164 χρόνια μετά την πρώτη καταγεγραμμένη απεργιακή κινητοποίηση εργατριών από την κλωστοϋφαντουργία στη Νέα Υόρκη για καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας, οι έμφυλες ανισότητες στην αγορά εργασίας παραμένουν.
Η ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση, στην επιχειρηματικότητα και στην κάλυψη διευθυντικών θέσεων σε συνδυασμό με τις μειωμένες αμοιβές ακόμη για ίση εργασία, καθώς και τα αυξημένα ποσοστά σε ευέλικτες και επισφαλείς δουλειές πιστοποιούν ότι ξεκάθαρα ότι, παρά το δρόμο που έχουμε διανύσει, απέχουμε πολύ από μια πραγματική «συνθήκη» ισότητας.
Οι γυναίκες εργαζόμενες πρωταγωνιστούν στη μάχη ενάντια στο φονικό COVID-19 όταν τα δικαιώματά τους πλήττονται δυσανάλογα περισσότερο από την πανδημία με απώλειες εισοδημάτων, θέσεων δουλειάς, έκρηξη ενδοοικογενειακής βίας και ανάληψη του πρόσθετου βάρους της μη αμειβόμενης φροντίδας υπονομεύοντας την πρόοδο που είχε επιτευχθεί.
Παράλληλα, με το ξέσπασμα του Κινήματος #metoo και στον απόηχο των καταγγελιών για κάθε είδους έμφυλης βίας, με τους εργασιακούς χώρους να αποτελούν πεδίο άσκησης κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος των γυναικών, απαιτείται όλοι μαζί, με επίκεντρο τα Συνδικάτα, να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουμε αυτά τα απεχθή φαινόμενα και να τιμωρηθούν οι θύτες.
Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδης δομικός στόχος κάθε συντεταγμένης πολιτείας, βασική προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου. «Περισσότερες Γυναίκες», λοιπόν, γιατί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους ταυτίζεται με τη διεκδίκηση της συλλογικής προκοπής και το όραμα για μια καλύτερη ζωή.
Για το Δ.Σ. του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΪΛΑΣ
