Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Ανακοίνωση ΠΟΣ

ΠΟΣ – ΜΣΤ: «Τα συνδικάτα ούτε εκφοβίζονται, ούτε εκβιάζονται»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πριν περίπου δέκα μήνες ψηφίστηκε ο νόμος 5053/2023 μέσα από τον όποιο από αυτό μήνα άρχισε να εφαρμόζεται από τους εργοδότες, η δυνατότητα 6ημερης εργασίας – με στόχο (όπως λένε) την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Με το πρόσχημα ότι η εφαρμογή του 6ήμερου αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που από τη φύση τους λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας (επί 24ωρης βάσης, βάρδιες, κυλιόμενο ωράριο κ.λ.π.) ο κάθε εργοδότης «που σέβεται τον εαυτό του και το κέρδος του» θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει στον εργαζόμενό του το 6ημερο. Δεν μας πείθουν. Είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμόσουν το νόμο κατά το δοκούν.

Για μας ως συνδικαλιστικό κίνημα, η θέσπιση αυτού του νόμου, σημαίνει κατάργηση του 5νθημερου. Ας μην ξεχνάμε ότι πολύ πρόσφατα μειώθηκε η αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης και εφαρμόστηκε «ετσιθελικά» το σπαστό ωράριο.

Επιχειρήματα του τύπου …ότι αυξήθηκε η αποζημίωση για την εργασία την 6η ημέρα… δεν μας πείθουν. Αυτό που θα συμβεί στην πράξη είναι ότι ο κάθε εργαζόμενος που έχει ανάγκη τη δουλειά του και δεν θέλει να τη χάσει (άσχετα αν είναι ψίχουλα αυτά που λαμβάνει σε σχέση με τις ώρες που εργάζεται) θα αναγκαστεί να αποδεχθεί τους όρους που θα του θέσει ή καλύτερα θα του επιβάλλει ο εκάστοτε «ανεξέλεγκτος» εργοδότης. Αυτό δεν έχει επίπτωση στη ζωή του, στην οικογένειά του; Σαφώς και έχει.

Δεν πρέπει να επιτραπεί η εφαρμογή του 6ημερου.

Δηλώνουμε ότι με όσες «δυνάμεις» έχει η Ομοσπονδία, δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή του 6ημερου με παρεμβάσεις όπου και όποτε χρειαστεί, αρχής γενομένης συμμετέχοντας στο Συλλαλητήριο στη Δ.Ε.Θ. στις 07/9/2024.

Η Π.Ο.Σ. και Μ.Σ.Τ., έχοντας υπό τη «σκέπη της» όλα τα Σωματεία μέλη της και κατ΄ επέκταση τους εργαζόμενους Σιδηροδρομικούς, τους εργαζόμενους στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς ΤΟΝΙΖΕΙ προς πάσα κατεύθυνση ότι ούτε εκφοβίζεται ούτε εκβιάζεται.

Εμείς και τα Σωματεία μέλη μας θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να καταγγέλλουμε πάντα τις ελλείψεις που υπήρχαν και υπάρχουν στο Σιδηρόδρομο. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ να παλεύουμε για δημόσιο, ποιοτικό και ασφαλή σιδηρόδρομο, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για υπογραφή Σ.Σ.Ε., για εφαρμογή του 35ωρου, για ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Αυτό πράττουμε διαχρονικά και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε προς πάσα κατεύθυνση.

Τελευταία Νέα

Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης: H δημοπράτηση του εντός του 2025

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Θεσσαλονίκης καθώς αναμένεται η δημοπράτηση...

Ο Οδοντωτός επεκτείνεται πρώτη φορά μετά απο 128 χρόνια

Η θετική είδηση αυτού του Αυγούστου ήταν η έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Παρόμοια Θέματα