Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
No menu items!

Σιδηρόδρομος: Προ των πυλών ο Θ. Ζηλιασκόπουλος στην Hellenic Train – Μέσω ΑΣΕΠ η διοίκηση στον ΟΣΕ

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Δεν αργεί, όπως φαίνεται η μέρα, που ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος θα περάσει το κατώφλι της Hellenic Train, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου. Θυμίζουμε ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο η συγκεκριμένη θέση ουσιαστικά παραμένει “ορφανή”, καθώς ο προκάτοχος καθηγητής Ντάριο Λο Μπόσκο παραιτήθηκε από την προεδρία της Hellenic Train όταν τον Μάιο του 2023 τοποθετήθηκε επικεφαλής του Ιταλικού Σιδηροδρομικού Δικτύου Rete Ferroviaria Italiana (RFI) στη γειτονική χώρα, θέση την οποία κατείχε και στο παρελθόν. Πρόσφατα το κενό αναπλήρωσε η Sofia Nasi, η οποία προηγουμένως είχε την ιδιότητα του μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, η οποία, ωστόσο, ανέλαβε προσωρινά μέχρι την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, στην οποία θα εγκριθούν οι οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2023 ενώ συνήθως γίνεται και η εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η θητεία του κ. Ζηλιασκόπουλου ως πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ οδεύει προς το τέλος της και χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια σοβαρή ένδειξη για ανανέωση, είναι σχεδόν βέβαιο (με κάποιες ελάχιστες επιφυλάξεις) ότι βρίσκεται κοντά στην πόρτα της εισόδου της Hellenic Train. Αν και οι δύο πλευρές, μέχρι στιγμής, τηρούν σιγή ιχθύος, ωστόσο πηγές με γνώση επί του θέματος αναφέρουν ότι ο κ. Ζηλιασκόπουλος είναι με το ένα πόδι μέσα στον οργανισμό ενώ δεν αποκλείεται η ανάληψη του νέου ρόλου να γίνει εντός του τρέχοντος μήνα. Το σίγουρο είναι ότι οι οριστικές αποφάσεις θα έρθουν από την Ιταλία, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τον ελληνικό σιδηρόδρομο λόγω της παλαιότερης θητείας του στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (η οποία μετά την απόκτηση από τους Ιταλούς μετονομάστηκε σε Hellenic Train), είναι Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ διετέλεσε από το 2010 έως το 2015 διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αναζήτηση διοίκησης μέσω ΑΣΕΠ στον ΑΣΕΠ

Διοικητικές αλλαγές, όμως., υπήρξαν και στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ). Να σημειωθεί ότι προσωρινή λύση στο αδιέξοδο διοίκησης στο οποίο έχει περιέλθει ο οργανισμός μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών επιχείρησε να δώσει πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την τοποθέτηση του Γιάννου Γραμματίδη στη θέση του μεταβατικού προέδρου, η οποία παρέμεινε κενή για πάνω από έναν χρόνο όταν παραιτήθηκε ο Σπύρος Πατέρας ενώ στη θέση του μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου παρέμεινε ο Παναγιώτης Τερεζάκης, η θητεία του οποίου εκτείνεται μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Μάλιστα, η αναζήτηση και ανεύρεση των νέων στελεχών, που θα διαδεχθούν τα μεταβατικά στις ηλεκτρικές είναι η αλήθεια καρέκλες του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΣΕ θα γίνει μέσα από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Θυμίζουμε ότι την προκήρυξη του διαγωνισμού είχε προαναγγείλει πριν περίπου δύο εβδομάδες ο υπουργός υποδομών και μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Βουλή. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε αναφέρει ότι ο διαγωνισμός θα αφορά στην θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου (μερικές μέρες αργότερα ακολούθησε η προκήρυξη) ενώ παράλληλα διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι σε ορίζοντα 4 με 6 μηνών από τώρα θα έχουν βρεθεί τα κατάλληλα πρόσωπα.

ΠΗΓΗcapital.gr

Τελευταία Νέα

Θεσσαλονίκη: Έρχεται Προαστιακός στα Δυτικά – 19 νέοι σταθμοί, σε ποιες περιοχές

Το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο θα καλύψει τις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και μαζί με...

Ακινητοποιήθηκε για μια ώρα το τρένο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη λόγω φωτιάς

Ταλαιπωρία στις ράγες έζησαν οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας Αθήνα προς Θεσσαλονίκη που ακινητοποιήθηκε για...

Κοινό δελτίο τύπου ΟΣΕ-Hellenic train

21 Ιουνίου 2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης των δυο πλευρών στην οποία συμμετείχαν...

Παρόμοια Θέματα