Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
No menu items!

Πώς θα προτεραιοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα μεγάλα έργα – Ποιοι διαγωνισμοί παίρνουν το “πράσινο φως”

Προτεραιοποίηση στα έργα και την υλοποίηση τους είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Υποδομών. Το πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων, η στενότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα αναπάντεχα γεγονότα όπως οι μεγάλες ζημιές από τον Daniel, δημιουργούν ένα δύσκολο τοπίο στην χρηματοδότηση των μεγάλων έργων του υπουργείου. Όπως προέκυψε από την χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση, υπάρχουν πολλά έργα που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις διαγωνισμού αλλά αναζητείται χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου έχει ξεκινήσει ένας αγώνας προτεραιοποίησης αναγκών και έργων.

Για παράδειγμα έχει μπει ως μια βασική προτεραιότητα η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης στο σύμπλεγμα της Αττικής Οδού. Ο διαγωνισμός είναι σε ιδιαίτερα προχωρημενο στάδιο (ανάδοχο είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ). Ωστόσο η χρηματοδότηση του έργου αναζητείται ταυτόχρονα με την αναμονή της απόφασης του ΣτΕ στην προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου. Είναι όμως από τα έργα που έχουν την “σφραγίδα” της προτεραιότητας και λόγω του κυκλοφοριακού κορεσμού της Αττικής Οδού.

Χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί επίσης για οδικά έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία και τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 900 εκατ.ευρώ. Εδώ οι επιμέρους διαγωνισμοί θα γίνουν το επόμενο διάστημα και εκτιμάται πως θα υπάρχει ανάδοχος μέχρι τις αρχές καλοκαιριού. Είναι έργα πρώτης προτεραιότητας και η υλοποίηση τους έχει να κάνει με την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων που επλήγησαν από τα ακραία καιρινά φαινόμενα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που θα αποκαταστήσουν τις ζημιές στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα και στο περιφερειακό δίκτυο και στα οποία γίνεται επαναξιολόγηση του ποσού που αναμένεται να ανέβει σημαντικά από τα περίπου 185 εκατ. ευρώ. Οι διαγωνισμοί και των οδικών και των σιδηροδρομικών έργων θα γίνουν με πρόσκληση εταιρειών για να τρέξει συντομότερα η υλοποίηση των έργων καθώς έχουμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης άρα και στενά χρονικά πλαίσια.

Παράλληλα ανασχεδιάζονται τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα. Για παράδειγμα από το έργο για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη προχωρά το τμήμα Καβάλα-Ξάνθη ενώ το τμήμα Θεσσαλονίκη-Καβάλα μεταφέρεται σε επίπεδο εικοσαετίας. Πιθανότατα την ίδια μοίρα θα έχει και το έργο Κορωπί-Ραφήνα που επίσης έχει μπει στην ατζέντα εικοσαετίας.

Αντίθετα δίνεται προτεραιότητα στα έργα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο ως μια γραμμή εμπορευμάτων, στο Ρίο-Πάτρα για να ολοκληρωθεί η γραμμή Αθήνα-Πάτρα και οι βελτιώσεις των γραμμών ΣΚΑ-Οινόη για την αναβάθμιση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Λιόσια-Κόρινθος αλλά και η αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας για τη σύνδεση της χώρας με τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Σε όλα αυτα τα έργα το υπουργείο Υποδομών θα αιτηθεί χρηματοδότησης από το CEF II ένα ποσό που φτάνει το 1,3-1,4 δισ. ευρώ.

Προτεραιοποίηση όμως θα έχουμε και στα έργα-ΣΔΙΤ και θα προχωρήσουν κάποια πιο άμεσα και κάποια αργότερα. Για παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com αυτά τα οποία προχωρούν είναι τα δύο οδικά έργα της Βόρειας Ελλάδας για τους άξονες Θεσσαλονίκη-Έδεσσα 444 εκατ. ευρώ και Δράμα-Αμφίπολη 225 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά έργα έχουν περάσει στη Β` φάση και δεν έχουμε κάποια καθυστέρηση μπορεί και φέτος να αποκτήσουν αναδόχους.

Αντίθετα έχουμε κάποια άλλα έργα στα οποία αναζητείται χρηματοδότηση όπως έργα ύδρευσης και άρδευσης στα οποία γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν κονδύλια καθώς ειδικά εκείνα που είχαν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν φαίνεται να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να υλοποιηθούν τα έργα.

Επιδίωξη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων σε όσα έργα είναι υπό δημοπράτηση αλλά δεν έχει κλειδώσει η χρηματοδότηση τους αλλά βέβαια σε αυτό θα παίξει ρόλο και αν τελικά υπάρχουν διαθέσιμα όλα αυτά τα χρήματα για να κατευθυνθούν στην πληθώρα έργων που βρίσκονται σήμερα σε φάση διαγωνισμού.

Τελευταία Νέα

Hellenic Train και ΟΣΕ, δυο «ξένοι» στο ίδιο δίκτυο

Εξώδικα, αγωγές, αλληλοκατηγορίες για το ποιος χρωστάει σε ποιον, προβληματικές υποδομές, επιδημία βλαβών στο...

Γέφυρες για την αντιπλημμυρική θωράκιση στη Χάλκη

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη, είχε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος...

Φθιώτιδα: Σταμάτησε το τραίνο εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά σε υποσταθμό ρεύματος!

Δεν προλαβαίνει να τρέχει η πυροσβεστική εξαιτίας της συμπεριφοράς ορισμένων πολιτών… Στο σταθμό της Τιθορέας...

Παρόμοια Θέματα