Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

(Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ σήμερα αλλά και ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – Εορτασμός 4 Μαΐου)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

1η Μαΐου: Ημέρα ορόσημο στο διαχρονικό αγώνα για αξιοπρεπή δουλειά, υγεία και ασφάλεια στην εργασία, για μια καλύτερη ζωή

Η 1η του Μάη, οι συμβολισμοί, οι παρακαταθήκες και οι αξίες της είναι πάντα επίκαιρες συνοψίζοντας τη διαχρονική αγωνία και τον διαρκή αγώνα για αξιοπρεπή διαβίωση, όρια και ωράρια στην εργασία, καταπολέμηση των διακρίσεων, δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και των ευκαιριών, συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή και προσωπική ζωή, κοινή προκοπή και ευημερία.

Από τη μεγαλειώδη εξέγερση των Εργατών στο Σικάγο το 1886, τον αιματοβαμμένο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, την εκτέλεση των 200 Ελλήνων στη Καισαριανή το 1944 έως τις μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες των τελευταίων δεκαετιών, αποδεικνύεται περίτρανα ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε, ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας, όπως και την παγκόσμια κοινότητα, σε συνθήκες διττής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με τους εργαζόμενους και τους ανέργους να βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις αβεβαιότητας, επισφάλειας, δραστικού περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ακόμη και υλικής αποστέρησης.

Ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να φορτωθεί ξανά το κόστος της πανδημίας και του υφεσιακού της αντικτύπου.

Η νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική οφείλει να τοποθετήσει στον πυρήνα της, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και ο μετασχηματισμός του παραγωγικού υποδείγματος επιβάλλεται να βρουν τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του στο επίκεντρο, όχι στο στόχαστρο ή στο περιθώριο.

Οι Συλλογικές Συμβάσεις σε κάθε κλάδο, επάγγελμα και επιχείρηση αποτελούν την βασικότερη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της εργασιακής φτώχειας, για αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας θωρακίζοντας τη θέση του μεμονωμένου εργαζόμενου, που είναι ο αδύναμος πόλος της εργασιακής σχέσης.

Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, οι επαγγελματικές ασθένειες και οι επιπτώσεις τους πιστοποιούν εμφατικά την απαίτηση για ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο εμπέδωσης της υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών θα επιφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα στην απόκρουση της εργοδοτικής παραβατικότητας και των καταχρηστικών πρακτικών.

Τα Συνδικάτα, οι συνδικαλιστικές δράσεις και ελευθερίες συμβάλλουν ουσιαστικά στην κοινωνική πρόοδο, στην άμβλυνση του εισοδηματικού χάσματος, στην αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης.

Το επικείμενο Εργασιακό Νομοσχέδιο καλείται, με ρυθμίσεις και όχι απορρυθμίσεις, να οδηγήσει σε ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», με την εθνική αγορά εργασίας στις «ράγιες» της ευρωπαϊκής κανονικότητας, μακριά από οπισθοδρομικούς αστερίσκους και εξαιρέσεις.

Η προοπτική της διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης περνά μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής συνδιαμορφώνοντας ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα συνδυάζει ισόρροπα την αύξηση της υγιούς ανταγωνιστικότητας με την εργασιακή δικαιοσύνη.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. αφιερώνει τη φετινή Πρωτομαγιά σε όλες τις εργαζόμενες και όλους τους εργαζόμενους που από την πρώτη στιγμή δήλωσαν παρόντες στη μάχη ενάντια στο φονικό COVID-19 και τις συνέπειές τους, στους συναδέλφους που νόσησαν, σε εκείνους που δυστυχώς δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Στις 4 Μαΐου συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ στηρίζοντας τις συμβολικές, λόγω περιοριστικών μέτρων, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των Ομοσπονδιών και των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Τελευταία Νέα

Σταϊκούρας στη Βουλή: Τα 15 σημεία για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, είναι μια εθνική τραγωδία, που...

Τρίτος αξιωματούχος της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στην έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών

Ο τρίτος κατηγορούμενος που κατέθεσε ενώπιον του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα για...

Ψήφισμα ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αθήνα, 27/3/2024 ΨΗΦΙΣΜΑ               Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο...

Παρόμοια Θέματα