Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
No menu items!

Εκδηλώσεις στις πόλεις – σταθμούς της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσ/νικη – Μοναστήρι | Πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Ημαθία

Δελτίο Τύπου από Εταιρεία Πολιτισμού “Δρεζίνα”: Στο πλαίσιο της δράσης Salonique a Monastir (219 χιλιόμετρα αφήγησης), με αφορμή την συμπλήρωση 130 χρόνων από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου και την ανακήρυξη του 2021 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμου», διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές δράσεις σε εννέα πόλεις-σταθμούς της σιδηροδρομικής γραμμής. 

Το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων στη Βέροια, τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια έχει ως εξής:

Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βέροιας (26/6 ώρα 21:30) θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Έρημος Σταθμός» του Γιώργου Λιόλιου με την Βερόνικα Αργέντζη.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Λασπιάς

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στεφανία Βλάχου

Επιμέλεια κίνησης: Αφροδίτη Γεωργιάδου

Ερμηνεύουν οι:Βερόνικα Αργέντζη και Δαμιανός Οικονομίδης, Ανδριάνα

Αμανατίδου, Αναστασία Καραγιάννη, Ευάγγελος Καραϊνδρος και Νίκος

Τσέγκος.

Μια παραγωγή της εταιρείας πολιτισμού Δρεζίνα και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας

Διάρκεια: 60′ – Είσοδος Ελεύθερη

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα (email κράτησης θέσεων:

drezinasfriends@gmail.com)

____________________

«Έρημος Σταθμός» του Γιώργου Λιόλιου με τη Βερόνικα Αργέντζη

Στο πλαίσιο της δράσης Salonique a Monastir (219 χιλιόμετρα αφήγησης), που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΣΕ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την συμπλήρωση 130 χρόνων από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου και την ανακήρυξη του 2021 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμου», ο Δήμος της Βέροιας διοργανώνει τη θεατρική παράσταση «Έρημος Σταθμός» του Γιώργου Λιόλιου με τη Βερόνικα Αργέντζη στις 26/6/2021 (ώρα 21:30) στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βέροιας. Η παράσταση γίνεται με την σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Λασπιά και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Στεφανίας Βλάχου.

«Στον «Έρημο Σταθμό», ο σταθμός ενσαρκωμένος στο πρόσωπο μιας γυναίκας, συνομιλεί με την ίδια του την ιστορία και την πόλη: Τα βαγόνια του τρένου γίνονται ο σκηνικός χώρος αλλά και το μέσο που μας ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο, σε μια ιστορία που πάλλεται και εξελίσσεται. ΗΗ ιστορία της Ελλάδας, η ιστορία της Βέροιας, ζωντανεύουν στο θεατρικό έργο του συγγραφέα, δίνοντας το έναυσμα για ένα βαθύ ψυχογράφημα των κατοίκων της πόλης που βρίσκονται σε ένα διαρκές ταξίδι, σε μια μόνιμη αναχώρηση. 

Μαρτυρίες, φωνές και ήχοι από το παρελθόν και το παρόν, είναι τα υλικά αυτής της παράστασης που ανακαλεί μνήμες της νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Ο πόλεμος, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η επερχόμενη κοινωνική αλλαγή, η ερήμωση και η αναγέννηση της πόλης. Το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν. Οι ζωντανοί συνομιλούν με τους νεκρούς τους. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Ιστορία πάντα θα επαναλαμβάνεται»

Γιάννης Λασπιάς

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Γιώργος Λιόλιος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Λασπιάς

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στεφανία Βλάχου

Επιμέλεια κίνησης: Αφροδίτη Γεωργιάδου

Ερμηνεύουν: η Βερόνικα Αργέντζη και οι Δαμιανός Οικονομίδης, Ανδριάνα Αμανατίδου, Αναστασία Καραγιάννη, Ευάγγελος Καραϊνδρος και Νίκος Τσέγκος.

Διάρκεια: 60′

Είσοδος Ελεύθερη

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα (email κράτησης θέσεων: drezinasfriends@gmail.com)

Μια παραγωγή της εταιρείας πολιτισμού Δρεζίνα και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας

____________________

Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Νάουσας (26/6 – ώρα 21:30) θα παρουσιαστεί τοπολυθέαμα: «Από την Πόλη στον Κόσμο» (χορωδιακό τραγούδι, χορός, αφήγηση, steetart μουσική), σε σύλληψη-καλλιτεχνική επιμέλειας Δήμητρας Μητρέντζη

Αφηγηματικό δρώμενο: Γιώργος Κασαπίδης, Δήμητρα Μητρέντζη

Συμμετέχουν το γυναικείο χορωδιακό σύνολο ChorΩδές υπό την διεύθυνση της μαέστρου Αλκήστιδος Τόγια, οι εικαστικοί και streetartists: Αλέξανδρος Τσάκωνας, Εύα Λιγάκη, Μενέλαος Γκέρος, Καλλιόπη Λαφάρα, Ευγενία Περισoράτη, Νίκη Κεραμίδου, Κατερίνα Βογιατζούλη, Κωνσταντίνος Τενεδιός και Θέμης Κωνσταντινόπουλος, και το μουσικό σχήμα SMAJ (Αργύρης Διαμαντής, Θέμης Λειβαδίτης, Τρύφων Μπάιτσης),Specialguest Δάνης Ιορδανίδης – HangDrum.

Είσοδος Ελεύθερη

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα

Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αλεξάνδρειας (26/6 – ώρα 21:30) θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο: «Tαξίδι στις ράγες» σε σκηνοθεσία Χρύσας Αντωνίου

Kείμενα: Στέργιος Μίχος, Δήμητρα Παπαγεωργίου, θεατρική ομάδα Θέρως

Σκηνικά Αντικείμενα – Κοστούμια: Θεατρική ομάδα Θέρως

Μουσική Επιμέλεια: Θωμάς Γρηγορόπουλος

Ηχογραφήσεις: Αντώνης Παπαδόπουλος

Βίντεο Μοντάζ: Βασίλης Βαγενάς

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αντωνίου, Βασίλης Βαγενάς, Ασπασία Γκιουρτζή, Μαρίνα Εξουζιάν, Ιουλία Ζωντανού, Σέβη Θεοδοσιάδου, Αγγελική Κακαγιάννη, Κατερίνα Κουκουτάρα, Νίκος Κουλιούκος, Αθανάσιος Λιολιόπουλος, Μαρία Λουκά, Μιμή Μανωλοπούλου, Κωνσταντίνα Ματράκα,

Δημήτρης Μπαρτζώκας, Αθηνά Μπεντίλα, Γεωργία Μπεντίλα, ΈλσηΝουσιοπούλου, Κατερίνα Ντελιοπούλου, Νίκος Πανταζής, Δήμητρα Παπαγεωργίου, Θεμιστοκλής Προιος, Νεκτάριος Σαββίδης, Χρήστος Σούλιος, Αναστασία Σπυριδωνίδου, Ιόλη Στεφανίδου, Μαγδαληνή Στεφανίδου, Μαρία Στεφανίδου, Νικόλαος Τριανταφυλλόπουλος, Αγγελική Τσαλαμπούνη, Μαρία Φλωροκάπη

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Γαλίτης, Κωνσταντίνος Γιαννός, Νικόλας Αλαΐτσης, Νίκος Αλαϊτσης, Άγγελος Σιγκούνας 

Ερμηνεύουν η Βασιλική Μπαξεβανίδου και η Μαγδαληνή Στεφανίδου

Επιμέλεια εικαστικής δράσης: Γεωργία Κόντου – Αγγελίνα Τσουμάνη

Παραγωγή: «Κινηματόδρασις» – «Θέρως»

Είσοδος Ελεύθερη

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα (email κράτησης θέσεων: grouptheros@gmail.com) )

Διοργάνωση: Δήμος Βέροιας, Δήμος Νάουσας και Επιμελητήριο Ημαθίας υπό την αιγίδα του ΟΣΕ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

– Παράλληλα προγραμματίζονται στη Βέροια οι ακόλουθες δράσεις:

Σιδηροδρομικός Σταθμός Βέροιας: 27|6 (11.00-12.00π.μ.) 

«Επιβιβαστείτε! Ήρθε η ώρα για ιστορίες με τρένα» (εργαστήριο για παιδιά)

«Στο παλιό βαγόνι του σταθμού, θα διαβάσουμε όμορφες ιστορίες για παιδιά μέσα από βιβλία αγαπημένων συγγραφέων και προσωπικές μαρτυρίες. Θα ακολουθήσει εργαστήριο χειροτεχνίας με θέμα το τρένο και τους προορισμούς των ονείρων μας».

Ηλικίες: 7-12 | Μέγιστος αριθμός: 20 παιδιά | Συνολική διάρκεια δραστηριότητας: 1 ώρα (Διοργάνωση: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)

(Είσοδος Ελεύθερη – Δηλώσεις συμμετοχής: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)

Νέο Μουσείο Αιγών: 27|6 (19.00)

Ημερίδα: «Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου: Μνήμη, Μνημεία και Αειφορία» | Αμφιθέατρο Νέου Μουσείου Αιγών (ομιλητές: Σοφία Χριστοφορίδου, Προϊσταμένη 4ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, Αγγελική Κοτταρίδη, Δρ. Αρχαιολόγος-Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Βασίλειος Κολώνας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Δημήτρης Σταματόπουλος, καθηγητής Ιστορίας (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Γιώργος Λιόλιος, Δικηγόρος-Συγγραφέας, Κωνσταντίνος Σφήκας, Διπλωματούχος Ξεναγός, Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Εθνολόγος (Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού) ICH UNESCO Expert, Αθανάσιος Κοπαράς, Δ/νων Σύμβουλος ΟΣΕ. (Διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με την υποστήριξη Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου)

«Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της ιστορικότητας της σιδηροδρομικής γραμμής και των κτιριακών εγκαταστάσεων των σταθμών, της ανάγκης προστασίας τους ως ιστορικών μνημείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και η πρόταση για την βιώσιμη αξιοποίηση τους ως αστικών τοποσήμων των πόλεων, με την ορθή και κοινωνικά λειτουργική επανάχρηση-επανένταξη τους στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές λειτουργίες των πόλεων. Επιπλέον, στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων βιώσιμης κινητικότητας της σιδηροδρομικής γραμμής».

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας – 30/6] (20.30):

Παρουσίαση βιβλίου: «Σιδηρόδρομος σφυρίζων εις την πεδιάδα – Η σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας» του Γιώργου Λιόλιου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Αγγελική Κοτταρίδη, Δρ. Αρχαιολόγος- Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Βασίλης Κολώνας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Στράτος Τζίτζης, σκηνοθέτης. Συντονίζει η εκδότρια ΖιζήΣαλίμπα (Διοργάνωση: εκδόσεις Θίνες, με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου).

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Όταν ήρθε ο σιδηρόδρομος» (Οι σιδηρ όδρόμοι της Μακεδονίας και της Θράκης μέσα από τα φωτογραφικά τεκμήρια της Συλλογής του Μουσείου Φωτογραφίας Χρ. Καλεμκερής)

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας (Διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας – Μουσείο Φωτογραφίας «Χρ. Καλεμκερής» και εκδόσεις Θίνες, με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου).

Θα ακολουθήσει ρεσιτάλ πιάνου με την Ελένη Αναγνώστου.

ΠΗΓΗinveria.gr

Τελευταία Νέα

Λειτουργικά έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ (+25%) και EBITDA 392 εκατ. (+19%) για τον όμιλο FS στο Q1 του 2024

Άνοδο της τάξης του 25%, ξεπερνώντας τα 4 δισ. ευρώ, κατέγραψαν τα λειτουργικά έσοδα...

Επίσκεψη συνοδών αμαξοστοιχιών στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας.

Με σκοπό να μυήσουν τους μαθητές στην επαγγελματική ζωή, δυο συνοδοί των αμαξοστοιχιών της...

Υπερταμείο: «Ο νέος Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ, Π. Μπαλωμένος έρχεται να οδηγήσει το μετασχηματισμό της εταιρείας»

Ο Παναγιώτης Μπαλωμένος (φωτό), όπως ανακοίνωσε επίσημα σήμερα το Υπερταμείο, αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντα Συμβούλου...

Παρόμοια Θέματα