Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Σοβαρά προβλήματα στους γερμανικούς σιδηροδρόμους.Εικόνες χάους και έλλειψη επενδύσεων.

Το γερμανικό ταξιδιωτικό χάος οφείλεται στην έλλειψη επενδύσεων στους σιδηροδρόμους

Συνιστάται στους ταξιδιώτες να ακυρώσουν τα ταξίδια τους καθώς η έντονη χιονόπτωση έχει σταματήσει μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας

Δεκαετίες ανεπαρκών επενδύσεων στους γερμανικούς σιδηροδρόμους έχουν κατηγορηθεί για χάος σε μέρη της χώρας, μετά το σφοδρό χιόνι που οδήγησε σε διακοπή μεγάλου μέρους του δικτύου.

Χιονόπτωση έως και μισού μέτρου στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία , οδήγησε σε πολυάριθμες βλάβες και προκάλεσε την ακύρωση πολλών τρένων, με τα συστήματα σηματοδότησης και τους ηλεκτρονικούς πίνακες πληροφοριών να δυσλειτουργούν συχνά.

Σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο οι επιβάτες των τρένων όσο και των οδικών μεταφορών ενημερώθηκαν να ακυρώσουν τυχόν περιττά ταξίδια εν μέσω του χάους, αφού ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου έκλεισε το Σάββατο και ο εθνικός σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn (DB) προειδοποίησε ότι οι «τεράστιες διακοπές» θα συνεχιστούν στην αρχή αυτή την εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Σιδηροδρόμων και Μεταφορών, Μάρτιν Μπέρκερτ, είπε ότι η DB δεν ήταν καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες ως αποτέλεσμα των ετών ελλιπών επενδύσεων.

«Το σύνθημα της DB «ταξιδεύουμε με όλους τους καιρούς» έχει χάσει την αξιοπιστία του», είπε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine, αποκαλώντας μεγάλα τμήματα της σιδηροδρομικής υποδομής της Γερμανίας «τρίζουν και ερειπωμένα».

Ο Detlef Neuß, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Pro Bahn, ο οποίος εκπροσωπεί τους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία, είπε ότι η Deutsche Bahn ήταν καλύτερα εξοπλισμένη στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. «Αντί να επικεντρώνει την προσοχή της στο να αποφέρει κέρδη, η Deutsche Bahn πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο να διασφαλίσει ότι η λειτουργία λειτουργεί σε καθημερινή βάση», είπε.

Η σιδηροδρομική εταιρεία, η οποία είναι εξ ολοκλήρου κρατική, έχει περιγραφεί ότι βρίσκεται σε «μόνιμη κρίση» από το εθνικό γραφείο ελέγχου της Γερμανίας, με χρέη ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (26 δις £).

Οι επικρίσεις προέκυψαν από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο, τα οποία έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα οι υπεραστικές υπηρεσίες της DB έπεσαν στο λιγότερο ακριβές επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

Σύμφωνα με μια αναφορά που διέρρευσε στην Bild am Sonntag, σχεδόν τα μισά από τα γρήγορα τρένα ICE και IC της DB καθυστέρησαν τον Νοέμβριο.

Εν μέρει ευθύνονται οι εκτεταμένες κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε όλο το δίκτυο, ως απάντηση στην πολυετή παραμέληση γεφυρών, τροχιών και γενικών υποδομών. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό ασθενειών στο εργατικό δυναμικό της τις τελευταίες εβδομάδες, έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

«Τον Νοέμβριο, το 52% των τρένων ICE και IC έφτασαν στους προορισμούς τους εγκαίρως», δήλωσε στην Bild εκπρόσωπος της DB. «Περίπου το 75% των τρένων μεγάλων αποστάσεων επιβραδύνθηκε από τουλάχιστον ένα εργοτάξιο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους», πρόσθεσε.παράβλεψη προηγούμενης προώθησης ενημερωτικών δελτίων

Είπε ότι η απόδοση της ακρίβειας ήταν κατώτερη και «δεν αντικατοπτρίζει τα δικά μας πρότυπα ούτε ικανοποιεί την υπηρεσία που δίκαια περιμένουν οι ταξιδιώτες μας από εμάς».

Τα τρένα με καθυστέρηση μικρότερη των έξι λεπτών δεν περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία.

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της ακρίβειας κατά σχεδόν 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εργοταξίων αυξήθηκε κατά 11% σε σύγκριση με πέρυσι.

Μια επταετής, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σημαντική αναμόρφωση του σιδηροδρομικού δικτύου ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μαζί με την DB το φθινόπωρο, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την κακή αξιοπιστία της υπηρεσίας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Γερμανίας και επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες πείσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους για πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις.

Η ίδια η αναβάθμιση θα οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων μέχρι την προγραμματισμένη ολοκλήρωση των έργων έως το 2030, προειδοποίησε η DB.

Ταυτόχρονα, οι επιβάτες αντιμετώπισαν σημαντικές αυξήσεις, συχνά πάνω από τον πληθωρισμό, στους ναύλους.

ΠΗΓΗtheguardian

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα