Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

H Σερβία θα επενδύσει 6 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής υποδομής, ώστε να συνδεθεί σιδηροδρομικά με όλες τις χώρες της περιοχής και την ΕΕ.

Η δήλωση έγινε κατά την άφιξη του τρένου Connecting Europe Express στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου Centre – Prokop. Η εκδήλωση συνέπεσε με τη σιδηροδρομική σύνοδο κορυφής “Δυτικά Βαλκάνια 2021” που πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Σερβία έχει επενδύσει περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ το 2014, όταν ξεκίνησαν οι σοβαρές επενδύσεις στις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας, μαζί με την προμήθεια του τρένου.

Στόχος της Σερβίας είναι να καταστήσει τις σιδηροδρομικές μεταφορές ως το κύριο μέσο μεταφοράς τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές. Καθώς το 2021 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων, “είναι η χρονιά των σιδηροδρόμων και στη Σερβία, αλλά και η χρονιά της Πράσινης Ατζέντας. Αυτοί οι δύο στόχοι συμβαδίζουν, διότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές, εκτός από τις θαλάσσιες μεταφορές, είναι ο πιο πράσινος τρόπος μεταφοράς”, δήλωσε η Ana Brnabic.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić ανακοίνωσε ότι θα επενδυθούν 3,53 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού συστήματος και περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 1,7 ευρώ για το έργο του μετρό του Βελιγραδίου. Η δέσμευση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής “Σερβία 2025”, στο πλαίσιο της οποίας θα επενδυθούν 9 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του τομέα των μεταφορών της χώρας.

Επιπλέον, το 2020, το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει νέα έργα για την κατασκευή και ανακατασκευή 520 χιλιομέτρων σιδηροδρομικών γραμμών αξίας 1,9 δισ. ευρώ. Υπάρχουν επίσης σχέδια για την ανακατασκευή 850 χιλιομέτρων γραμμών σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η χώρα υλοποιεί επί του παρόντος σημαντικά έργα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης σιδηροδρομικής υποδομής. Μια σημαντική σύνδεση προς το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει την κατασκευή του διαδρόμου Βελιγραδίου-Βουδαπέστης, για τον οποίο το τμήμα Βελιγράδι-Νόβι Σαντ αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και στις αρχές του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι δυναμικές δοκιμές.

Τελευταία Νέα

Συνέντευξη του προέδρου του ΟΣΕ στο TRT

Η συνέντευξη του Προέδρου του ΟΣΕ, Γιάννου Γραμματίδη στο TRT και στην εκπομπή «Κεντρική...

Κοινή ανακοίνωση ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    ΑΘΗΝΑ 19/9/2024 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Αγαπητοί Επιβάτες...

Φλωρίδης για τις δολιοφθορές στις γραμμές του ΟΣΕ: Οι δράστες θα πάνε μέσα για κακούργημα

Για τις νέες δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά της ΝΔ μίλησε σήμερα καλεσμένος στον ΣΚΑΪ...

Παρόμοια Θέματα