Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Eπιστρέφει το νυχτερινό τρένο Παρισιού-Βερολίνου

Οι υποστηρικτές των σιδηροδρομικών ταξιδιών ελπίζουν ότι η αναζωογονημένη σύνδεση θα βοηθήσει τους ανθρώπους να βιώσουν «τη χαρά του ταξιδιού»

Το πρώτο νυχτερινό τρένο μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού θα αναχωρήσει τη Δευτέρα το βράδυ μετά από εννέα χρόνια παύσης, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στο ολοένα και πιο ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό πρόγραμμα της Ευρώπης και δίνοντας ώθηση στους ταξιδιώτες που αναζητούν μια ρεαλιστική εναλλακτική στις πτήσεις.

Θεωρούμενο ευρέως ως κόσμημα στο στέμμα των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών ταξιδιών, η υπηρεσία ακυρώθηκε το 2014 παρά τις οργισμένες διαμαρτυρίες.

Ο Nicky Gardner, ο συν-συγγραφέας του Europe by Rail : The Definitive Guide, με έδρα το Βερολίνο, είπε ότι η νέα υπηρεσία Nightjet ήταν μια εμπνευσμένη και ζωτικής σημασίας συνεισφορά στην ευρωπαϊκή υποδομή και ολοκλήρωση.

«Στερεώνει τους δεσμούς μεταξύ δύο ευρωπαϊκών πρωτευουσών που έχουν τόσες πολλές δουλειές μεταξύ τους και είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος να ταξιδέψεις. Μπορείτε να φύγετε από το Βερολίνο το βράδυ και να βρίσκεστε στο Παρίσι γύρω στις 10 το πρωί της επόμενης μέρας, μετά να μεταβείτε σε μια υπηρεσία Eurostar το πρωί και να είστε στο Λονδίνο μέχρι το μεσημέρι», είπε.

Το τρένο είναι σε συνεχή πληρότητα , εξοπλισμένο με συνηθισμένα έως πολυτελή υπνοδωμάτια με μεμονωμένους ή κοινόχρηστους χώρους, μερικά με ειδικά ντους και τουαλέτες, θα αναχωρήσει από το Βερολίνο στις 20:18 το βράδυ της Δευτέρας και θα φτάσει στο Παρίσι στις 10:24 π.μ., σταματώντας στη διαδρομή στο Halle, Erfurt. , Mannheim και Στρασβούργο.

Το τρένο, που διαχειρίζεται η αυστριακή εταιρεία ÖBB, θα προσφέρει πολυτελείς ρυθμίσεις ύπνου. Φωτογραφία: Harald Eisenberger

Η ÖBB, ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων της Αυστρίας, θα εκτελεί την υπηρεσία τρεις φορές την εβδομάδα αρχικά. Από το φθινόπωρο του επόμενου έτους, η υπηρεσία αναμένεται να λειτουργεί καθημερινά.

Ο Gardner είπε ότι ο χρόνος που εξοικονομήθηκε από το ταξίδι κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν ένας παράγοντας που έκανε το σιδηροδρομικό ταξίδι ελκυστικό, αλλά επιπλέον, τα νυχτερινά τρένα, τα οποία έχουν αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, θα είχαν επίσης ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της ηπειρωτικής Ευρώπης.

«Αναδιαμορφώνει κάπως τη γεωγραφία της Ευρώπης επειδή ο χρόνος στο νυχτερινό τρένο εξοικονομεί ουσιαστικά χρόνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τρένο και να επωφεληθείτε από την ώρα που κοιμάστε, καθιστώντας πραγματικά χρήσιμο να ταξιδέψετε σε όλη την Ευρώπη».

Ωστόσο, είπε ότι παρά την επιστροφή, το νυχτερινό τρένο θα δημιουργηθεί μόνο στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, μόλις εκπληρωθούν οι παραγγελίες για νέο τροχαίο υλικό, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης να αποκτήσουν επαρκή αριθμό βαγόνια.

«Η ÖBB δημιούργησε ένα πολύ ευφάνταστο δίκτυο νέων νυχτερινών τρένων, με τη θέση της Βιέννης να αξιοποιείται έξυπνα στο επίκεντρο και, με την επιφύλαξη των περιορισμών προσφοράς, πραγματικά πιστεύω ότι το μέλλον του νυχτερινού τρένου είναι πραγματικά πολύ λαμπρό», είπε. είπε.

Η ζήτηση για εισιτήρια είναι υψηλή, με πολλά από τα πιο δημοφιλή δρομολόγια να εξαντλούνται λίγα λεπτά μετά τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο.

Ο Gardner είπε ότι ο θόρυβος και η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που «είναι τώρα τόσο δύσκολο να βρεις μια θέση στο διαμέρισμα ενός πολυτελούς υπνοδωματίου στο νυχτερινό τρένο από το Παρίσι στο Βερολίνο όσο είναι να κλείσεις τραπέζι στα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού».

Στο πλαίσιο της νέας υπηρεσίας, η πόλη Mannheim της δυτικής Γερμανίας θα γίνει κόμβος ÖBB για νυχτερινούς σιδηροδρόμους, με τα τρένα Βρυξέλλες-Βιέννη και Παρίσι-Βιέννη της εταιρείας να κάνουν επίσης στάσεις εκεί.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι προς το Βερολίνο και τη Βιέννη θα επιβιβαστούν σε ξεχωριστά βαγόνια στο ίδιο τρένο, το οποίο θα αναδιοργανωθεί στο Mannheim, πριν συνεχίσουν για τους προορισμούς τους.

Η υπηρεσία είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ αυστριακών, γαλλικών και γερμανικών σιδηροδρομικών εταιρειών που δημοσιοποιήθηκαν πριν από τρία χρόνια, αλλά η ÖBB θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάσταση.

Ο Cat Jones, ο ιδρυτής της Byway , μιας εταιρείας διακοπών χωρίς πτήσεις με έμφαση στη «χαρά του ταξιδιού», η οποία συνδυάζει τεχνολογία υψηλής τεχνολογίας και ανθρώπινη γνώση για την εύρεση βέλτιστων διαδρομών, δήλωσε ότι θα δώσει μια «καταπληκτική ώθηση» στην ευρωπαϊκή σιδηροδρομικούς ταξιδιώτες.

ΠΗΓΗtheguardian

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα