Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΣΚ-Σ

Αθήνα,  17 / 01 / 2023

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Η νέα χρονιά ήρθε και από τις πρώτες ημέρες ανακοινώθηκαν νέες ανατιμήσεις σε πολύ μεγάλο μέρος των καταναλωτικών αγαθών. Τα καθρεφτάκια και τα «pass», που μοίρασε η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πρόσφεραν καμία ανάσα, αλλά έδωσαν στους Ομίλους και τις Εταιρείες τη δυνατότητα να περάσουν τις νέες αυξήσεις στα τρόφιμα.

Κι ενώ η ακρίβεια συμπιέζει συνεχώς το εργατικό εισόδημα, ακούμε προεκλογικές…. υποσχέσεις για 30€ και 40€ αύξηση στον ονομαστικό κατώτερο μισθό από τον Απρίλη….

Όπως επίσης και διάφορα κουπόνια που θα δώσουν ορισμένες εταιρείες (όπως και εδώ στο Σιδηρόδρομο) που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Τέτοιες μορφές παροχών είδαμε να δίνονται όλη την προηγούμενη δεκαετία και δεν εμπόδισαν τη ραγδαία μείωση των μισθών, τη συνεχή υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τη μεγάλη ενίσχυση της ευελιξίας –«μισοδουλειάς» έναντι της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

Όπως οι προηγούμενες, έτσι και η Κυβέρνηση της ΝΔ, συνειδητά κοροϊδεύει, προσπαθεί να σβήσει τη δυσαρέσκεια και την οργή των εργαζομένων, να παγώσει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, να καλλιεργήσει τις χαμηλές απαιτήσεις ειδικά στους νέους εργαζόμενους και σε όσους βγήκαν στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια και η γνώση τους γύρω από τα ζητήματα των όρων μιας Συλλογικής Σύμβασης είναι περιορισμένη.

Κανένας εγκλωβισμός δεν πρέπει να υπάρξει και στην «ξαναζεσταμένη» υποσχεσιολογία ότι φτάνει να αλλάξει η Κυβέρνηση και όλα….θα διορθωθούν τότε. Ο Νόμος της κατάργησης των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχει την υπογραφή και των δύο (Βρούτση, Αχτσιόγλου).

Πολύ επικίνδυνο είναι κι αυτό που αρκετοί συνδικαλιστές στο Σιδηρόδρομο και ειδικότερα στην Hellenic Train προσπαθούν να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους, τον καθορισμό των διεκδικήσεών μας, όχι με βάση της ανάγκες μας, αλλά με βάση τα κέρδη της εταιρείας.

Εξίσου επικίνδυνο και καταδικαστέο είναι το πλαίσιο που προτείνεται από την ηγεσία της Π.Ε.Π.Ε. για εδραίωση των διάφορων πριμ και bonus με βάση την επίτευξη των στόχων της Hellenic Train υπονομεύοντας την ανάγκη αυξήσεων στους βασικούς μισθούς και διευκολύνοντας την Εταιρεία να μεταφέρει οφειλές αόριστα στο μέλλον αν και εφόσον και όταν, να δώσει κάτι ακόμη όταν εκείνη κρίνει ότι έχει επαρκή κέρδη.

Η κανονική διάρκεια ισχύος της Σ.Σ.Ε., έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε εντός του χρόνου της μετενέργειας. Χάθηκε σημαντικός χρόνος κι αυτό είναι το πρώτο αρνητικό.

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα βρίσκεται στην καλλιέργεια από τις πλειοψηφίες των τριών Σωματείων της Hellenic Train, της επανάπαυσης και της αίσθησης  μιας εύκολης διεκδίκησης, δημιουργώντας αδράνεια. Καμία προσπάθεια εν μέσω διαπραγματεύσεων να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μέσα στους εργαζόμενους για αγωνιστική διεκδίκηση.

Εν όψει της επόμενης συνάντησης στις 18/01/2023 με την Hellenic Train, καλούμε τα Σωματεία σε καμία περίπτωση να μην ανοίξουν θέματα για τη δημιουργία οικονομικών κινήτρων για τη μη εκτέλεση αναπαύσεων. Αυτό ουσιαστικά αφενός υπονομεύει την ανάγκη των προσλήψεων νέου προσωπικού και αφετέρου με έμμεσο τρόπο καταργεί το 5νθημερο. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σοβαρό και οι εργαζόμενοι πρέπει να το απορρίψουν.

Όπως πρέπει επίσης, να μην θέσουν κανενός είδους πλαίσιο που να συνδέει το εισόδημα με την παραγωγικότητα, μέσω της θεσμοθέτησης bonus παραγωγικότητας.

Είναι μία θέση που εξυπηρετεί την εργοδοσία, και στερεί από τους εργαζόμενους σταθερές αποδοχές οδηγώντας τους στην προσμονή. Βάζει την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της επιβίωσης σε αναμονή και προσμένοντας πότε η εταιρεία θα δηλώσει κερδοφορία για να ανασάνουνε και αυτοί. Ακόμη και αν αυτό ίσως συμβεί κάποτε, να παίρνουν κάποια χρήματα οι εργαζόμενοι για τα οποία δε θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές από τον εργοδότη.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η ΔΕΣΚ-Σ μπροστά στη διεκδίκηση της νέας Σ.Σ.Ε. κάνει για άλλη μια φορά τη θέση της, ξεκάθαρη για τους στόχους και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει αυτή η διεκδίκηση:

  • Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ενταχθούν στη Σ.Σ.Ε.
  • Αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας.
  • Μαθητευόμενοι και δόκιμοι να πληρώνονται με τον εισαγωγικό μισθό και όχι με τον υποκατώτατο.
  • Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που να καλύπτουν τον πληθωρισμό.
  • Όχι στη μετατροπή μέρους των αποδοχών σε κουπόνια.
  • Καμία μορφή σύνδεσης μισθών με την παραγωγικότητα.
  • 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα (επιλέγοντας πρώτα τους απολυμένους συναδέλφους).
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Πρωτοβάθμια φροντίδα με γιατρό εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς. Πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων με άδεια και αποδοχές.

ΚΑΛΟΥΜΕ τα Σωματεία άμεσα να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους εργασίας. Να συζητηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης. Να προετοιμάσουν καλά οργανωμένες κινητοποιήσεις.

Η Hellenic Train έδειξε από την πρώτη στιγμή αρνητική στάση.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΕΙ.

Μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια και αγώνα μπορούμε να αποσπάσουμε αυτό που δικαιούμαστε. Καμία αναμονή.  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ.

ΔΕΣΚ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Τελευταία Νέα

Hellenic Train και ΟΣΕ, δυο «ξένοι» στο ίδιο δίκτυο

Εξώδικα, αγωγές, αλληλοκατηγορίες για το ποιος χρωστάει σε ποιον, προβληματικές υποδομές, επιδημία βλαβών στο...

Γέφυρες για την αντιπλημμυρική θωράκιση στη Χάλκη

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη, είχε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος...

Φθιώτιδα: Σταμάτησε το τραίνο εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά σε υποσταθμό ρεύματος!

Δεν προλαβαίνει να τρέχει η πυροσβεστική εξαιτίας της συμπεριφοράς ορισμένων πολιτών… Στο σταθμό της Τιθορέας...

Παρόμοια Θέματα