Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
No menu items!

Αλλαγές στα δρομολόγια του αεροδρομίου εξετάζει η ΣΤΑΣΥ

Αλλαγές στην διεξαγωγή για τα δρομολόγια του αεροδρομίου στη Γραμμή 3 του Μετρό εξετάσει η ΣΤΑΣΥ καθώς τα φαινόμενα κορεσμού είναι όλο και πιο συχνά. Παράλληλα έγινε γνωστό πως μέχρι το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν στην Αθήνα 951 καινούργια λεωφορεία. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε το Υπερταμείο, έγινε αναλυτική παρουσίαση για τις σταθερές και οδικές συγκοινωνίες.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, επί είκοσι χρόνια έγιναν περιορισμένες επενδύσεις και περιορισμενος ανασχεδιασμός. “Θελουμε να τα φτιαξουμε, να γίνουν καλύτερα. Εχουμε ακομα πολλά να γίνουν και να υποστηρίξουμε τις αλλαγες που θα γίνουν στις συγκοινωνίες. Με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουμε άψογη συνεργασία”.

Επίσης σημείωσε πως η Αθήνα είναι η δεύτερη φθηνότερη σε τιμή εισιτηρίου στην Ευρώπη. Η εισιτηριοδιαφυγή εξακολουθεί να είναι πρόβλημα. “Θέλουμε να έχουμε σωστές υπηρεσίες και την εμπιστοσύνη των πολιτών. και έχουμε κάνει αρκετά βήματα στο θέμα της διαφάνειας” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δημητριάδης.

Τι αλλαγές εξετάζεται στη γραμμή του αεροδρομίου

Στην γραμμή 3 του Μετρό έχει εντοπιστεί πλέον ο μεγαλύτερος επιβατικός φόρτος στο δίκτυο των τριών γραμμών του. Αυτή η πίεση γίνεται ακόμα εντονότερη κατά την καλοκαιρινή περίοδο όταν αυξάνεται πολύ η επιβατική κίνηση από/προς το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει καταγραφεί αύξηση κατά 16,5% με τα νούμερα να αγγίζουν εκείνα του 2019.

Σε σχετική ερώτηση για την γραμμή του αεροδρομίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Θανάσης Κοτταράς, ανέφερε πως εξετάζονται διάφορα σενάρια για να αποσυμπιεστεί η κίνηση αλλά και να παρεχεται καλύτερη υπηρεσία στους επιβάτες.

Η κίνηση από και προς το αεροδρόμιο κάθε χρόνο είναι όλο και μεγαλύτερη και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αυτό μπορεί να είναι ευχάριστο από άποψης εσόδων αλλά δημιουργεί μεγάλη πίεση στο υφιστάμενο σύστημα δρομολογίων που ούτως ή άλλως κινείται στα όρια του τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα η Ελληνικό Μετρό έχει στα σκαριά τον διαγωνισμό για επιπλέον 7 συρμούς για την γραμμή του αεροδρομίου που θα δώσει μεγάλες δυνατότητες στην συχνότητα και την χωρητικότητα της γραμμής, ωστόσο ο διαγωνισμός αυτός δεν έχει βγει ακόμα.

Ακόμα και αν έβγαινε όμως αύριο, θα χρειάζονταν περίπου ένα έτος για να ολοκληρωθεί και άλλα 3-4 χρόνια για να προστεθούν οι συρμοί στον στόλο της ΣΤΑΣΥ. Δηλαδή πριν το 2028-2029 δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε σχέση με τους διαθέσιμους συρμούς.

Όπως αποκάλυψε ο κ.Κοτταράς, έχει ήδη εξεταστεί ένα συνεχόμενο loop στην γραμμή δηλαδή συρμοί οι οποίοι δεν κάνουν όλο το δρομολόγιο από το Δημοτικό Θέατρο μέχρι την Δουκίσσης Πλακεντίας αλλά διεξάγουν ένα συνεχόμενο “κεντρικό” δρομολόγιο.

Ουσιαστικά πρόκειται για επιπλέον δρομολόγια από αυτά που διεξάγονται σε όλο το μήκος της γραμμής, τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη αποσυμπίεση που υφίσταται η γραμμή στους πιο κεντρικούς σταθμούς, δηλαδή π.χ. από το Αιγάλεω μέχρι και την Εθνική Άμυνα.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι το δρομολόγιο του αεροδρομίου να μην χρησιμοποιεί και τα 50 χιλιόμετρα της γραμμής, δηλαδή από το Δημοτικό Θέατρο μέχρι και το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Μια σκέψη που εξετάζεται όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ, είναι να γίνει ένα μικρότερο δρομολόγιο π.χ. Μοναστηράκι-Αεροδρόμιο το οποίο θα δώσει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με ένα μικρότερο δρομολόγιο μπορεί να βελτιωθεί η σημερινή συχνότητα των 36 λεπτών που δημιουργεί φαινόμενα κορεσμού με τα τρένα να είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Ο κ.Κοτταράς υποστήριξε πως με αυτό το μέτρο η συχνότητα των συρμών της γραμμής του αεροδρομίου θα μπορούσε να πέσει στα 30 λεπτά ακόμα και ανά 28 λεπτά. Το βέβαιο είναι πως το θέμα της γραμμής του αεροδρομίου απασχολεί πολύ την ΣΤΑΣΥ καθώς η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε συνδυασμό με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το αεροδρόμιο είναι ένας συνδυασμός που οδηγεί σε ασφυξία το σύστημα των σταθερών συγκοινωνιών.

Το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος παρουσιάζει εκρηκτική άνοδο στη μετά-κορονοϊό εποχή και χαρακτηριστικό είναι πως από τα 22,7 εκατ. επιβάτες το 2022, η κίνηση εκτοξεύθηκε σε 28,1 εκατ. το 2023. Η πρόβλεψη δε για το 2024 είναι πως θα ξεπεράσει τους 30 εκατ. επιβάτες. Με δεδομένο πως η κίνηση εξωτερικού αποτελεί τα 2/3 των επιβατών, σημαίνει πως ολοένα και περισσότεροι ξένοι επιβάτες επισκέπτονται την πρωτεύουσα με ένα ποσοστό αυτών να επιλέγει την μετακίνηση με τις διαθέσιμες δημόσιες συγκοινωνίες όπως είναι το Μετρό, ο Προαστιακός ή τα λεωφορεία.

Από εδώ έρχεται λοιπόν ένα μεγάλο κύμα στην γραμμή 3 δημιουργώντας πίεση στο υφιστάμενο σύστημα. Εξάλλου η συχνότητα των 4 λεπτών στις ώρες αιχμής δεν είναι και ιδιαίτερα αποδοτική καθώς με την κίνηση να ανεβαίνει είναι μαθηματικά δεδομένο πως ο κορεσμός στο σύστημα Μετρό θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ως ένα ακόμα μέτρο που εξετάζεται σύμφωνα με τον κ.Κοτταρά είναι και η μετάθεση των ωρών αιχμής του Μετρό για να ικανοποιηθεί η αυξημένη κίνηση.

ΠΗΓΗypodomes

Τελευταία Νέα

Τέμπη: Στη Βουλή διαβιβάσθηκε η δικογραφία

Η δικογραφία αφορά στη διαμόρφωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, έπειτα από τις καταγγελίες...

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ: Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» επιστρέφει

Για 12η χρονιά, το μοναδικό παγκοσμίως σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ για τη σύγχρονη νεανική έκφραση και...

Συνεργασία ΣΤΑΣΥ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Οι Σταθερές Συγκοινωνίες και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμπράττουν...

Παρόμοια Θέματα