Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
No menu items!

Στον Εισαγγελέα 7 στελέχη του ΟΣΕ ως ύποπτοι για τη διαρροή των ηχητικών

Επτά στελέχη και υπάλληλοι του ΟΣΕ θα περάσουν τις επόμενες μέρες την πόρτα του εισαγγελέα με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, που αφορά στη διαρροή των ηχητικών καταγραφών αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς.

Μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας αφού αξιολόγησε το σύνολο των στοιχείων και των καταθέσεων των μαρτύρων έστειλε κλήσεις σε επτά πρόσωπα από τον ΟΣΕ τα οποία φέρονται να παραβίασαν το απόρρητο της υπηρεσίας τους και να έδωσαν στη δημοσιότητα τα επίμαχα ηχητικά ντοκουμέντα από την μοιραία σύγκρουση .

Μεταξύ των κληθέντων ως υπόπτων είναι ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, στελέχη και υπάλληλοι του ΟΣΕ για τους οποίους προέκυψαν ενδείξεις σχετικά με την τέλεση της αξιόποινης πράξης .

Η κατηγορία της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου για την οποία οι επτά κληθέντες ως ύποπτοι θα δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα Ιωάννη Πιέρρο είναι πλημμέλημα.

Η εισαγγελική παραγγελία δεν περιλαμβάνει την καταγγελία ότι έγινε μοντάζ στα επίμαχα ηχητικά που διέρρευσαν αμέσως μετά την τραγωδία, διότι ο εφέτης ειδικός ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαϊμης , ο οποίος διενεργεί την έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα έχει στα χέρια του το σύνολο των ηχητικών καταγραφών, χωρίς αυτά να έχουν υποστεί οποιαδήποτε παρέμβαση ή αλλοίωση μέσω μοντάζ. Υπό αυτό το πρίσμα ,σύμφωνα με πληροφορίες, για νομικούς μόνο λόγους, το κρίσιμο ζήτημα του μοντάζ των κρίσιμων ηχητικών συνομιλιών δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ποινικής αξιολόγησης, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να προκαλείται εξ αυτού κάποια σοβαρή έννομη συνέπεια. Και στην εξεταζόμενη περίπτωση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν προέκυψε καμία έννομη συνέπεια , αφού ο δικαστικός λειτουργός έχει στη διάθεσή του το πλήρες αποδεικτικό υλικό.

Το γεγονός αυτό πάντως, δηλαδή ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί ποινικά μία τέτοια ενέργεια δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι το μοντάζ των συνομιλιών πριν από τη μοιραία σύγκρουση δεν έχει γίνει.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανωμοτί εξηγήσεις δεν περιελήφθησαν οι υπεύθυνοι για τη δημοσιοποίηση των ηχητικών, γιατί κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από την έρευνα ότι στοιχειοθετεί ποινικές ευθύνες. Ειδικότερα για να αποδοθεί ευθύνη για τη δημοσιοποίηση των ηχητικών, κατά τον νόμο, η δημοσιοποίηση πρέπει να βλάπτει το κράτος η κάποιον άλλον, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν προέκυψε από τον εισαγγελέα Νίκο Καραχάλιο που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα.

Τελευταία Νέα

Επέτειος :20 χρόνια ΤΡΑΜ

Όταν το 1960 ηχούσε για τελευταία φορά το χαρακτηριστικό καμπανάκι του Τραμ στους δρόμους...

Τέλη χρήσης δικτύου: Τα επιχειρήματα της Hellenic Train

Υποενότητα, με θέμα «Τέλη Χρήσης Δικτύου» στην ενότητα «Ενδεχόμενες Υποχρεώσεις» περιλαμβάνονται στην οικονομική έκθεση...

Οικονομικά αποτελέσματα 2023 της Hellenic Train: Έσοδα 97,02 εκατ., με ζημιές 65,09 εκατ. Δάνεια 70 εκατ. από Trenitalia

Κατά τη διάρκεια του 2023, η Hellenic Train κατέγραψε δραστική μείωση των συνολικών εσόδων...

Παρόμοια Θέματα