Στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστήσει ασφαλέστερο το σιδηροδρομικό δίκτυο, στάθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά. Ακόμα, μίλησε για την πρόοδο στο ΒΟΑΚ και προανήγγειλε μέτρα αυξημένης ασφάλειας το καλοκαίρι στον αυτοκινητόδρομο.
Αρχικά, αναφερόμενος στους σιδηροδρόμους, ο κ. Δήμας τόνισε πως γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια για ασφαλέστερο και καλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο: «Στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε τις κεντρικές γραμμές του σχεδίου νόμου για το διάδοχο σχήμα του ΟΣΕ εκεί έχουμε πολλές και σημαντικές καινοτομίες. Θέλω να τονίσω ότι θα λειτουργεί προφανώς με περισσότερα ιδιωτικονομικά κριτήρια, θα υπάρχει πολύ πιο αναλυτική, ενδελεχής, επανεκπαίδευση του προσωπικού, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, καινοτόμων τεχνολογιών. Την ίδια στιγμή εδώ και 15 μέρες έχουμε συμβασιοποιήσει τα έργα αποκατάστασης τα σιδηροδρομικά από την θεομηνία Daniel άρα και η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής προχωράει κι αυτή με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια ώστε να έχουμε ακόμα ασφαλέστερους και καλύτερους σιδηροδρόμους».
Ερωτηθείς πότε θα έρθουν τα πρώτα γρήγορα τρένα, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά πως ελπίζει πως θα τα έχουμε μέχρι το τέλος του 2026: «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Ιταλούς, γίνεται κοινή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά η διαδικασία έχει ξεκινήσει και προχωράει με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς. Σε αυτό στο οποίο είμαι αφοσιωμένος είναι να συμβασιοποιηθούν, που συμβασιοποιήθηκαν, τα έργα αποκατάστασης του σιδηροδρόμου, να τρέξουν τα έργα αυτά ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και τους νέους συρμούς. Είναι απολύτως αλληλένδετα, για να μπορέσουν να έρθουν οι συρμοί πρέπει το δίκτυο να έχει πλήρως αποκατασταθεί. Και έχουμε κάνει τα βήματα για την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών δικτύων αλλά και τα βήματα που χρειάζονται για να έρθουν οι συρμοί. Ελπίζω πως μέχρι το τέλος του 2026 θα τα έχουμε, πάντως».
Σχετικά με τις προσλήψεις, ο κ. Δήμας δήλωσε: «Σαφέστατα πιέζουμε για τον εκσυγχρονισμό και το προχωρούμε. Ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και ανθρώπους από τον ιδιωτικό τομέα ακόμα και με καλύτερες αμοιβές σε κάποιες περιπτώσεις… Το σχέδιο νόμου προβλέπει αρκετά ριζικές αλλαγές στο διάδοχο σχήμα».
Σχετικά με τον ΒΟΑΚ, ο κ. Δήμας ανέφερε πως είναι η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα της κυβέρνησης και έκανε έναν μικρό απολογισμό ως προς το που βρίσκονται τα έργα: «Ο ΒΟΑΚ είναι η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά τα μεγάλα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων. Ήδη σε κάποια τμήματα εκτελούνται εργασίες, υπάρχουν εργοτάξια. Συγκεκριμένα από τον Άγιο Νικόλαο ως την Νεάπολη έχουμε το δημόσιο έργο το οποίο προχωράει με πολύ καλούς ρυθμούς. Από την Νεάπολη στη Χερσόνησο εκεί πέρα είναι το ΣΔΙΤ όποιος περάσει από εκεί θα δει εργοτάξια να δουλεύουν πυρετωδώς, και αυτό προχωράει με πολύ καλούς ρυθμούς. Την περασμένη Παρασκευή υπογράψαμε το κεντρικό τμήμα του ΒΟΑΚ, τα 157 χλμ που θα συνδέουν το Χανιά -Ηράκλειο. Όλοι καταλαβαίνουμε την σημασία του να έχουμε έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο στην Κρήτη. Μετά υπάρχει και η προαίρεση δυτικά των Χανίων, από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο την οποία θα ενεργοποιήσουμε και φυσικά αυτό το οποίο ανακοινώσαμε είναι και ανατολικά του Αγ. Νικολάου υπάρχουν σχεδόν ώριμες μελέτες μέχρι την Παχιά Άμμο. Η Παχιά Άμμος είναι ο κόμβος για να φτάσει κανείς νότια στην Ιεράπετρα και επίσης θα χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες ώστε να φτάσουμε μέχρι τη Σητεία».
Καταλήγοντας, εστίασε στο θετικό αντίκτυπο που είχαν τα πιλοτικά μέτρα αυξημένης ασφάλειας στο έργο Πάτρα-Πύργος και ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι το Υπουργείο θα εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα και στο ΒΟΑΚ: «Στο έργο Πάτρα-Πύργος εφαρμόσαμε για πρώτη φορά πιλοτικά μέτρα αυξημένης οδικής ασφάλειας, αυτά είχαν θεαματικά αποτελέσματα. Στο ΒΟΑΚ θα εφαρμόσουμε από το καλοκαίρι αντίστοιχα μέτρα οδικής ασφάλειας -έχουμε κάνει τις απαραίτητες μελέτες -στα σημεία στα οποία υπήρχαν αυξημένα ατυχήματα με δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και ειδικότερα τα θανατηφόρα και τους σοβαρούς τραυματισμούς, ο δεύτερος στόχος είναι να έχουμε ακόμα καλύτερη ρύθμιση κυκλοφορίας».