρεάζει σοβαρά τους πελάτες της, λέει ο επαγγελματικός όμιλος, και ζητά από το υπουργείο να λαβει μέτρα που ” να μετριάσουν τις επιπτώσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές”.

Παρόμοιες ανησυχίες σε άλλες χώρες
Η ισπανική σιδηροδρομική βιομηχανία δεν είναι η μόνη που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την αντίστοιχη αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ουγγαρία, οι σιδηροδρομικές εταιρείες κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής της ενέργειας έλξης κατά σχεδόν 300% και ζήτησαν από την κυβέρνησή τους να παρέμβει.

Στο Βέλγιο, η Lineas είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εφαρμόζει δυναμική επιβάρυνση ενέργειας σε όλες τις μεταφορές της από την 1η Απριλίου 2022, για να αντισταθμίσει την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση να απορροφήσει τις υψηλές τιμές . Από τα τέλη του περασμένου έτους, οι τιμές της ενέργειας επιβάρυναν πραγματικά οικονομικά την εταιρεία σιδηροδρόμων, εξήγησε η Lineas.

Καμία κυβερνητική στήριξη
Αν και η γενική τάση είναι οι εταιρείες να ζητούν κυβερνητική στήριξη, ο γερμανικός βιομηχανικός φορέας Allianz pro Schiene κάλεσε την κυβέρνησή του να μην προχωρήσει σε μείωση του φόρου στα καύσιμα, λέγοντας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να δώσει έμφαση στη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας αντ’ αυτού.

Η Allianz pro Schiene επισημαίνει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο, όπως λέει, έχει τριπλασιαστεί κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο, σε σύγκριση με “μόνο” 80 τοις εκατό αύξηση στην τιμή του πετρελαίου ντίζελ. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης της φορολογίας της ηλεκτρικής ενέργειας έλξης, υποστήριξε.

Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση καταγγελία της ΔΕΣΚ-Σ

Αθήνα,  22/10/2024 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,      Καταγγέλλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης, εκβιασμού των συναδέλφων από...

Ισπανία:Εκτροχιασμός και ανατροπή αμαξοστοιχίας χωρίς επιβάτες.

Μια αμαξοστοιχία της σειράς Renfe 114 χωρίς επιβάτες υπέστη ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια...

Σύγκρουση επιβατικών τρένων στην Ουαλία

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και ακόμη 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση...

Παρόμοια Θέματα