Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
No menu items!

Υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης στο εφάπαξ των κοινών συνταξιούχων

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας – Ποιες ειναι οι βασικές πλευρές του

Η αναμόρφωση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης καθώς και μια σειρά από διατάξεις που θα ενθαρρύνουν την απασχόληση των συνταξιούχων, καθώς περικόπτεται το 30% παρακράτησης από τη σύνταξη τους, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νικόλαος Μηλαπίδης.

«Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα σε συνταξιούχους με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και μέχρι ενός ορίου να πάρουν κανονικά τη σύνταξη τους, θα επεκταθεί το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και τέλος θα νομοθετηθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα δοθεί στους συνταξιούχους», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio.

Ο κ. Μηλαπίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολόγησης στο εφάπαξ των κοινών συνταξιούχων και της βασικής παροχής από το κράτος, επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, και ότι «υπάρχει σύγχυση σε μερίδα του Τύπου».

Όπως ξεκαθάρισε, αυτό που ετοιμάζει το υπουργείο, είναι η αναμόρφωση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, της επαγγελματικής ασφάλισης που είναι προαιρετικού χαρακτήρα».

«Η πολιτεία αυτό που λέει είναι ότι, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και του δημοσιονομικού κινδύνου, πέρα από τον πρώτο πυλώνα που αφορά όλες τις συντάξεις και όλα τα εφάπαξ, θα προωθήσει επίσης και το θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης που έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος αν θέλει δίνει ένα μέρος των εισφορών του για συμπληρωματική παροχή και αν θέλει στη συνέχεια μπορεί να τα πάρει πίσω. Αν αποφασίσει να τα πάρει, θα φορολογηθεί με κάποιους συντελεστές ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στο ταμείο. Περισσότερα χρόνια παραμονής ισοδυναμούν με μικρότερο φόρο ενώ λιγότερα χρόνια παραμονής, με μεγαλύτερο φόρο, δίνοντας κίνητρο για αποταμίευση μέσα από την οποία δημιουργούνται κεφάλαια που αποτελούν το καύσιμο των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Για παράδειγμα, έστω ότι μια εταιρεία θέλει να δώσει μια συμπληρωματική παροχή στον εργαζόμενο της. Συμφωνεί ο εργαζόμενός προαιρετικά να δίνει ένα 2% των εισφορών του, βάζει και ο εργοδότης κάτι αντίστοιχο όπως είθισται να είναι η συμφωνία και σε 20 – 25 χρόνια από τώρα αν τα πάρει ως εφάπαξ θα φορολογηθεί με έναν συντελεστή. Αν τα πάρει ως σύνταξη θα φορολογηθεί με διαφορετικό συντελεστή».

ΠΗΓΗ ΟΤ.gr

Τελευταία Νέα

Νέα παράταση, έως τις 31/10/24, έλαβε η προσφορά των Hellenic Train – Damco για το Θριάσιο ΙΙ

Την, εκ νέου, παράταση του χρόνου ισχύος της προσφοράς της κοινοπραξίας Hellenic Train –...

Έντονες «πιέσεις» στον ΟΣΕ (και όχι μόνο από την HT) για ανταγωνιστικά τέλη υποδομής

Έντονες «πιέσεις» δέχεται ο ΟΣΕ για ανταγωνιστικά τέλη υποδομής. Σχετικά πρόσφατα, όπως αποκαλύπτει το metaforespress.gr,...

Σε κλίμα «σύμπνοιας και κατανόησης» συναντήθηκαν οι διοικήσεις ΟΣΕ και Hellenic Train

Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του σιδηρόδρομου και σκοπό τον συγκερασμό των απόψεων μεταξύ...

Παρόμοια Θέματα