Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Άρθρο του Η.Τρεβλού (μέλος ΔΣ ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΠΟΣ) στην ΕΦ.ΣΥΝ

Ούτε βήμα πίσω, τώρα οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο

Μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel» έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σιδηροδρομικό δίκτυο στο τμήμα Δομοκού – Λάρισας του κεντρικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και στα τμήματα Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των «αρμόδιων φορέων», η ζημιά δεν θα αποκατασταθεί πλήρως σε χρόνο μικρότερο από 2 χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μείωση των κερδών της Hellenic Train. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν το κέρδος ως θεό και η εταιρεία, προκειμένου να διατηρήσει τα κέρδη της, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μεταξύ άλλων και τα εξής:

● Εκ περιτροπής εργασία του προσωπικού (4 εργάσιμες μέρες την εβδομάδα)

● Επαναδιαπραγμάτευση της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και περικοπή των προβλεπόμενων αυξήσεων, με την απειλή της διαιτησίας (ΟΜΕΔ)
● Μείωση του μεταβλητού κόστους της μισθοδοσίας (δευτερεύουσες απολαβές)

● Αναθεώρηση ή και κατάργηση συμβάσεων με εργολάβους, που σημαίνει ανεργία για εργολαβικούς εργαζόμενους

● «Εθελούσια» έξοδο σε όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση

● Καμία πρόσληψη το 2024, παρότι οι συνταξιοδοτήσεις θα πολλαπλασιαστούν, και θα οδηγηθούμε σε εντατικοποίηση της δουλειάς και μεγαλύτερη επισφάλεια στην κυκλοφορία των τρένων και στην εργασία

● Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων

● Κατάργηση δρομολογίων

Για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της Ν.Δ. θέλουν να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο και ο ελληνικός λαός, που μαζί πρέπει να βροντοφωνάξουν: «Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας», «Να πληρώσουν η κυβέρνηση, η εργοδοσία και το κράτος τους».

Ενα κράτος εχθρικό για τον λαό, ένα κράτος που είτε διαχειρίζεται το ίδιο τις εταιρείες (όπως ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ) είτε τις παραχωρεί σε ιδιώτες, όπως έκανε με τη Hellenic Train, το κάνει με κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορίας, τον περιορισμό του «κόστους», το φόρτωμα των σπασμένων στον λαό, το μοίρασμα της «πίτας» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Φταίει, λοιπόν, αυτό το κράτος και οι κυβερνήσεις του που υλοποίησαν και υλοποιούν την πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών, σύμφωνα πάντα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για απελευθέρωση της αγοράς των σιδηροδρόμων, την κατάτμηση και τον διαχωρισμό μεταφορικού έργου και υποδομών, για να βάλουν στο χέρι οι όμιλοι εκείνα τα τμήματα που υπόσχονται άμεση κερδοφορία, ελεύθερα πλέον, από κάθε «βάρος».

Αυτό το σάπιο κράτος πάντα και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, όταν πρόκειται για την προστασία του λαού, μετράει και το τελευταίο ευρώ, κόβει από παντού, εξοικονομώντας «πόρους». Φορολογεί μέχρι και τον αέρα που αναπνέει ο λαός, του απαγορεύει να συνδικαλίζεται, να αγωνίζεται και να διεκδικεί προσλήψεις προσωπικού, ανθρώπινες σχέσεις εργασίας, μέτρα προστασίας για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές. Οταν, όμως, είναι να στηρίξει το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις του, μοιράζει απλόχερα χρήμα (50 εκατ. ευρώ τον χρόνο στη Hellenic Train για τουλάχιστον 15 χρόνια).

Ετσι και τώρα, Hellenic Train – κυβέρνηση – κράτος, για να μη μειωθούν τα κέρδη της εταιρείας, σχεδιάζουν να θυσιάσουν τους όρους επιβίωσης, το εισόδημα, τα δικαιώματα, τις ανάγκες των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο και την ανάγκη να έχει ο λαός φτηνές, ασφαλείς, πυκνές και σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές.

«Τώρα όμως τι κάνουμε;»
Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε την παρακαταθήκη των αγώνων μετά το έγκλημα των Τεμπών που για πάνω από 15 μέρες χιλιάδες λαού και νεολαίας μαζί με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο μετέτρεψαν την οργή σε αγώνα. Παρενέβησαν δυναμικά στις εξελίξεις και έσπασαν τη μοιρολατρία τού «έτσι είναι τα πράγματα».

Σήμερα υπάρχουν ακόμα παραπάνω δυνατότητες στη σκέψη και στη δράση χιλιάδων εργαζομένων να ενοχοποιηθεί το ίδιο το σύστημα που δολοφονεί ζωές, όνειρα και δικαιώματα, να ενοχοποιηθούν κυβερνήσεις, αστικές πολιτικές δυνάμεις και μηχανισμοί που πασχίζουν να υψώσουν εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα, για να σπάσει η τρομοκρατία, η λογική ότι «μαζί να σωθεί η εταιρεία, δηλαδή τα κέρδη της». Να απομονωθούν συνδικαλιστικές ηγεσίες που καθησύχαζαν και συνεχίζουν να καθησυχάζουν τους εργαζόμενους, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν τα ίδια συμφέροντα, ότι ή μαζί θα κερδίζουν ή μαζί θα χάνουν, ότι είναι δηλαδή μία οικογένεια.

● Τώρα οι εργαζόμενοι μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες να πάρουν αποφάσεις αγώνα χωρίς καμιά καθυστέρηση και αναμονή ότι δεν θα προχωρήσουν τα αντεργατικά μέτρα που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία.

● Να εκφραστεί η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης γιατί η επίθεση στους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο αφορά τον λαό συνολικά. Τώρα χρειάζεται να εκδηλωθεί η αγωνιστική αλληλεγγύη όλου του κινήματος και ιδιαίτερα των μεταφορών.

● Να οργανωθούν δράσεις και κινητοποιήσεις, με κλιμάκωση του αγώνα.

● Τώρα πρέπει να διαμορφωθούν σαφή αιτήματα και διεκδικήσεις με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο και την ανάγκη του λαού να έχει φθηνές, σύγχρονες και ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές και όχι με κριτήριο τη διατήρηση της κερδοφορίας της Hellenic Train.

● Τώρα το έγκλημα των Τεμπών, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, επιβάλλεται να εξεταστεί σε βάθος, επιβάλλεται η διερεύνησή του με όλους τους τρόπους ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, σε όλους τους υπεύθυνους, όπου αυτές υπάρχουν.

  • Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών
ΠΗΓΗefsyn

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα