Στα τέλη του 19ου αιώνα τοποθετείται ένα γεγονός αποφασιστικό για το μέλλον της πόλης μας, η άφιξη του σιδηροδρόμου.
Ήδη από το έτος 1872 ο Αυστριακός Βαρόνος Φόν Χιρς, Τραπεζίτης με διεθνείς διασυνδέσεις στους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους της εποχής, ίδρυσε μετά από σχετική σύμβαση με την τουρκική κυβέρνηση, εταιρία με την επωνυμία “Ανατολικοί Σιδηρόδρομοι” (Chemis de fer Orientaux).
Έτσι το σιδηροδρομικό δίκτυο επεκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, για να ενωθεί με τη γραμμή Αλεξανδρούπολης – Πυθίου – Κωνσταντινούπολης.
Ο σιδηρόδρομος όμως για να επιτελέσει το μεταφορικό του έργο, εκτός από τις γραμμές χρειάζεται σταθμούς και άλλες εγκαταστάσεις.
Έτσι από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Αλεξανδρούπολη, άρχισαν να κατασκευάζονται σταθμοί και στάσεις σε πόλεις και χωριά, μεταξύ των οποίων και ο σταθμός της Δράμας, ο επιβλητικότερος και μεγαλύτερος σε όγκο και έκταση.
Από το έτος 1893 άρχισαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη διευθέτηση του χώρου, όπου θα κατασκευάζονταν ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης μας. Έπειτα από τέσσερεις μήνες έφτασε μέχρι τη Δοϊράνη και στα μέσα του 1894 λειτουργούσε η γραμμή μέχρι τον σταθμό Νουσρετλή (Νικηφόρο) με μήκος 245χλμ. Το 1895 κατασκευάστηκαν ακόμα 46χλμ
Τελικά η γραμμή ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1896 με συνολικό μήκος 437χλμ. και τέθηκε σε
λειτουργία τον Απρίλιο του ίδιου έτους
Στα εγκαίνια το 1896, επίσημοι και ανεπίσημοι χειροκρότησαν τους ομιλητές, που αναφέρθηκαν στις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονταν για την εμπορική ανάπτυξη της περιοχής με τη σιδηροδρομική σύνδεση και επικοινωνία της Δράμας με τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη και μέσω αυτών με την Βιέννη και Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα.
Τα κτήρια των Ελληνικών σιδηροδρομικών σταθμών δεν έχουν όλα την ίδια αρχιτεκτονική μορφή.
Οι βορειοελλαδικοί σταθμοί φτιαγμένοι από τη Γαλλική εταιρία των “Ανατολικών Σιδηρόδρομων”, για λογαριασμό του Οθωμανικού Κράτους, φέρουν έκδηλη την κεντροευρωπαϊκή σφραγίδα, που εισήγαγε ο Αυστριακός Αρχιτέκτονας Γιόζεφ Βίλλας, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Δράμα το έτος 1894 για τις ανάγκες της ενωτικής σιδηροδρομικής γραμμής. Συνεπώς και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Δράμας έχει κεντροευρωπαϊκό στυλ.
Είναι κτήριο διώροφο λιθόκτιστο με ορθογώνια κάτοψη, κεραμοσκεπές με αμφικλινή στέγη.
Το ισόγειο του κτηρίου έχει εμβαδόν 332,65 τ.μ. και ο όροφος 295,70 τ.μ., ο δε όγκος του είναι 2.513.30 κ.μ.. Οι εγκαταστάσεις του καταλαμβάνουν έκταση 98.000 τ.μ. (98 στρέμματα).
Σταθμός όμως δεν είναι μόνο το κτήριο του, αλλά πλήθος από κινητά και ακίνητα πράγματα, όπως σιδηροτροχιές, κλειδιά, υδατόπυργο, μηχανοστάσια, μηχανές, τεχνικά συνεργεία και κάθε είδους βαγονιού.
Στο σταθμό της Δράμας υπάρχουν όλα τα παραπάνω αναφερόμενα, που είναι απαραίτητα για να πραγματοποιεί ο σιδηρόδρομος το έργο του.
Το τρένο με την ιδιόμορφη εμφάνιση του, τον όγκο του, το σκούρο χρώμα της ατμομηχανής, το πλήθος των βαγονιών, το ξεφύσημα του καπνού και του ατμού, τα σφυρίγματα, τους διάφορους θορύβους, ακόμη με την οφιοειδή πορεία του πάνω στις σιδηροτροχιές, πρόσφερε πλούσιες και ξεχωριστές εντυπώσεις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Γι’ αυτό, παρόλο που είναι καθαρά τεχνολογικό επίτευγμα, ωστόσο, η αναμφισβήτητη γοητεία του, τόσο του ίδιου του τρένου, όσο και του σιδηροδρομικού ταξιδιού, δεν άργησε να συγκινήσει και να εμπνεύσει ποικιλότροπα λογοτέχνες, ποιητές, ζωγράφους και γενικότερα καλλιτέχνες, οι οποίοι το τοποθέτησαν τόσο ψηλά, απ’ ότι δικαιούται ένα άψυχο σιδερένιο μηχάνημα.
Ο σταθμός της Δράμας θεωρείτο η ναυαρχίδα των σιδηροδρομικών σταθμών της Jonction. Κατασκευάστηκε το 1895 και οι εγκαταστάσεις του περιλάμβαναν αποθήκες, μηχανοστάσιο, περιστροφική πλάκα, υδατόπυργο και διάφορα άλλα κτίσματα, τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα στην αρχική τους μορφή.