Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Βρετανία : Νέα απεργία των μηχανοδηγών .Η μακροχρόνια διαμάχη για τις αμοιβές συνεχίζεται

Οι επιβάτες των τρένων προειδοποιούνται να περιμένουν αναστάτωση την επόμενη εβδομάδα λόγω απεργιών και απαγόρευσης υπερωριών από τους μηχανοδηγούς στη μακροχρόνια διαμάχη τους για τις αμοιβές.

Τα μέλη του Aslef σε 16 εταιρείες εκμετάλλευσης τρένων θα αρνηθούν να εργαστούν υπερωρίες από την Παρασκευή έως τις 9 Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιήσουν μια σειρά απεργιών μεταξύ 2 και 8 Δεκεμβρίου.

Οι σιδηροδρομικές εταιρείες δήλωσαν ότι θα λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τρένα, αλλά θα υπάρχουν μεγάλες περιφερειακές παραλλαγές, με ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης να μην εκτελούν καθόλου δρομολόγια τις ημέρες απεργίας.

Οι υπηρεσίες που εκτελούνται θα ξεκινούν αργότερα και θα τελειώνουν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο – συνήθως εκτελούνται μεταξύ 7.30 π.μ. και 6.30 μ.μ.

Είναι πιθανό ότι οι υπηρεσίες σε ορισμένες γραμμές θα επηρεαστούν το βράδυ πριν και το πρωί μετά από κάθε απεργία μεταξύ 2 και 8 Δεκεμβρίου, επειδή μεγάλο μέρος του τροχαίου υλικού δεν θα βρίσκεται στις σωστές αποθήκες.

Ο Mick Whelan, γενικός γραμματέας του Aslef, δήλωσε: «Κάνουμε ξανά απεργία όχι για να ενοχλήσουμε τους επιβάτες, αλλά για να εκφράσουμε την αποστροφή μας για την αδιαλλαξία αυτής της κυβέρνησης και την κακή πίστη που δείχνουν οι ιδιωτικές εταιρείες που μας απασχολούν.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση των Τόρις δεν θέλει να επιλύσει αυτή τη διαφορά. Δεν είχαμε συνάντηση με τον Mark Harper, τον Υπουργό Μεταφορών, από τον Δεκέμβριο του 2022.

«Δεν είχαμε συνάντηση με τον Huw Merriman, τον υπουργό σιδηροδρόμων, από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, και δεν είχαμε νέα από τους εργοδότες από τον Απρίλιο.

«Είμαστε έτοιμοι να έρθουμε στο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε, αλλά οι εταιρείες εκμετάλλευσης τρένων και οι Τόρις που στέκονται πίσω τους δεν είναι.

«Αυτό μετατρέπεται σε πολιτική, παρά σε βιομηχανική, διαμάχη. Απλώς δεν μπορούν να ενοχληθούν. Χαίρονται που βλέπουν αυτή τη διαμάχη να συνεχίζει, να υποφέρουν οι επιβάτες και οι επιχειρήσεις και να οδηγούν τους βρετανικούς σιδηροδρόμους –κάποτε τον φθόνο του κόσμου– σε μια διαχειριζόμενη παρακμή».

Ο κ. Whelan είπε στο πρακτορείο ειδήσεων της PA ότι τα μέλη του Aslef παρέμειναν σταθερά πίσω από την εκστρατεία της βιομηχανικής δράσης αφού δεν είχαν αυξήσεις μισθών για σχεδόν πέντε χρόνια.

Ο Άσλεφ είπε ότι το κυλιόμενο πρόγραμμα μονοήμερων απεργιών και απαγόρευσης υπερωριών σχεδιάστηκε για να «εντείνει την πίεση» στους φορείς εκμετάλλευσης τρένων (TOC) και στην κυβέρνηση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτή τη διαμάχη και να λάβουμε σημαντική αύξηση στους μισθούς των μηχανοδηγών που δεν είχαν αύξηση από το 2019, ενώ το κόστος ζωής, εκείνη την περίοδο, έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

«Οι απεργίες μας ανάγκασαν τους TOC να ακυρώσουν τις υπηρεσίες και η απαγόρευση των υπερωριών έχει διαταράξει σοβαρά το δίκτυο, καθώς καμία από τις εταιρείες τρένων δεν απασχολεί αρκετούς οδηγούς για να παρέχει μια σωστή υπηρεσία – την υπηρεσία που έχουν υποσχεθεί στους επιβάτες και τις επιχειρήσεις που θα προσφέρουν – χωρίς να ζητούν από τους οδηγούς να δουλεύουν τις μέρες της ξεκούρασής τους».

Τα μέλη του Aslef θα απεργήσουν στο East Midlands Railway και στο LNER το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. στα τρένα Avanti West Coast, Chiltern, Great Northern Thameslink και West Midlands την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. στο C2C και στην Greater Anglia την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου. στα Southeastern, Southern/Gatwick Express, South Western Railway και Island Line την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου. στο CrossCountry και στο Great Western Railway την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και στο Northern and TransPennine την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Ένας εκπρόσωπος του Rail Delivery Group δήλωσε: «Αυτή η περιττή και αποφευχθείσα βιομηχανική ενέργεια που καλείται από την ηγεσία του Aslef έχει στόχο να αναστατώσει τους πελάτες και τις επιχειρήσεις ενόψει της ζωτικής εορταστικής περιόδου, όπου οι άνθρωποι θα παρακολουθούν εκδηλώσεις και θα συναντούν φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. .

«Θα προκαλέσει επίσης περαιτέρω ζημιά σε έναν κλάδο που λαμβάνει έως και 175 εκατομμύρια £ το μήνα σε μετρητά από τους φορολογούμενους για να διατηρήσει τις υπηρεσίες σε λειτουργία, μετά την ύφεση του Covid.

«Η ηγεσία του Aslef μπλοκάρει μια δίκαιη και προσιτή προσφορά που έγινε από τη βιομηχανία την άνοιξη, η οποία θα έπαιρνε τους μέσους βασικούς μισθούς οδηγών για μια τετραήμερη εβδομάδα από 60.000 £ σε σχεδόν 65.000 £. Τους προτρέπουμε να το βάλουν στα μέλη του, να επιστρέψουν τα Χριστούγεννα στους πελάτες μας και να τερματίσουν αυτή την επιζήμια βιομηχανική διαμάχη».

– Τα μέλη της Ένωσης Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών ψήφισαν υπέρ της αποδοχής μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διαμάχης τους σχετικά με τους μισθούς και τους όρους.

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα