Πέμπτη, 13 Μαρτίου, 2025
No menu items!

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12/3/21

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας (φέτος 15 Μαρτίου 2021).


Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρή Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Καν. Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους, προσαύξηση μισθού 1/25 οι υπάλληλοι και ένα επιπλέον ημερομίσθιο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, με την προσαύξηση 75% των αποδοχών τους.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αφορούν στο γενικό πλαίσιο ρύθμισης αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας, δεδομένης της συνέχισης ισχύος έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Τελευταία Νέα

Τέμπη: Τι κατέθεσαν οι σταθμάρχες για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας -Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της φωτιάς

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της φωτιάς, που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση της...

Ο ΟΣΕ απαντά σε δημοσίευμα σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού κυκλοφορίας

Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας με θέμα που αφορά τις προσλήψεις προσωπικού κυκλοφορίας με...

Τέμπη: «Πενθώ το παιδί μου και ακούω ότι μετέφερε παράνομο φορτίο» ξεσπά η μητέρα του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Η μητέρα του 32χρονου μηχανοδηγού ανέφερε ότι η εμπορική αμαξοστοιχία έχει ήδη ελεγχθεί εξονυχιστικά...

Παρόμοια Θέματα