Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Ως το καλοκαίρι του 2024 η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής στη Θεσσαλία

Πότε ολοκληρώνονται τα προσωρινά έργα στη γραμμή Δομοκός – Λάρισα

Στις αρχές του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα οριστικά έργα αποκατάστασης για την σιδηροδρομική διπλή γραμμή Δομοκός – Λάρισα ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ στα έργα περιλαμβάνονται επίσης και οι γραμμές Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος και Λάρισα – Βόλος.

Το κόστος του έργου θα φτάσει τα 160 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει και ένα κονδύλι περίπου 25 εκατ. ευρώ για ένα δεύτερο διαγωνισμό, ο οποίος αφορά την σεπανεγκατάσταση των συστημάτων. Ως είχε αναφέρει πρόσφατα και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρα, θα φτάσουν τα 190 εκατ. ευρώ τα έργα, τα οποία έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία του διαγωνισμού θα γίνει με fast track διαδικασία καθώς εντάσσεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τον Σεπτέμβριο για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία. Στόχος του ΟΣΕ είναι να υπάρχει ανάδοχος το δεύτερο τετράμηνο του 2024. Κάτι που σημαίνει ότι θα παρακαμφθεί η κλασική διαδικασία δημοσίων έργων και ο διαγωνισμός για τα έργα αποκατάστασης στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί με πρόσκληση εταιρειών με πείρα σε ανάλογα έργα, με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να υπάρχει άμεση τοποθέτηση αναδόχου που θα υλοποιήσει τα απαιτούμενα έργα. Αυτό εκτιμάται ότι θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο ολοκλήρωσης του διαγωνισμού στο μισό ενώ και τα έργα θα εκτελεστούν με τη μέθοδο της μελετο-κατασκευής από τον ανάδοχο.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει αρχικά την αποκατάσταση της γραμμής ανόδου (από Δομοκό προς Λάρισα) με προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα τους 11 μήνες. Όταν θα παραδοθεί η γραμμή, θα επανέλθουν και οι κανονικές ταχύτητες που θα φτάνουν μέχρι και τα 160 χλμ/ώρα. Στη συνέχεια ο ανάδοχος θα πρέπει να αναλάβει την γραμμή καθόδου (από Λάρισα προς Δομοκό) με χρονοδιάγραμμα 9 μήνες.

Η ολοκλήρωση των έργων είναι σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται στα τέλη του 2025, πράγμα που σημαίνει πως τόσο ο διαγωνισμός όσο και τα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με μεγάλη συνέπεια.

Μια παράμετρος των έργων αποκατάστασης, είναι πως εντάσσονται πλέον στο όρο της «ανθεκτικότητας» που θέτει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα έργα δηλαδή θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερες αντοχές σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Εξ ου και υπάρχει η σκέψη στο τμήμα από τον Δομοκό μέχρι τον Κράνωνα, μήκους 35-40 χλμ. η διπλή γραμμή να είναι πλέον υπερυψωμένη και να κατασκευαστεί με σταθερή επιδομή, δηλαδή μια πιο «συνεκτική» και στιβαρή κατασκευή.

Αναφορικά με τα προσωρινά έργα αποκατάστασης στο τμήμα Δομοκός – Λάρισα, αυτά πραγματοποιούνται στην γραμμή καθόδου που τρέχουν με τις αναθέσεις στις εταιρείες Ρήγας Τεχνική, Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ, Ξανθάκης, και ΤΕΣ. Σε λίγες ημέρες εκτιμάται ότι θα υπάρξει η πρώτη παράδοση. Με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις θα μπορεί να λειτουργήσει και πάλι με τα δρομολόγια του Προαστιακού Θεσσαλονίκης από τις 8 Νοεμβρίου. Το δρομολόγιο του Προαστιακού Θεσσαλονίκη – Λάρισα είναι το σημαντικότερο στη βόρεια Ελλάδα και αρκετοί επιβάτες το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

ΠΗΓΗnewpost.gr

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα