«Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει το 2ο εξάμηνο του 2024», διαβεβαιώνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και εκθέτει το χρονοδιάγραμμα των εμβληματικών έργων που υλοποιούνται
Για την πρόοδο των εμβληματικών έργων υποδομών στη χώρα μιλά στην «Απογευματινή της Κυριακής» ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των οδικών αξόνων του ΒΟΑΚ, του Πάτρα – Πύργος και του Ε65. Ο κ.Σταϊκούρας αναφέρεται στον σχεδιασμό του υπουργείου για την αναβάθμιση των ΜΜΜ, με την προμήθεια 1.300 λεωφορείων μέσα στην τετραετία επαναλαμβάνοντας ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε λειτουργία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Όσον αφορά τον ελληνικό Σιδηρόδρομο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρεται στην αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία, εκτιμώντας ότι τα εμπορευματικά δρομολόγια θα επανεκκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου, και στις 16 Δεκεμβρίου, θα επανεκκινήσουν τα επιβατικά.
Στον γενικότερο στόχο του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ο κ.Σταϊκούρας μιλά για σιδηροδρομικές συνδέσεις με τους λιμένες της επικράτειας. Και παράλληλα αναφέρεται στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τους νέους, ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους, όπως το έργο της ανάπτυξης της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε».
–Κύριε Σταϊκούρα, πως προχωρά ο σχεδιασμός για την ολοκλήρωση εμβληματικών έργων όπως αυτό του ΒΟΑΚ, του Πάτρα – Πύργος και του Ε65; Σε ποιο στάδιο εκτιμάτε πως θα βρίσκονται τα εν λόγω έργα έως τη λήξη της συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης;
Στόχος μας είναι, μέσα στην τετραετία που διανύουμε, να παραδώσουμε στους πολίτες εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα, σε όλη την επικράτεια.
Όσον αφορά στα συγκεκριμένα εμβληματικά έργα, σημαντικό τμήμα του Ε-65, μέχρι την Καλαμπάκα, παραδίδεται τους πρώτους μήνες του 2024.
Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος προχωρά, και αναμένεται, στο σύνολό του, να παραδοθεί το 2025. Ολοκληρώθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στην υφιστάμενη Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, με τις οποίες αναβαθμίστηκε, ουσιαστικά, η οδική ασφάλεια.
Η οδική σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και θα παραδοθεί, στο σύνολό της, το επόμενο δίμηνο.
Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης προχωρά. Τα τμήματα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος και Χερσόνησος – Νεάπολη έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και εντός της τετραετίας αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για την κατασκευή του τμήματος Κίσσαμος – Χανιά – Ηράκλειο.
Η κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής της Θεσσαλονίκης (Flyover), το πιο μεγάλο οδικό έργο που εκτελείται σήμερα μέσω ΣΔΙΤ, ξεκίνησε.
Ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακκαβιά και τμήμα του οδικού άξονα Λαμία – Καρπενήσι επαναδημοπρατήθηκαν.
Ο οδικός άξονας Μπράλος – Άμφισσα, τον οποίο επισκεφτήκαμε με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε.
Ενώ υλοποιούνται, από το Υπουργείο, 10 μεγάλα, εθνικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού ύψους 344 εκατ. ευρώ, στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.
Στα ανωτέρω, προστίθενται 49 μεγάλα αρδευτικά έργα που ήρθαν στην ευθύνη υλοποίησης του Υπουργείου από το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προϋπολογισμού 654 εκατ. ευρώ, και τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης.
–Πότε θα τεθεί τελικά σε λειτουργία το Μετρό της Θεσσαλονίκης; Εκτιμάτε πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση; Και αντίστοιχα πως προχωρά η κατασκευή της Γραμμής 4 στην Αθήνα, πότε θα είναι έτοιμοι οι πρώτοι σταθμοί;
Όχι, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει το 2ο εξάμηνο του 2024.
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι δοκιμές. Ενώ η κατασκευή της Γραμμής 4 στην Αθήνα έχει συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης τα 8 χρόνια. Τα έργα προχωρούν.
-Πως σχολιάζετε τις αντιδράσεις στον σχεδιασμό του Flyover στη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει η κατασκευή του;
Το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ θα ολοκληρωθεί στην ώρα του, δηλαδή στην τετραετία, αφού οι αποπληρωμές θα γίνονται με πληρωμές διαθεσιμότητας.
Ως προς τις αντιδράσεις, υπάρχουν μερικές, αχνές ως προς τη σκοπιμότητα του έργου, και σημαντικότερες ως προς την επιβάρυνση στην καθημερινότητα του πολίτη. Ως προς το πρώτο ζήτημα, θα εξυπηρετούνται, με ελεύθερη διοδίων διέλευση, 10.000 οχήματα την ώρα όταν σήμερα εξυπηρετούνται 5.000, θα ενισχυθεί η οδική ασφάλεια, θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά η περιοχή, θα βελτιωθεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας, θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος και το κόστος των μεταφορών και θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτά αναγνωρίζονται από το σύνολο, σχεδόν, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής.
Βέβαια, όπως υφίσταται – παγκοσμίως – με αντίστοιχα έργα τέτοια έκτασης, θα υπάρξει επιβάρυνση της καθημερινότητας συμπατριωτών μας, για κάποιο χρονικό διάστημα. Επιδίωξή μας, Κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης και φορέων, είναι αυτή να ελαχιστοποιηθεί.
Γι’ αυτό το λόγο, από τον Ιούλιο, λειτουργούμε συλλογικά, συνεκτικά, συστηματικά και μεθοδικά. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμμετέχει, ενεργά, σ’ αυτή την προσπάθεια. Μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση και την ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης. Αυτό επιτυγχάνεται με εσωτερικές μετακινήσεις οδηγών του ΟΑΣΘ, με την πρόβλεψη 150 νέων – άμεσα – προσλήψεων οδηγών στον ΟΑΣΘ, με την ενίσχυση δρομολογίων του ΟΣΕΘ, και με την ενίσχυση του στόλου με 110 νέα, ηλεκτρικά λεωφορεία, μέχρι τέλος Απριλίου του 2024.
–Ποιες δράσεις σχεδιάζετε για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Σιδηρόδρομου, δεδομένου ότι επιδιώκετε η χώρα να γίνει κόμβος logistics;
Καταρχάς, προτεραιότητα συνιστά πλέον η αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Με παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται, ύψους 14 εκατ. ευρώ, εκτιμούμε ότι τα εμπορευματικά δρομολόγια θα επανεκκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου, και λίγες ημέρες αργότερα, εκτιμούμε στις 16 Δεκεμβρίου, τα επιβατικά. Από τις αρχές του 2024, θα προχωρήσουμε στις μόνιμες αποκαταστάσεις, το κόστος των οποίων εκτιμάται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει ένα ολιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών, το οποίο περιλαμβάνει έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου, αλλά και τη διοικητική αναδιάρθρωση. Στόχος μας είναι η «ομογενοποίηση» ενός «νέου» ΟΣΕ, με στόχο να περιοριστούν οι αρρυθμίες από την πολυδιάσπαση των σιδηροδρομικών φορέων και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
–Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διασύνδεση του Σιδηρόδρομου με τους Λιμένες της χώρας; Και ακόμη θα γίνει η γεωγραφική επέκταση του υφιστάμενου δικτύου;
Οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με τους λιμένες περιλαμβάνονται, διαχρονικά, στους στόχους αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Με πόρους προηγούμενων προγραμματικών περιόδων, έχει επιτευχθεί η σιδηροδρομική σύνδεση με τον εμπορευματικό Λιμένα Πειραιά (Ικόνιο) και με το Λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Στο σχεδιασμό έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, έχουν περιληφθεί οι συνδέσεις με τα εμπορευματικά λιμάνια στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη), η σύνδεση με το νέο εμπορευματικό Λιμένα Πάτρας και η επέκταση προαστιακών συνδέσεων στην Αττική με τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας. Ο σχεδιασμός θα υλοποιείται σταδιακά, με προτεραιοποίηση των έργων σε συνάρτηση με την στρατηγική σημασία καθενός, την ωρίμανση, την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την πολυπλοκότητα κάθε έργου.
Για την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων διασυνδέσεων με τους λιμένες θα υλοποιηθεί, αντίστοιχα, η γεωγραφική επέκταση του υφιστάμενου δικτύου στα τμήματα Τοξότες – Καρβάλη (Λιμένας Καβάλας), οι συνδέσεις με το Λιμένα Θεσσαλονίκης και οι προαστιακές συνδέσεις στην Αττική.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τους νέους, ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους και σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε το έργο της ανάπτυξης της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε».
–Ποιες επιπλέον πρωτοβουλίες θα αναλάβετε στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ΜΜΜ;
Μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων στην Ευρώπη είναι 13 έτη και στην Ελλάδα είναι 19.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει την προμήθεια 1.300 λεωφορείων μέσα στην τετραετία. Τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία – 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη – εκτιμούμε ότι θα κυκλοφορούν στους δρόμους των πόλεων έως το τέλος Απριλίου του 2024. Ταυτόχρονα, προχωρούν δύο ακόμη διαγωνισμοί για προμήθεια 300 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου στην Αθήνα, τα οποία αναμένονται τη διετία 2024 – 2025. Και ακολουθεί, μέσα στο 2024, ένας νέος διαγωνισμός για την προμήθεια των υπολοίπων λεωφορείων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.