Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
No menu items!

Ταύτιση των ηχητικών αρχείων που κατασχέθηκαν απο τα κεντρικά του ΟΣΕ με αυτά της δικογραφίας

Τα ηχητικά αρχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία του εφέτη-ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, και αφορούν στην ώρα της σιδηροδρομικής τραγωδίας «ταυτίζονται» με τα ηχητικά που περιλαμβάνονται στους σκληρούς δίσκους που κατασχέθηκαν μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. και εισαγγελικών λειτουργών σε κτίρια του ΟΣΕ στην Αθήνα, στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας.

ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Οι κατασχεμένοι σκληροί δίσκοι επιστράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, στον Εφέτη-Ανακριτή, και μετά από έλεγχο στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει η ταύτιση των αρχείων την ώρα του δυστυχήματος.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΗΧΗΤΙΚΑ

Ωστόσο, από τον ίδιο έλεγχο, προέκυψε ότι -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- βρέθηκαν επιπλέον ηχητικά αρχεία, τα οποία άγνωστο γιατί, δεν είχαν συμπεριληφθεί στα ηχητικά εκείνα που είχαν παραδώσει στελέχη του ΟΣΕ στις 3 Μαρτίου του 2023 στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας και συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα επιπλέον ηχητικά (σ.σ. ορισμένα εκ των οποίων είναι διάρκειας ελαχίστων δευτερολέπτων) περιλαμβάνουν συνομιλίες σταθμαρχών και με μηχανοδηγούς άλλων αμαξοστοιχιών, ωστόσο αφορούν σε διαφορετικές ώρες, πριν και μετά το δυστύχημα.

Αποσαφηνίζεται πως τα ηχητικά αρχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αφορούν στις συνομιλίες του προφυλακισμένου σταθμάρχη την ώρα του δυστυχήματος, από τη διασταύρωση στα Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως ταυτίζονται με τα αρχεία που περιλαμβάνονται στους σκληρούς δίσκους που κατασχέθηκαν μετά την έφοδο.

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ


Διευκρινίζεται πως μετά από παραγγελία της τότε Ανακρίτριας, η Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ παρέδωσε στις 3/3/2023 στην ΕΛ.ΑΣ. τις ηχητικές συνομιλίες των σταθμαρχών (Ραδιοτηλέφωνα, GSMR, σταθερά τηλέφωνα) που αφορούσαν στο χρονικό διάστημα από τις 14.00 το μεσημέρι της 28ης Φεβρουαρίου 2023 έως τις 03.00 τα ξημερώματα της 1η Μαρτίου 2023, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην πορεία της Ανάκρισης μετά από αίτημα του κ. Μπακαΐμη (σ.σ. απαιτήθηκε ρύθμιση του υπ. Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη) ήρθη το απόρρητο των υπηρεσιακών κινητών των μηχανοδηγών, αλλά και του προσωπικού κινητού του προφυλακισμένου σταθμάρχη, χωρίς ωστόσο να προκύψουν μεταξύ τους συνομιλίες.


Ο κ. Μπακαΐμης εστιάζει στις ώρες πριν και μετά το δυστύχημα, και έτσι προκύπτει η ταύτιση των αρχείων, ωστόσο προκύπτει ένα ερώτημα γιατί ο ΟΣΕ δεν παρέδωσε εξ αρχής όλα τα ηχητικά αρχεία, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στους κατασχεμένους δίσκους. Σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί πως τα επιπλέον αρχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απομαγνητοφωνηθούν και θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

ΠΗΓΗB.KAKARAS

Τελευταία Νέα

Τα νεότερα δεδομένα για τα σιδηροδρομικά τμήματα μεταξύ Ιάσμου – Πολύανθου (Π.Ε. Ροδόπης) και Μέστης – Αλεξανδρούπολης (Π.Ε. Έβρου)

Tα νεότερα δεδομένα για την παραλλαγή της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ιάσμου –...

Δράμα: Νέα εκθέματα στο Μουσείο Τραίνων

“Eγκαίνια” για τον εμπλουτισμό του Μουσείου Τραίνων με νέα εκθέματα πραγματοποιούνται στη Δράμα. Το...

Ξεκίνησαν οι εργασίες στη γραμμή του Προαστιακού Πάτρας

Οι εργασίες θα γίνουν για λίγα μόνο μέτρα, στο κέντρο της Πάτρας, ενώ η...

Παρόμοια Θέματα