Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Οι ισπανικές κοινότητες ζητούν την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου βορρά-νότου «Ruta de la Plata»

Δεν λειτουργεί εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια: η σιδηροδρομική γραμμή στη Δυτική Ισπανία που συνδέει τη βόρεια περιοχή της Αστούριας με την Ανδαλουσία στο νότο, μέσω της Εξτρεμαδούρας. Οι άνθρωποι σε περισσότερες από 8 πόλεις διαδήλωσαν για την επαναλειτουργία της γραμμής το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να κάνουν γνωστό ότι ζητούν να ανοίξει ξανά η σιδηροδρομική σύνδεση, σε πόλεις όπως η Σαλαμάνκα, η Ζαμόρα, η Πλασένθια, η Αστόργκα και άλλες. Η σιδηροδρομική γραμμή «Ruta de la Plata» διέσχιζε την Ισπανία από τη Χιχόν στη Σεβίλλη, μέσω δυτικών επαρχιών και πόλεων. Το 1985, η γραμμή μεταξύ Astorga και Plasencia έκλεισε για επιβάτες και το 1997 για εμπορεύματα.

Αυτό όχι μόνο άφησε τις πληγείσες πόλεις χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση, αλλά και εμπόδισε τις ροές Βορρά-Νότου. Αυτό αναγκάζει τη σιδηροδρομική κυκλοφορία να διέρχεται από τη Μαδρίτη, αυξάνοντας το κόστος, τη ρύπανση και τους χρόνους ταξιδιού, καθώς και άσκοπα συμφόρηση της κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών στη Μαδρίτη, σύμφωνα με το Corredor Oeste Manifesto, το οποίο έχει υπογραφεί από 45 οργανισμούς, 283 επιχειρήσεις και 1.644 τα άτομα.

Το τμήμα της Ruta de la Plata (με κόκκινο), κλειστό για σχεδόν σαράντα χρόνια, είναι μια σιδηροδρομική σύνδεση που λείπει στη Δυτική Ισπανία, που σημαίνει ότι η κυκλοφορία βορρά-νότου πρέπει να διέρχεται μέσω Μαδρίτης
Το κάλεσμα για επαναλειτουργία δυναμώνει
Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν επίσης πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της Λαϊκής Ομάδας (PP) και του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE). Ένας εκπρόσωπος του PP στη Συνέλευση της Extremadura, José Ángel Sánchez Juliá, δήλωσε στην EFE ότι το τρένο Ruta de la Plata είναι μια «θεμελιώδης υποδομή για την ανάπτυξη της Extremadura», μιας περιοχής που «δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να χάνει συνδέσεις και, πάνω από όλα, με τον Βορρά». Η Εξτρεμαδούρα είναι μια από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες Αυτόνομες Κοινότητες της Ισπανίας, με το 2,27 τοις εκατό του ισπανικού πληθυσμού να ζει εκεί το 2019. Ανά χιλιόμετρο, έχει τη χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού.

Η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου Ruta de la Plata θα σήμαινε τη σύνδεση των βόρειων λιμανιών στην Αστούριας με εκείνα του νότου, στην Ανδαλουσία. Δεν θα ήταν μόνο μεταφορικό μέσο για τους ανθρώπους που ζουν εκεί αλλά και μέσο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης με τη διακίνηση εμπορευμάτων. Οι τοπικές κυβερνήσεις και ο λαός έχουν κάνει λόγο για την επαναλειτουργία εδώ και αρκετό καιρό. Το 2017, το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, ή η Κάτω Βουλή στην Ισπανία, ενέκρινε την επαναλειτουργία του τρένου Ruta de la Plata μεταξύ Astorga και Extremadura, δεσμεύοντας κάποιο προϋπολογισμό για μελέτες. Στη συνέχεια, το PP καταψήφισε την πρωτοβουλία.

Μελέτη σκοπιμότητας «όχι αρκετά γρήγορη»
Η πρωτοβουλία περιελάμβανε τη διενέργεια μελέτης για την καταλληλότερη διαδρομή για τον σιδηρόδρομο, τις απαραίτητες ενέργειες, το κόστος και τον προκαταρκτικό σχεδιασμό για τη θέση σε λειτουργία του. Θα αναλύσει επίσης τις συνδέσεις με τους διάφορους διαδρόμους που σχεδιάζονται επί του παρόντος και που αποτελούν μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

Στις πρόσφατες διαδηλώσεις διαβάστηκε ένα μανιφέστο στο οποίο αναφέρεται ότι «δεν είναι αποδεκτό» ότι το Υπουργείο Κινητικότητας, Μεταφορών και Αστικής Ατζέντα περιορίστηκε στη δημοσίευση (στις 25 Σεπτεμβρίου) του διαγωνισμού για τη σύνταξη της μελέτης σκοπιμότητας επανενεργοποίησης του σιδηροδρομικού διαδρόμου Ruta de la Plata μεταξύ Plasencia και León, με περίοδο εκτέλεσης 24 μηνών που θα έληγε τον Απρίλιο του 2026. Αυτό κατά την άποψή τους δεν είναι αρκετά γρήγορο και η πλατφόρμα Δυτικού Διαδρόμου Ruta de la Plata ζητά από τον η εθνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε η πρόοδος να είναι μεγαλύτερη και να υπάρχουν τμήματα σε λειτουργία πριν από το 2030.

Οι εκτός χρήσης πίστες της Ruta de la Plata κοντά στη La Bañeza στην περιοχή León
Οι εκτός χρήσης γραμμές του σιδηροδρόμου Ruta de la Plata και ένας εγκαταλελειμμένος σταθμός στη La Bañeza στην περιοχή León
Υψηλότερη προτεραιότητα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Ένα άλλο αίτημα των διαδηλωτών είναι να συμπεριληφθεί ο σιδηρόδρομος Ruta de la Plata στον Ατλαντικό Διάδρομο του Διευρωπαϊκού Δικτύου (TEN-T). Στην Plaza της πόλης Astorga στο Léon, εκατό άνθρωποι ενώθηκαν. «Νομίζω ότι είναι καιρός όλη η δυτική Ισπανία να αποκτήσει έναν διάδρομο στον Ατλαντικό για τη μεταφορά εμπορευμάτων», είπε ο δήμαρχος της πόλης Χοσέ Λουίς Νιέτο στον Antena 3. Αυτό θα καταστήσει δυνατή τη λήψη χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής .

Το 2021, η Ευρώπη δεν το συμπεριέλαβε στον χάρτη των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών διαδρόμων, αλλά συμπεριλήφθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο σιδηροδρομικών και μεταφορικών διαδρόμων στο ΔΕΔ-Μ νωρίτερα φέτος. Με την πιο πρόσφατη αναθεώρηση του κανονισμού ΔΕΔ-Μ, προβλέπονται τρεις φάσεις του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών: 2030 για το βασικό δίκτυο – προτεραιότητας –, 2040 για το διευρυμένο βασικό δίκτυο και το 2050, το αργότερο, για το παγκόσμιο δίκτυο. Η ενδιάμεση προθεσμία του 2040 προστέθηκε στα υπάρχοντα δύο επίπεδα.

Επί του παρόντος, μέρος των γραμμών του παγκόσμιου δικτύου, ο ορίζοντας για την ολοκλήρωση της επαναλειτουργίας είναι το 2050, το οποίο δεν είναι αρκετά καλό για πολλούς ανθρώπους και επιχειρήσεις κατά μήκος της Ruta de la Plata. Ως εκ τούτου, το μανιφέστο ζητά τη σύνδεση Plasencia-Salamanca με León και Mérida–Seville/Huelva στο διευρυμένο βασικό δίκτυο. Ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας Corredor Oeste Ruta de la Plata José María Alonso δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε το έτος 2050 να δούμε τον σιδηρόδρομο Ruta de la Plata σε λειτουργία, το μέλλον της δυτικής χερσονήσου διακυβεύεται. Το όριο μας είναι το 2040, ώστε να ολοκληρωθεί ολόκληρη η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Plasencia και Astorga».

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα