Συνεχίζονται οι απολογίες για τη μη υλοποίηση της σύμβασης εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, μαζί και η επιβολή εγγυοδοσιών-μαμούθ στους κατηγορουμένους. 800.000 και 500.000 ευρω είναι οι εγγυήσεις που καλούνται να καταβάλουν οι 2 μηχανικοί του ΟΣΕ που απολογήθηκαν σήμερα στην Ελληνίδα Ευρωπαία ανακρίτρια.
Επιπλέον τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Η σύμβαση 717, η οποία ήρθε στο προσκήνιο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, έχει φέρει σε θέση κατηγορουμένου για κακουργηματικές πράξεις 23 πρόσωπα.
Η ποινική δίωξη για για απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση ,με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους , ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις, έχει προσωποποιηθεί , κατά περίπτωση, σε βάρος:
- 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ,
- 4 δημοσίων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ),
- 5 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Αναδόχου Κοινοπραξίας.
Κατά τη δικαστική έρευνα φέρεται να προέκυψαν ενδείξεις για πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης . Μεταξύ άλλων αποδίδεται στους κατηγορουμένους ότι χορηγήθηκαν επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ.
Από την έρευνα εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής, που ήταν υπεύθυνη για την διαχείριση των κονδυλίων, ενήργησαν κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Κατά την εκτίμηση μάλιστα των εισαγγελέων παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ ήταν προδήλως μη ορθά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν την χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους περιπου 15,6 εκατ. ευρώ.