Στις συμφωνίες Ελλάδας και Ιταλίας επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι μετά το πέρας των εργασιών της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.
«Άριστες σχέσεις»
Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι είναι χαρούμενη που υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για τη δεύτερη τέτοια συνάντηση μετά από οκτώ χρόνια.
«Η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια στο δίκτυο και η Ιταλία αντιστοίχως 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα και αμαξοστάσια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Υιοθετήσαμε μια κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάνουμε μαζί και για να ενισχύσουμε το επίπεδο συνεργασίας», τόνισε.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας παραμένουν άριστες, είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Η Τζόρτζια Μελόνι.
«Με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη είμαστε στο ίδιος μήκος κύματος σε πολλά θέματα», είπε, όπως στο ζήτημα της αντιμετώπισης της «παράνομης μετανάστευσης».
«Ήμασταν και οι δύο μέχρι το τέλος στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε η Τζόρτζια Μελόνι και τόνισε ότι «αναμένουμε την απάντηση της Ρωσίας» για την εκεχειρία.
Στη συνέχεια τόνισε ότι και οι δύο εργάζονται για να πάρουν τέλος οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και επισήμανε ότι είναι σημαντικό και το ταξίδι Τραμπ στην περιοχή.
«Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε και νέα υποθαλάσσια καλώδια. Δεσμευόμαστε στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με πολλές ιταλικές επιχειρήσεις να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και στην άμυνα και τις μεταφορές», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.
Δείτε τις δηλώσεις:
«Ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα» – Οι συμφωνίες για ηλεκτρική διασύνδεση και τρένα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Τζόρτζια Μελόνι και σήμανε ότι δεν ήταν μια τυπική διπλωματική συνάντηση, αλλά «με πολύ μεράκι».
«Δεν βρισκόμαστε κοντά μόνο λόγω γεωγραφίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και επισήμανε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα, και στην οικονομία.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια μίλησε για την κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση.
«Θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη διασύνδεση, κάτι που έχει εξαιρετική σημασία. Η Ελλάδα είναι εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.
«Η κατεύθυνση που δίνουμε στην ΤΕΡΝΑ και στον ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην υλοποίηση του έργου», είπε.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ της κρατικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων της Ιταλίας με το υπουργείο Μεταφορών που είχε περάσει κρίση λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, όπως επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Οικοδομούμε νέα σχέση», είπε.
«Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών είναι πολύ σημαντική διότι η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια στο δίκτυο και η Ιταλία αντιστοίχως 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα και αμαξοστάσια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο στόχος, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι «να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο που βρίσκονται οι ιταλικοί».
Το διμερές εμπόριο αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ, ένα ποσό που και οι δύο πλευρές θέλουν να διευρυνθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για Συρία, Ανατολική Μεσόγειο και μεταναστευτικό
«Μιλήσαμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να υπάρξει μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, εκφράσαμε και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες σφαγές χριστιανικών πληθυσμών», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το μεταναστευτικό, όπου δίνεται έμφαση στην ανάγκη προστασία των συνόρων και πάταξης των κυκλωμάτων των διακινητών και υιοθέτησης αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών.
Για την Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την την ανάγκη εκεχειρίας 30 ημερών, κάτι που ζητά η ευρωπαϊκή πλευρά.
Αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας
Επίσης, υπήρξε συμφωνία για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα και η αμυντική συνεργασία με την Ιταλία. «Είμαστε υπέρμαχοι της άποψης ότι το να έχουμε απλά διευκολύνσεις δεν μπορεί να δώσει μόνο του τη λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να στηριχθεί ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που να μην επιβαρύνουν μόνο τον εθνικό προϋπολογισμό. Θα πρέπει να συζητήσουμε αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κάποιο ευρωπαϊκό εργαλείο», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ. «Οι στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι βαθιές», είπε, αναφερόμενος στη στρατιωτική συμφωνία Αθήνας – Ουάσινγκτον.