Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Δ.Τ. ΔΑΚΕ Ι.Τ. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις 10 ΙΟΥΝΙΟΥ



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις 10 ΙΟΥΝΙΟΥ



Το Εργασιακό Νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνει διατάξεις που εφόσον νομοθετηθούν θα επιφέρουν ισχυρά πλήγματα στην προστασία και στο διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, στη Συλλογική Αυτονομία και στη Συνδικαλιστική Δράση.

Η απόσυρση αυτών των διατάξεων αποτελεί καθολικό αίτημα του κόσμου της μισθωτής εργασίας και του Οργανωμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Με την αντίληψη της «ισότιμης αντιμετώπισης» εργαζόμενου και εργοδότη, σε μια σχέση εξ ορισμού άνιση, καταστρατηγείται στην πράξη ένα σύνολο προστατευτικών προβλέψεων του εργατικού δικαίου.

Η «ατομική συμφωνία» υπονομεύει τη συλλογική εκπροσώπηση και κάλυψη οδηγώντας τον εργαζόμενο σε εξαναγκασμένες ενέργειες που θα μετατρέψουν την διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εργαλείο για απλήρωτες υπερωρίες.

Παρά την αποκατάσταση του δικαίου της καταγγελίας και τις όποιες βελτιώσεις στο πεδίο της καταχρηστικότητας, η εκχώρηση της δυνατότητας στον εργοδότη να επιλέγει ανάμεσα στην επαναπρόσληψη ή την πρόσθετη αποζημίωση «στρώνει το χαλί» για τη νομιμοποίηση άκυρων απολύσεων με λίγα μηνιάτικα παραπάνω.

Η ιδεοληπτική στοχοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, με μια σειρά ποινικοποιήσεων, απαγορεύσεων, περιοριστικών μέτρων και γραφειοκρατικών προϋποθέσεων, επιδιώκει ξεκάθαρα την αποδυνάμωση του διαχρονικά σπουδαιότερου διεκδικητικού όπλου που διαθέτουν τα Συνδικάτα.

Με την αύξηση του ανώτατου ορίου νόμιμων υπερωριών, χωρίς μάλιστα ειδική πρόνοια για τον επαγγελματικό κίνδυνο, αποτρέπεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ η επέκταση της «κυριακάτικης δουλείας» δεν εκπέμπει σήμα προόδου αλλά μήνυμα οπισθοδρόμησης.

Οι θετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο μπορούν να έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και προστιθέμενη αξία σε μια εύρυθμη, και όχι πλήρως ελαστικοποιημένη, αγορά εργασίας.

Την ώρα που οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οι αξιοπρεπείς αμοιβές βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής της Ε.Ε., στην Ελλάδα παραμένουν ακόμη στο στόχαστρο δογματικών εμμονών.

Οι Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις είναι ο θεμέλιος λίθος για την εμπέδωση υγιών εργασιακών σχέσεων, καθώς συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού. Η επαναφορά της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και της καθολικότητας ισχύος των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ είναι επιτακτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΑΚΕ Ι.Τ. καλεί τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τους ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν δυναμικά, αποφασιστικά και ειρηνικά στην απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιουνίου και στα κατά τόπους Συλλαλητήρια των Συνδικάτων (Αθήνα, Πλ. Κλαυθμώνος 11:00 π.μ., Θεσσαλονίκη, Εργατικό Κέντρο 11:00 π.μ.).

Βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς εργασιακή δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει.

Παραγωγικός Μετασχηματισμός με τους «εργαζομένους στα σχοινιά» δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ Ι.Τ

Τελευταία Νέα

Σταϊκούρας στη Βουλή: Τα 15 σημεία για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, είναι μια εθνική τραγωδία, που...

Τρίτος αξιωματούχος της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στην έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών

Ο τρίτος κατηγορούμενος που κατέθεσε ενώπιον του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα για...

Ψήφισμα ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αθήνα, 27/3/2024 ΨΗΦΙΣΜΑ               Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο...

Παρόμοια Θέματα