Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΣΚ για την 1η ΜΑΗ

28 / 4 / 2023

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

1Η ΜΑΗ ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ, ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ!  
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ  

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα που η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο δείχνει το μπόι της, απέναντι σε αυτούς που καθημερινά της κλέβουν τον πλούτο που παράγει. Είναι μέρα που τιμάμε όλους τους αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο της τάξης μας, από το Σικάγο έως την Καισαριανή. Είναι μέρα πάλης και αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων για μια καλύτερη ζωή.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει εκατομμύρια εργαζόμενους στους δρόμους. Στην Ελλάδα με αφορμή το έγκλημα στα ΤΕΜΠΗ, στη Γαλλία ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο στις ΗΠΑ, στην Τουρκία και άλλες χώρες για αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας.

Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς μας δείχνει και σήμερα το δρόμο. Τίποτε δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με τη συλλογική οργανωμένη δράση μας. Αυτό που αποδεικνύεται πλέον περίτρανα, είναι πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Πώς μόνο οι εργαζόμενοι με τη δική τους πάλη μπορούν να προστατέψουν τις οικογένειές τους την ίδια τους τη ζωή. Όποτε εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην προσμονή κάποιου «σωτήρα», οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης για να τους σώσει, βγήκαν χαμένοι.  Απέναντί τους έχουν την εργοδοσία, το εχθρικό κράτος της, τις Κυβερνήσεις της που υλοποιούν την πολιτική που εξυπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η πολιτική της Ε.Ε., της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς, που όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν έως σήμερα υπηρέτησαν. Είναι η πολιτική που εμπλέκει το λαό μας στα σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μετρά πλέον πάνω από ένα χρόνο διάρκεια και τους λαούς να αιματοκυλούνται για το ποια αστική τάξη θα ελέγχει τους δρόμους κίνησης εμπορευμάτων και ενέργειας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αυτό που φάνηκε πιο καθαρά μετά το έγκλημα στα ΤΕΜΠΗ, μετά τα εργοδοτικά εγκλήματα σε πολλούς εργασιακούς χώρους, είναι ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και το κράτος την ώρα που μετράνε μόνο τα κέρδη και τις ζημιές τους, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές. Η κρίση, η πανδημία, η αχαλίνωτη ακρίβεια, η φτώχεια που απλώνεται, τα σπίτια που χάνονται, τα μικρά και μεγάλα «Τέμπη» της ζωής μας έχουν βάλει μπροστά μας ένα μεγάλο δίλλημα: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Να μην δεχθούμε μια ζωή η προστασία να αποτελεί κόστος, η αξιοπρέπειά μας να μετριέται με αυξήσεις ψίχουλα. Οι απολαβές μας και η επιβίωσή μας να καθορίζονται (μέσα από τη σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας) από το ύψος των κερδών τους. Να μη δεχτούμε το μέλλον που προδιαγράφουν για ζωή με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με κουπόνια και  «καθρεφτάκια» και θανάτους με εισιτήριο χωρίς επιστροφή.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Σιδηρόδρομο να ενισχύσουν και να δυναμώσουν κάθε μέτωπο αντίστασης και αγώνα για:

  • Σύγχρονες, φθηνές, ποιοτικές και ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές.
  • Εξασφάλισης ασφαλούς κυκλοφορίας των τραίνων.
  • Ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Την άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και στην HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.
  • Πενθήμερο, 7ωρο, 35ωρο.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στις Σ.Σ.Ε. και κατάργηση κάθε άλλης μορφής εργασίας (μπλοκάκια, ατομικές συμβάσεις, συμβασιούχοι, εργολαβικοί, ενοικιαζόμενοι).
  • Δωρεάν μετακίνηση με τα τρένα για μαθητές, φοιτητές, ανέργους και ΑΜΕΑ.
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς – λαϊκής κατανάλωσης.
  • Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
  • Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4808/2021 του Χατζηδάκη.

Αυτή είναι σήμερα η διέξοδος.

Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Αυτός είναι ο δρόμος, ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης τόσο πολιτικά όσο και συνδικαλιστικά.

Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Οι εργοδότες (ιδιώτες και κράτος) αυτό φοβούνται.  Γι΄αυτό προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα. Ας κάνουμε το φόβο τους πράξη!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.

Συμμετέχουμε δυναμικά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

  • ΑΘΗΝΑ – 11.00’ στο Σύνταγμα.
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – 11.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • ΠΑΤΡΑ – 10.30’ στο Εργατικό Κέντρο.
  • ΛΑΡΙΣΑ – 10.30’ ΣΤΗΝ Κεντρική πλατεία.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.

ΔΕΣΚ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα