Ο κ. Τερεζάκης µιλάει για τα κρίσιµα ζητήµατα που απασχολούν τον Οργανισµό, την αύξηση του προϋπολογισµού, αλλά και τα προβληµατικά τρένα που έφερε στη χώρα µας η Hellenic Train
Μέχρι τον ερχόµενο Σεπτέµβριο θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή του έργου της σηµατοδότησης και της εγκατάστασης του συστήµατος ETCS (European Train Control System) στη σιδηροδροµική γραµµή από το Σιδηροδροµικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) έως το Πλατύ. Τις προηγούµενες ηµέρες ολοκληρώθηκε η διοικητική παραλαβή του έργο στο τµήµα ΣΚΑ-Οινόη και ∆οµοκός-Πλατύ και µένει το τµήµα Οινόη-Τιθορέα , που αναµένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόµενο Σεπτέµβριο. Οταν συµβεί αυτό σε ολόκληρο το µήκος γραµµής, αναφέρει ο διευθύνων σύµβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, η κυκλοφορία των τρένων από τις Αχαρνές µέχρι και τον Προµαχώνα θα γίνεται µε την αξιοποίηση της φωτοσήµανσης και της τεχνολογίας ETCS.
Γιατί ένα έργο που φαίνεται να γίνεται µέσα σε 7 µήνες δεν έχει γίνει µέσα σε 7 χρόνια, µην πούµε και περισσότερα;
Στην πράξη δεν γίνεται σε 7 µήνες, αλλά στους τελευταίους 7 µήνες έγιναν όσα φαίνονται, δηλαδή οι χώροι τηλεδιοίκησης, τα φωτοσήµατα κ.λπ. Για να λειτουργήσουν όλα αυτά που εσείς βλέπετε, έχουν από πίσω τους ένα µεγάλο έργο, που εστιάζει σε τεχνικά δωµάτια που ανατάχθηκαν, εξοπλισµούς που τοποθετήθηκαν στη γραµµή, καλώδια οπτικών ινών που έτρεξαν από το ΣΚΑ µέχρι και τον Προµαχώνα. Ολα αυτά τα έργα υλοποιούνταν τα προηγούµενα χρόνια, µε τις µικρές και µεγάλες δυσκολίες τους. Ας µην ξεχνάµε και τη ν πανδηµία , η οποία προκάλεσε περιορισµούς στην εργασία των συνεργείων. Στη συνέχεια αντιµετωπίσαµε το πρόβληµα της έλλειψης υλικών και ανταλλακτικών, το οποίο πρόσθεσε καθυστερήσεις. Ετσι φτάσαµε στο 2023, οπότε τώρα όλο αυτό το έργο που προηγήθηκε συνδέεται µε τις τηλεδιοικήσεις και φωτοσηµάνσεις και γίνεται ορατό το αποτέλεσµα στον απλό πολίτη.
Να το θέσω διαφορετικά. Αν δεν είχε γίνει το δυστύχηµα στα Τέµπη, θα είχαµε προοπτική να τελειώσει το έργο τέλη Σεπτεµβρίου;
Ναι. Mην ξεχνάτε ότι είχαµε και ένα περιορισµένο χρονοδιάγραµµα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει του οποίου θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το έργο µέχρι το τέλος του έτους. Η απάντηση στο ερώτηµά σας είναι ότι το έργο επιταχύνθηκε δύο µε τρεις µήνες. Ο,τι ήταν να συµβεί µέχρι 31 ∆εκεµβρίου, τώρα γίνεται µέχρι 30 Σεπτεµβρίου. Σε άλλη περίπτωση , το έργο θα απεντασσόταν (από το ΕΣΠΑ) και θα έπρεπε η Ελλάδα να επιστρέψει αρκετά εκατοµµύρια ευρώ – περίπου 60 εκατ. είχε δώσει η Ε.Ε. στο συγκεκριµένο έργο. Πρέπει να σηµειωθεί ότι µετά την περαίωση-βεβαίωση εργασιών του έργου ξεκινά η τριετής περίοδος συντήρησης. Είναι πολύ σηµαντικό, γιατί στο παρελθόν τέτοιου είδους έργα περιέρχονταν σε αχρηστία, λόγω απουσίας συµβάσεων συντήρησης. Τώρα έχουµε µια τριετή συντήρηση και το περιθώριο χρόνου για να αποκτήσουµε το επόµενο συµβόλαιο συντήρησης.
Ενα σηµαντικό πρόβληµα ήταν οι κλοπές και οι φθορές του δικτύου από διαφόρους επιτήδειους. Τι συµβαίνει σήµερα;
Οντως , αυτό ήταν το πιο σηµαντικό πρόβληµα. Σήµερα ο ΟΣΕ καταβάλλει ένα αρκετά σεβαστό ποσό, το οποίο ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως, σε φυλάξεις εγκαταστάσεων και κτιρίων, σε τεχνικά µέσα επιτήρησης µε κάµερες και συστήµατα συναγερµού. Πρόκειται για φυλάξεις και επιτηρήσεις ολόκληρου του τεχνικού εξοπλισµού και των τεχνικών δωµατίων του ΟΣΕ , που είναι διάσπαρτα από το Ορµένιο µέχρι και την Καλαµάτα…
∆εν υπήρχαν αυτά τα τεχνικά µέσα πριν;
Οχι. Αρχισαν να µπαίνουν τα τελευταία 2-3 χρόνια σε τέτοια έκταση. Μάλιστα , τους τελευταίους 12-18 µήνες αρχίσαµε να αξιοποιούµε και την τεχνολογία των drones. Αυτά µας έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσµατα, καθώς τα drones ίπτανται νύχτα κυρίως και µε υπέρυθρες κάµερες ανιχνεύουν κάθε έµβιο ον που πλησιάζει το δίκτυο και τις εγκαταστάσεις. Βεβαίως , η αξιοποίηση αυτή γίνεται σε επιλεγµένα σηµεία του δικτύου, γιατί , αν θέλαµε να επιτηρούµε όλο το δίκτυο , θα θέλαµε πολλά περισσότερα εκατοµµύρια ευρώ.
Αρα, να συµπεράνουµε ότι από τον περασµένο Μάρτιο , που υλοποιείται εντατικά η σηµατοδότηση και η τηλεδιοίκηση , δεν είχαµε µεγάλα κρούσµατα φθορών στο δίκτυο;
Είχαµε κάποια «περίεργα» κρούσµατα. Τον Μάιο στην Αλίαρτο, όπου ήταν σχεδόν έτοιµο το σύστηµα, κάποιοι κόψανε τα καλώδια, χωρίς ωστόσο να κλέψουν. ∆ύο τινά συµβαίνουν: ή ήταν δολιοφθορά ή απλά κόψανε τις οπτικές ίνες και είδανε ότι δεν υπάρχει χαλκός µέσα και , άρα , δεν έχει αξία για τους ίδιους. Οµως δεν συνέβη το ίδιο στον προαστιακό. Κάποιοι , πηδώντας µέσα από την Αττική Οδό στους χώρους του ΟΣΕ στη Μεταµόρφωση και τη Νερατζιώτισσα, άρχισαν να κόβουν συστηµατικά κυκλώµατα γραµµής, προχωρώντας από τη Νερατζιώτισσα προς το αεροδρόµιο. Κινητοποιηθήκαµε αµέσως, ειδοποιήσαµε τις Αρχές και δώσαµε βιντεοσκοπηµένο υλικό, στο οποίο µάλιστα φαίνονται καθαρά πρόσωπα σε βίντεο. ∆εν έχουµε ακόµη αποτελέσµατα των ερευνών των Αρχών. Και οι φθορές αυτές δεν συνοδεύτηκαν µε κλοπές αλλά ήταν στοχευµένες, γεγονός που µας κάνει να τις εντάσσουµε στις δολιοφθορές.
Στις σιδηροδροµικές µεταφορές, το ένα θέµα είναι η υποδοµή και το άλλο είναι το τροχαίο υλικό και οι υπηρεσίες. Η Hellenic Train έφερε καινούργια τρένα, αλλά δεν φαίνεται να κινούνται πολλά από αυτά…
Εχουν φέρει πέντε τρένα, αλλά τα τέσσερα έχουν άδεια να κινούνται στο δίκτυο. Απ’ όσα πληροφορούµαστε για την κατάσταση των τρένων, πρέπει να κινούνται ένας ή δύο συρµοί. Και , για να λέµε τα πράγµατα µε τ’ όνοµά τους, δεν ήταν επένδυση αυτή , το να φέρεις ένα τρένο που είναι σχεδιασµένο τη δεκαετία του ‘80, µε υλοποίηση της δεκαετίας του ’90 και µε πολλά προβλήµατα που επιλύθηκαν στην επόµενη γενιά. Οι Ελβετοί είχαν απαγορέψει τα τρένα αυτά να τρέξουν στο δίκτυό τους. Αυτή ήταν η σειρά ETR 470 και όσα προβλήµατα είχαν λύθηκαν στη σειρά ETR 485, η οποία είχε συρµούς περισσότερο αξιόπιστους. Τα τρένα αυτά (της Hellenic Train) τα φέρανε , λοιπόν , εδώ το 2020, είναι τρένα 30 ετών, εκ των οποίων τα 20 σε αχρηστία. ∆εν µπορούν να κινηθούν τα τρένα αυτά. ∆εν υπάρχουν , πλέον , διαθέσιµα ανταλλακτικά στην αγορά. Προσπαθούν να βρο υν ανταλλακτικά εκ των ενόντων.