Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

ΟΣΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στην επαναλειτουργία της γραμμής Κορίνθου-Ναυπλίου

Ολοκληρώθηκε από τον ΟΣΕ η μελέτη για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο ως το Ναύπλιο, η αναβάθμιση της οποίας θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 15,4 εκατ. ευρώ. Το έργο, που θα δημοπρατηθεί από τον ΟΣΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα ενώσει και πάλι με ράγες την Κόρινθο, το Άργος και το Ναύπλιο σε περίπου μία ώρα.

Εχθές, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αντικείμενο το μέλλον του σιδηροδρόμου στη Πελοπόννησο, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Θανάσης Κοτταράς παρέδωσε την ολοκληρωμένη μελέτη στον Περιφερειάρχη, κ. Παναγιώτη Νίκα.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της γραμμής με προσθήκη νέων υλικών επιδομής σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές. Επίσης, την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας κυκλοφορίας με την εγκατάσταση συστήματος σηματοτεχνικής εξασφάλισης, επιπέδου Sil-4, στους σταθμούς Κορίνθου και Άργους με το οποίο ελέγχονται αυτόματα οι διαδρομές και γίνονται απομακρυσμένοι χειρισμοί.

Ακόμη, θα αναβαθμιστεί η αξιοπιστία της κυκλοφορίας των συρμών, αλλά και η ασφάλεια, με την εγκατάσταση 42 νέων Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ) που θα αποτελούνται από υλικά τεχνολογίας Sil-4. Η λειτουργία όλων των συστημάτων εποπτεύεται από κέντρο ελέγχου στον Σ.Σ. Κορίνθου και η μεταφορά δεδομένων γίνεται μέσω οπτικής ίνας.

Περιλαμβάνει επίσης, την αναβάθμιση της ασφάλειας επί των μεταλλικών γεφυρών με την τοποθέτηση πεζοδρομίων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης ατόμων με εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις γέφυρες, καθώς και την αναβάθμιση των αποβάθρων και του περιβάλλοντος χώρου στους Σ.Σ. Χιλιομοδίου, Μυκηνών και Άργους ώστε να είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ.

Η δε εσωτερική διαρρύθμιση των κτιρίων των σταθμών Μυκηνών και Άργους θα αλλάξει, ώστε να διαμορφωθούν χώροι για ΑμεΑ εντός των κτιρίων (WC). Οι όψεις των κτιρίων διατηρούνται και αντικαθίστανται τα υφιστάμενα κουφώματα με αντίστοιχα καινούργια, ιδίας μορφής και υλικού κατασκευής, αλλά με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ενεργειακής απόδοσης.

Ο δε σταθμός Χιλιομοδίου θα ανακατασκευαστεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές.

Μελέτη αξιοποίησης του μετρικού δικτύου Πελοποννήσου

Στη σύσκεψη εξετάστηκε το θέμα της επαναλειτουργίας του τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής «Άργος-Τρίπολη-Καλαμάτα», καθώς και η δυνατότητα διασύνδεσης με Βιομηχανικές Περιοχές, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα σύνδεσης με το λιμάνι της Καλαμάτας.

Προς τούτο, θα εκπονηθεί μελέτη αξιοποίησης του Μετρικού Σιδηροδρομικού  Δικτύου Πελοποννήσου από τον ΟΣΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στην οποία θα αναλυθούν τόσο τα οικονομοτεχνικά  στοιχεία της χρήσης της γραμμής, όσο και τα ευρύτερα οφέλη της επαναλειτουργίας της, καθώς και πιθανούς εναλλακτικούς τρόπους προσέλκυσης και ιδιωτικών επενδύσεων.

ΠΗΓΗypodomes.com

Τελευταία Νέα

Σταϊκούρας στη Βουλή: Τα 15 σημεία για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, είναι μια εθνική τραγωδία, που...

Τρίτος αξιωματούχος της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στην έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών

Ο τρίτος κατηγορούμενος που κατέθεσε ενώπιον του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα για...

Ψήφισμα ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αθήνα, 27/3/2024 ΨΗΦΙΣΜΑ               Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο...

Παρόμοια Θέματα