Πέντε σιδηροδροµικά έργα αναζητούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε μία προσπάθεια να αναβαθμιστούν τμήματα του ελληνικού σιδηροδρόμου, που, σε πολλά σημεία, εμφανίζουν τεράστια προβλήματα ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό.
Σύμφωνα και με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη-2 (Cef 2)» για πέντε σημαντικά έργα, των οποίων το αίτημα για χρηματοδότηση υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Κάποια μάλιστα από αυτά πρέπει να αναταχθούν άμεσα, όπως για παράδειγμα το ΣΚΑ-Οινόη, τμήμα μήκους 54 χλμ., από το οποίο διέρχονται καθημερινά πολλές αμαξοστοιχίες. Το συγκεκριμένο τμήμα δεν εξυπηρετεί μόνο το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη αλλά και προαστιακά τοπικά δρομολόγια προς Χαλκίδα. Λόγω της παλαιότητας των στρωτήρων και γενικότερα της υποδομής, το τρένο αναγκάζεται να κόβει ταχύτητες.
Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί και η αναβάθμιση του τμήματος Λιοσίων – Κορίνθου, η αναβάθμιση της γραμμής Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα, η υλοποίηση του έργου Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο καθώς και το πολυαναμενόμενο έργο Ρίο – Πάτρα. Οπως αναφέρθηκε, βασικός στόχος είναι η σύνδεση των λιμένων αλλά και των ΒΙΠΕ με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και η συμμετοχή της Ελλάδας στους νέους ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς διαδρόμους. Η δρομολόγηση των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου έγινε παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια για τον νέο ΟΣΕ, στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.
Ο νέος οργανισμός, γνωστός ως Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι, αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του διαχειριστή της υποδομής, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος για τα έργα και τις μελέτες που εκτελούνται στο δίκτυο, καθώς και για τη διαχείριση του τροχαίου υλικού, των σταθμών κ.λπ. Ετσι, στη νέα εταιρεία εντάσσονται η ΕΡΓΟΣΕ αλλά και η ΓΑΙΑΟΣΕ (διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία σιδηροδρόμου και τροχαίο υλικό) στο κομμάτι που αφορά τη διαχείριση του τροχαίου υλικού και τη μίσθωσή του στη Hellenic Train.
Ουσιαστικά, η αναδιοργάνωση του ΟΣΕ τροποποιεί προηγούμενη μεταρρύθμιση του 2022 για την απόσχιση της ΕΡΓΟΣΕ από τον ΟΣΕ και τη μεταβίβαση των μετοχών της στο ελληνικό Δημόσιο. Αλλωστε, το δίπολο ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ κατέληξε τελείως προβληματικό, αφού οδήγησε σε τεράστιες ελλείψεις ενιαίου σχεδιασμού και συντονισμού στο δίκτυο. Ο νέος ΟΣΕ θα είναι ανώνυμη εταιρεία ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου και θα στελεχωθεί από το σύνολο του προσωπικού των δύο φορέων (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ), αλλά και το τμήμα δραστηριότητας της ΓΑΙΑΟΣΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο, αναμένεται να γίνουν προσλήψεις άνω των 600 ατόμων, διαδικασία που σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί εντός του 2024 και σταδιακά μέχρι το μέσον του 2025. Εντός του φορέα θα δημιουργηθούν διακριτοί επιχειρησιακοί τομείς στους οποίους θα ενταχθεί το έργο των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ενώ οι τρεις διοικητικές διευθύνσεις τους θα συγχωνευθούν σε έναν ενιαίο διοικητικό τομέα.