Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
No menu items!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΣΚ-Σ

Αθήνα,  24 / 01 / 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ξανά σοβαρό ατύχημα σήμερα στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ της Hellenic Train (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) όταν ντηζελομηχανή χτύπησε ηλεκτράμαξα που ήταν ανασηκωμένη σε γρύλους με αποτέλεσμα αυτή να πέσει από τους γρύλους. Ευτυχώς κάτω από την ηλεκτράμαξα και μέσα σε αυτή, εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν Τεχνίτες.

Πραγματικά αναρωτιέται κανείς τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, η Κυβέρνηση, η εργοδοσία. Πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε νεκρούς και μετά να παρθούν μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής; Πόσο κοστολογείται για τους παραπάνω, η ανθρώπινη ζωή;

Το ζήτημα των ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους χώρους δουλειάς, στις διαβάσεις και στη γραμμή του Σιδηροδρόμου δεν είναι νέο φαινόμενο. (Πρόσφατα απολύθηκαν από τον ΟΣΕ 160 εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι Φύλακες Ισόπεδων Διαβάσεων).

Οι εργαζόμενοι στα Μηχανεργοστάσια, στη γραμμή και στα τρένα, αλλά και οι επιβάτες και οι πεζοί βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι σε μια σειρά κινδύνους, για τους οποίους οι Κυβερνήσεις και οι εταιρείες αδιαφορούν, δεν παίρνουν κανένα μέτρο για ασφαλή εργασία στους χώρους δουλειάς, δεν παίρνουν κανένα μέτρο ασφαλούς κυκλοφορίας των τραίνων γιατί αποτελούν κόστος και εμπόδιο στην κερδοφορία τους.

Διαχρονικά, Κυβερνήσεις και εργοδοσία παίζουν με τις ζωές μας, πετώντας ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον. Από τη άλλη μεριά όμως, καταφέρνουν να συντονίζονται και να συμφωνούν μεταξύ τους όταν πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις και παχυλές κρατικές ενισχύσεις ή όταν πρόκειται να εντατικοποιήσουν τη δουλειά των εργαζομένων για να αυξάνει τα κέρδη της η Hellenic Train και τα άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο του Σιδηροδρόμου. Η ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση που θέλει να επιβάλλει η Hellenic Train μπροστά στο κυνήγι των «στόχων» θα πολλαπλασιάσει με μαθηματικό τρόπο τον κίνδυνο των ατυχημάτων.

Να μην τολμήσει η Διοίκηση της Hellenic Train  στην προσπάθειά της να αποποιηθεί της τεράστιας ευθύνης της, να βρει εξιλαστήρια θύματα.

Το φιλότιμο των εργαζομένων έχει στερέψει. Χρόνια τώρα γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες χωρίς αυτές να βρίσκουν καμία αναγνώριση.

Η εταιρεία δείχνει απλά να βολεύεται……

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ.

ΔΕ ΘΑ ΣΑΚΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ HELLENIC TRAIN.

Οι εργαζόμενοι στο Σιδηρόδρομο οφείλουμε να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες μπροστά, να διεκδικήσουμε με τον αγώνα μας τώρα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειά και στην κυκλοφορία των τραίνων. Να διεκδικήσουμε τώρα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό και εργασιακά μέτρα.

Τα Σωματεία όλων των εταιρειών να πάψουν να ανέχονται αυτή την κατάσταση, δίνοντας συνεχόμενες πιστώσεις χρόνου στις εταιρείες και να πάρουν εκείνες τις πρωτοβουλίες μαζί με τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουν για να ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ.

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες, αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.
  • Πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων, τόσο στις νέες τεχνολογίες όσο και στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών.
  • Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία.
  • Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής.
  • Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τραίνων, ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.
  • Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας.
  • Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων.
  • Τεχνικός Ασφάλειας και Γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας και την ασφάλεια στην εργασία μας με κάθε τρόπο.

ΔΕΣΚ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Τελευταία Νέα

Παρουσίαση βιβλίου από τον Σύλλογο Φίλοι του σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 18:30 μ.μ         ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΒΙΒΛΙΟΥ...

Συνεργασία για τη βελτίωση της πρόσβασης ατόμων με προβλήματα όρασης στα μέσα σταθερής τροχιάς

Μια συνεργασία με ιδιαίτερη σημασία αλλά και ουσία ξεκινούν οι Σταθερές Συγκοινωνίες με το...

Ανδρουλάκης: Απαιτείται χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης και την πορεία...

Παρόμοια Θέματα