Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
No menu items!

Παλιά σιδηροδρομικά συμβάντα ερευνά η ΡΑΣ, διαμάχη για τον Οδοντωτό και απειλή «πάγου» για τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα

Στις 25 Αυγούστου του 2021 δύο βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train που μετέφερε καύσιμα για τον Ελληνικό Στρατό μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης εκτροχιάστηκαν κοντά στη Λευκοθέα Σερρών με αποτέλεσμα η γραμμή να κλείσει για αρκετές ημέρες.

Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα για το συμβάν, ενώ τον Μάρτιο του 2022 η Μονάδα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων της αρχής εισηγήθηκε προς την ολομέλεια πως η Hellenic Train είχε πραγματοποιήσει συγκεκριμένες παραβάσεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας σχετικά με το όριο ταχύτητας και τη στελέχωση των τρένων αλλά και τις διαδικασίες εκπαίδευσης και πιστοποίησης των μηχανοδηγών και στελέχωσης των τρένων.

Ακολούθησαν δύο έτη χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια μέχρι την περασμένη εβδομάδα (δύο χρόνια μετά την εισήγηση) όταν η ολομέλεια της Ρ.Α.Σ. κάλεσε και επισήμως την Hellenic Train σε ακρόαση σχετικά με τις παραπάνω παραβάσεις, ενώ παράλληλα της επέβαλλε σύσταση για συμμόρφωση με τη νομοθεσία (συγκεκριμένα για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών), με απειλή προστίμου σε περίπτωση υποτροπής.

Αυτό που είχε προηγηθεί βεβαίως ήταν η σύσκεψη πριν από λίγο καιρό στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Έτσι, δεν θα είναι περίεργο αν ακολουθήσουν και επιπλέον ενέργειες για τη διερεύνηση εκκρεμών συμβάντων από το παρελθόν, ακόμα και χρόνια πριν το δυστύχημα των Τεμπών.

Λαύριο-Ραφήνα

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να μπουν και επισήμως «στον πάγο» οι επεκτάσεις του προαστιακού της Αθήνας προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας λόγω της δυσκολίας στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα δύο έργα (μέρος μίας ομάδας 6 έργων της ΕΡΓΟΣΕ) που αναμένουμε να κατασκευαστούν μέσω του «ανταγωνιστικού διαλόγου» αφού προτεραιότητα θα λάβουν τα έργα στη Θεσσαλία. Το έργο της υπογειοποίησης των γραμμών στην Πάτρα πάντως φαίνεται πως θα έχει καλύτερη τύχη, αν λάβει χρηματοδότηση από το CEF-2.

Οδοντωτός

Δικαστική διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Αχαΐα σχετικά με το ενδεχόμενο να διακοπούν προσωρινά τα δρομολόγια του Οδοντωτού σιδηρόδρομου λόγω επικινδυνότητας της διαδρομής έως ότου πραγματοποιηθούν εργασίες που θα αποτρέψουν επιπλέον κατολισθήσεις.

Τελευταία Νέα

Hellenic Train και ΟΣΕ, δυο «ξένοι» στο ίδιο δίκτυο

Εξώδικα, αγωγές, αλληλοκατηγορίες για το ποιος χρωστάει σε ποιον, προβληματικές υποδομές, επιδημία βλαβών στο...

Γέφυρες για την αντιπλημμυρική θωράκιση στη Χάλκη

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη, είχε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος...

Φθιώτιδα: Σταμάτησε το τραίνο εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά σε υποσταθμό ρεύματος!

Δεν προλαβαίνει να τρέχει η πυροσβεστική εξαιτίας της συμπεριφοράς ορισμένων πολιτών… Στο σταθμό της Τιθορέας...

Παρόμοια Θέματα