Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, 2025
No menu items!

Γερμανία: Η εταιρεία των σιδηροδρόμων Deutsche Bahn συμφώνησε με το συνδικάτο των μηχανοδηγών σε μείωση των ωρών εργασίας

Η εθνική εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε στη σταδιακή μείωση των ωρών εργασίας των μηχανοδηγών στο πλαίσιο μιας μισθολογικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το συνδικάτο GDL, βάζοντας τέλος σε μήνες διενέξεων και απεργιακών κινητοποιήσεων.

“Η διένεξη ήταν δύσκολη, όμως μπορέσαμε τώρα να συμφωνήσουμε σε έναν ευφυή συμβιβασμό”, αναφέρει η Deutsche Bahn σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού ανακοίνωσε τη συμφωνία αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

Ένας “διάδρομος ωρών εργασίας” θα δημιουργηθεί, ο οποίος θα επιτρέψει στους μηχανοδηγούς των τρένων να μειώσουν σταδιακά, μέχρι το 2029, το χρόνο εργασίας τους στις 35 ώρες την εβδομάδα, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο μισθών. Συγκεκριμένα η εβδομάδα εργασίας “θα μειωθεί στις 37 ώρες το 2026, στις 36 ώρες το 2027, στις 35,5 ώρες το 2028 και στις 35 ώρες το 2029”.

Αυτοί που επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα θα λάβουν αύξηση ωρομισθίου κατά 2,7%, πρόσθεσε η Deutsche Bahn.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία ισχύει για 26 μήνες αρχής γενομένης αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2023, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν θα γίνουν απεργίες για σχεδόν δύο χρόνια.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια μισθολογική αύξηση 420 ευρώ σε δύο χρόνους, και σε ένα εφάπαξ επίδομα 2.850 ευρώ για αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Η συμφωνία αυτή βάζει τέλος σε μια από τις πιο σκληρές και δαπανηρές κοινωνικές συγκρούσεις, με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι.

Το συνδικάτο των γερμανών μηχανοδηγών (GDL) οργάνωσε από το τέλος του 2023 σειρά έξι απεργιών, μερικές από τις οποίες ήταν πολυήμερες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία επιβατών και φορτίων. Η τελευταία είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου.

ΠΗΓΗΑΜΠΕ

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Σ. ΚΑΙ Μ.Σ.Τ.

Αθήνα, 09/10/2025 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής ΤροχιάςΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ  και συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ΤΡΙΤΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2025 στις 11.00’π.μ.  Συναδέλφισσες,...

Πρόσκληση σε εκδήλωση από την Πανελλήνια Ένωση φίλων Σιδηροδρόμου και μέσων Σταθερής Τροχιάς

Η Πανελλήνια Ένωση φίλων Σιδηροδρόμου και μέσων Σταθερής Τροχιάςσας προσκαλεί στην Πανηγυρική Τελετή αποκαλυπτηρίων...

Δελτίο τύπου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας – Αποτελέσματα συνεδρίου Π.Ο.Σ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΟΙ 85 ΕΓΚΥΡΑ 85 ΕΛΑΒΑΝ ΔΑΚΕ: 37 ΣΥΝΕΔΡΟΙΕκλέγει: 12 μέλη στο Δ.Σ.2 συνέδρους...

Παρόμοια Θέματα