Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Η CER αποφάσισε: περισσότερες γυναίκες στον σιδηρόδρομο με ίσους όρους

Η CER ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία “Γυναίκες στους Σιδηροδρόμους” κατά την 68η Γενική Συνέλευσή της στις 20 Σεπτεμβρίου 2021. Η συμφωνία επικεντρώνεται στην προώθηση των γυναικών στον τομέα, από τη διαδικασία πρόσληψης, τη διατήρηση και την προαγωγή των γυναικών υπαλλήλων, έως τη δυνατότητα πρόσβασης σε διοικητικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με την Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER), “πρόκειται για την πρώτη αυτόνομη συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ισότητα των φύλων”. Επιπλέον, “είναι επίσης η πρώτη αυτόνομη συμφωνία στον τομέα των σιδηροδρόμων εδώ και πάνω από 15 χρόνια”. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF), που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, θα ψηφίσει για την έγκριση του κειμένου στις 27 Οκτωβρίου.

Μακρά διαδικασία για τη συμφωνία

Η CER και η EFT πέρασαν από επτά γύρους διαπραγματεύσεων μέχρι να φτάσουν στην πρώτη φάση της συμφωνίας. Τον Ιούνιο, τα δύο μέρη συμφώνησαν να προχωρήσουν στην έγκριση της συμφωνίας σε προφορικό επίπεδο. Η επίσημη έγκρισή της από την CER και η επικείμενη ψηφοφορία από την EFT θα την καταστήσουν έγκυρη.

Ο Marjan Rintel, Διευθύνων Σύμβουλος της NS, επικρότησε το πρώτο βήμα που έκανε η CER: “Φυσικά, δεν θα πρέπει να έχει σημασία αν είσαι άνδρας ή γυναίκα όταν θέλεις να εργαστείς στους σιδηροδρόμους. Αλλά για να πετύχουμε ακριβώς αυτό, πρέπει μερικές φορές να αναλογιστούμε το γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερες γυναίκες στον τομέα”, σχολίασε.

Ο Giorgio Tutti, αντιπρόεδρος του τομέα του κοινωνικού διαλόγου της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι η συμφωνία “Γυναίκες στους Σιδηροδρόμους” αποτελεί ορόσημο, “επειδή ο σιδηροδρομικός τομέας δίνει ένα σαφές σημάδι ότι κατανοεί τις προκλήσεις και θέλει να αλλάξει και να καταστήσει τον κλάδο κατάλληλο για να εργάζονται γυναίκες. Χωρίς γυναίκες, ο σιδηροδρομικός τομέας δεν έχει μέλλον”.

Τι σημαίνει αυτό;

Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στην προσέλκυση περισσότερων γυναικών στη σιδηροδρομική βιομηχανία και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών εργασίας γι’ αυτές. Σε έναν τομέα που κυριαρχείται από άνδρες, είναι καιρός οι γυναίκες να έχουν ίση μεταχείριση, ίσες αμοιβές και ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Επιπλέον, η συμφωνία στοχεύει στην καλύτερη οριοθέτηση της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τις γυναίκες, η οποία είναι απαραίτητη, ιδίως όταν πρόκειται για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η CER και η EFT θέλουν να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον όπου ο σεξισμός και η σεξουαλική παρενόχληση θα πάψουν να υπάρχουν και οι γυναίκες θα έχουν την ασφάλεια που χρειάζονται για να προοδεύσουν. Και οι δύο συμφωνούν ότι η επίτευξη συναίνεσης σε ένα τέτοιο θέμα αποτελεί ορόσημο για έναν ισότιμο κλάδο και μια δίκαιη κοινωνία. Το γεγονός ότι η συναίνεση αυτή έρχεται κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων δίνει ένα ακόμη πιο συμβολικό επίπεδο στη διαδρομή των ίσων ευκαιριών στον σιδηρόδρομο.

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα