Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης: Κινητικότητα για την υλοποίηση του έργου – Πόσες γραμμές προβλέπονται

Συνάντηση θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον Δυτικό Προαστιακό Θεσσαλονίκης. Αυτό συμφωνήθηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Γιουτίκα και εκπροσώπους της ΕΡΓΟΣΕ.

Ο Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα project το οποίο είναι σε διαδικασία διαγωνισμού από την ΕΡΓΟΣΕ μαζί με την σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ με το εθνικό δίκτυο.

Το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει συμπληρωματικό μέσο στο υπό ανάπτυξη δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης και να γίνει το δεύτερο μέσο σταθερής τροχιάς της πόλης. Το έργο έχει πολύ μεγάλη συγκοινωνιακή αξία καθώς θα δώσει μια νέα διάσταση στις μετακινήσεις στην πόλη μέσω των αστικών σιδηροδρομικών γραμμών αλλά και την ανάπτυξη νέων.

Το Έργο Ανάπτυξης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλονίκης αφορά στη μελέτη και κατασκευή των έργων που απαιτούνται για την λειτουργία των νέων Σιδηροδρομικών Στάσεων (αποβάθρες, στέγαστρα, άνω και κάτω διαβάσεις πεζών, κτιριακές εγκαταστάσεις, Η/Μ έργα κτλ.) κατά μήκος των υφιστάμενων εν λειτουργία ΣΓ, των υφιστάμενων εκτός λειτουργίας ΣΓ, καθώς και κατά μήκος των νέων ΣΓ (νέες χαράξεις).

Επίσης περιλαμβάνονται τα απαραίτητα οδικά έργα αποκατάστασης της οδικής κυκλοφορίας και προσαρμογής της στα νέα δεδομένα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Ο Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης θα διαθέτει 3 γραμμές που καλύπτουν σημαντικό τμήμα της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας και παλιές εγκαταλελειμμένες γραμμές. Ουσιαστικά μαζί με την μελλοντική επέκταση του Μετρό προς τα Δυτικά, θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν μεγάλο μέρος των μετακινήσεων που σήμερα γίνονται μέσω λεωφορειακών γραμμών αποτελώντας μέρος του μελλοντικού συστήματος μεταφορών της Θεσσαλονίκης.

Συνολικά προβλέπεται η λειτουργία 16 σταθμών που δημιουργούν ένα συνεκτικό δίκτυο σταθερής τροχιάς και προβλέπονται 3 γραμμές, ωστόσο μέσω του διαγωνισμού μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις για τη βέλτιστη λειτουργία και απόδοση του. Η προμελέτη (που ενδέχεται να τροποποιηθεί) προβλέπει ως Γραμμή 1: Ν.Σ.Σταθμός-Σίνδος και Γραμμή 2: Λιμάνι Θεσσαλονίκης-Διαβατά ενώ η Γραμμή 3 σχεδόν στο σύνολό της σε νέα χάραξη στο τμήμα Λαγκαδά-Επτανήσου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Γιουτίκας, μιλώντας για το θέμα, επισήμανε τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη του Δυτικού Προαστιακού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης για τη βελτίωση της καθημερινής μετακίνησης των πολιτών, την εξυπηρέτηση χιλιάδων εργαζόμενων, επιχειρήσεων και εταιρειών Logistics που δραστηριοποιούνται στη δυτική πλευρά της πόλης, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Παράλληλα, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η λειτουργία του στην ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσουν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα οι διαδικασίες.

ΠΗΓΗypodomes.com

Τελευταία Νέα

ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή τρία νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ «τρέχει» στη...

“Μαύρη” τρύπα στα οικονομικά του ΟΣΕ – Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι

Σημείωσε ζημίες άνω των 250 εκατ. πέρυσι ο ΟΣΕ Μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί χρήματα...

Μ. Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την...

Παρόμοια Θέματα